onsdag 16 maj 2018

Sagan om Ringen av Disney?

Jag läste denna artikel idag. J.R.R Tolkien avskydde Walt Disney. Han avskydde vad karln gjorde åt gamla sagor och hur han dummade ner publiken. Han ville uttryckligen att efter hans död så skulle hans son Christopher, som äger rättigheterna till böckerna, alltid sätta sig på tvären om det kom upp en diskussion att Disney skulle köpa upp rättigheterna.
Jag tänker inte säga att Tolkien hade fel. Utan att googla, kan du säga vem som skrev Pinocchio? Bambi? Skönheten och Odjuret? 20 000 Leagues under the Sea? The Three Musketeers?
INGEN av dessa verk skrevs av Disney, så oberoende hur mycket det står "Walt Disney's Beauty and the Beast" så vet vi ju att det inte är sant.
Och låt oss inte glömma alla konstnärliga friheter som togs i skapandet av dessa filmer! Till exempel så finns ingen Lumiere och Clocksworth i Skönheten och Odjuret! Det finns inga levande varelser alls i slottet förutom odjuret!

Samtidigt, så skulle inte en Disney-version av Sagan om Ringen-böckerna garanterat ha varit HELT fel. Disney kan och har gjort helt bra tecknade filmer med fantasyinslag (The Black Cauldron till exempel och fast jag tog upp Skönheten och Odjuret ovan, så den är antagligen min favorit-Disneyfilm tillsammans med Lejonkungen).

Så i detta inlägg tänker jag helt enkelt leka med tanken: Tänk om Disney hade gjort en craptastic version av Sagan om Ringen?
Och tänk om den hade gjorts för några år sedan? Eller ännu värre: Säg att den hade gjorts på 90-talet!
  1. Saruman skulle väl ha haft Robin Williams som röstskådis.
  2. Grima Wormtounge hade varit Sarumans bumbling sidekick. Medan Saruman skulle ha förklarat alla sina onda planer skulle Grima ha sluddrat "Well, gee golly, mistah S! That ring sure seems like a doozy!"
  3. I Bree, vid värdshuset, skulle Frodo ha fått en sång om hur han inte skulle bekymra sig om något, för han är så cool och carefree. 
  4. Frodos röst skulle kanske ha spelats av Leonardo DiCaprio. 
  5. Arwen och Frodo skulle ha haft en lovestory! 
  6. EFTER att Arwen sku ha haft lika mycket attityd som en kaxig tonåring.
  7. Samwise Gamgee skulle vara tusen gånger dummare än vad han är i Peter Jacksons filmer, en riktigt bumbling sidekick! Och Peter Jackson-filmerna har redan gjort honom lite av en bumbling sidekick... 
  8. I allmänhet skulle karaktärerna ha kastat omkring sig fraser som "That's so cool, dude!". Föreställer mig att när de ser Moria så utbrister någon i sällskapet "This is totes bro-tastic, dude!"  
  9. Eller varför inte satsa på populära fraser? "Aragorn is getting jiggy with Arwen!"
  10. (ja om vi talar om GAMLA disney här) Orcherna skulle ha spelats av afro-amerikaner som skulle ha pratat som stereotypiska afroamerikaner på den tiden. "Hey, you jive turkeys, these crackers ain't fo eatin', no sir!"
There, I've had my fun :D 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar