onsdag 9 maj 2018

Myter och Legender del II: Varför?

Varför älskar jag myter och legender?
Det korta svaret är att jag älskar berättelser och då faller myter och legender under det paraplyet.
Men det korta ärliga svaret är inte heller hela sanningen!

Enligt min ringa mening så säger berättelser i allmänhet mycket om människor och kultur. Inte bara om "hur världen blev till" utan också en del om oss som en art!
Låt oss ta ett standard exempel: Adam och Eva i Edens lustgård, där djävulen frestar Eva att äta av en förbjuden frukt och då drar förbannelse över hela hennes avkomma. Vad säger den berättelsen oss, mera än hur synden enligt kristendomen kom i världen? Vad berättar det om att vara människa?
Att vi människor är bristfälliga, att vi faller för frestelser om vi inte ser upp. Man kan hävda att detta inte är den enda berättelsen som pratar om det (legenden om Pandoras ask har samma tema, en karaktär faller för frestelse och släpper in det eländiga i världen, i hinduisk folktro finns Mara som är en frestande demon som i sin tur är en av många orsaker till lidande och begär) och visst är det sant!
Är inte det fascinerande? Att i dessa tre olika berättelser så återfinns samma sensmoral: ge inte efter för frestelse!

Ett annat exempel är ur kalevala-eposet, om berättelsen om Lemminkäinen och Tuonela-svanen. Vad handlar den berättelsen om, vad är temat i den?
Vad jag fick ur den är helt enkelt hur en mamma kan vara redo att flytta berg för sitt barn om de måste. Håller ni inte med, ni som är mammor?

Detta är naturligtvis sant för alla former av berättelser! Varför fascineras vi av rockstjärnor som berättar om hur deras resa hade flera stopp: De hade en dålig barndom, formade bandet, kämpade i några sidor, blev stora, fick knarkproblem, bandet bröt upp, alla for på rehabilitering, alla kom tillbaka och fortsätter idag göra musik.

Dessa berättelser, om jag ska tänka på dem som mytologiska gestalter, handlar om flera saker:
Hur en person kan gå från att ha ingenting till att ha allting.
Hur ingen blev odödlig av att nå sina drömmar, man kan ha allt och ändå vara olycklig.
The power of brotherhood!
Att klara sig över problem som kommer!
Precis samma teman som vi kan hitta i gamla myter och legender från världens alla hörn. OCH i en massa populärkultur från idag, som böcker och filmer! 

Så för att summera: Myter och legender finns överallt på vår planet! Somliga är sanna, somliga är inte sanna. Somliga kan berättas för att varna oss från saker och somliga är det av ingen betydelse om de är sanna, för de berättar ändå mera om verkligheten trots att ingenting hände. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar