lördag 31 januari 2015

Frankenstein av Mary ShelleyDagens utmaning var "En bok som är skriven av någon under 30 år". Mary Shelley var nitton år när hon skrev Frankenstein. Jag har också länge tänkt läsa denna bok, eftersom jag har under en längre tid satsat på att läsa klassisk skräcklitteratur.
Vad kan jag då säga om denna odödliga klassiker?
Blörgh. Nu har jag läst den iallafall. Jag har tidigare sett filmatiseringar och t.o.m lyssnat på en kort ljudversion av boken, men aldrig läst boken från pärm till pärm.
Ve mig.

Handling
Viktor Frankenstein är en ung man från en rik familj i Geneve. Han bevittnar en blixt slå ner i ett gammalt träd och klyver det på mitten. Det inspirerar honom till att studera hur man kan använda blixtens energi. Han börjar studera i universitetet i Inglostadt och blir expert på kemi och andra naturvetenskaper. Han kommer på en metod till hur man för in nytt liv i död materia.
Han experimenterar med att sy ihop ett monster av döda människors kroppsdelar. Men när experimentet lyckas och varelsen blir levande så får Viktor panik och flyr från laboratoriet.

Monstret flyr ut i skogen omkring Inglostadt och försöker överleva i vår värld. Det går väldigt dåligt, för monstret observerar bara människor till först. Det är så han lär sig att prata. Men när han försöker närma sig människor blir reaktionen alltid densamma: Man skriker och jagar bort honom.
Monstret blir galen av vrede mot sin skapare. Men han vill ge Viktor en till chans: Han vill att Viktor skapar en maka till honom, så att Monstret inte behöver vara ensam.

Viktor går inte med på detta, så monstret beslutar sig för att döda alla som Viktor älskar. Berättelsen slutar med att Viktor dör medan han håller på att jaga monstret över en glaciär. Monstret gråter över sin döde skapare och bestämmer sig för att begå självmord.

Om boken
Den är uppbyggd åtminstone tre olika delar. I den första delen läser vi om ett skepp som är påväg mot Nordpolen. Viktor Frankenstein, nu en galen, undernärd och dödstrött man, kommer körande med sin hundsläde över isen som omger skeppet. Han krashar och besättningen tar honom ombord. Viktor börjar berätta sin historia för kaptenen..
Och där går vi vidare till Viktors berättelse, som handlar om hur han får intresset för vetenskapen, hur han bygger monstret och hur han ger det liv. Han berättar också om hur han möter monstret...
Och vi går in till Monstrets berättelse, som berättar om de hemska öden det har fått utstå av alla människor. Det är Monstrets berättelse som utgör kärnan i boken.

I boken jag läste finns ett litet förord av Mary Shelley. Hon berättar att det finns flera inspirationskällor bakom denna berättelse. Delvis kommer det från när hon och hennes man besökte Lord Byrons sommarställe nära Genèvesjön. Det var en väldigt regnig sommar så Byron och paret Shelley fick stanna inomhus flera dagar i sträck. De roade sig med att diskutera mycket, bland annat om naturfilosofen Erasmus Darwin som påstod att han skulle ha kunnat föra liv i död materia.
När alla gäster satt kring brasan i vardagsrummet brukade sällskapet underhålla sig med att läsa tyska skräckhistorier högt. Lord Byron sa här något som blev den andra inspirationskällan till Frankenstein: Att alla ska skriva var sin skräckhistoria.
Strax därefter fick Mary en mental bild i en vakendröm: att en forskare som har studerat förbjudna vetenskaper lutar sig över en varelse som den har skapat. Varelsen börjar röra på sig på konstiga och omänskliga sätt.

Berättelsens fulla titel är "Frankenstein: Eller den moderne Prometheus". Detta är en referns till den grekiska berättelsen om Prometheus, som var en titan som stal elden från gudarna och skänkte det till människorna. Prometheus fick lida stort för sitt dåd.
Precis som Frankenstein som vill ge människorna kunskap om hur man väcker liv i död materia, men lider stort för det.

Boken har filmatiserats många gånger. Det mest kända exemplet är Boris Karloffs tolkning av karaktären. Det intressanta är att monstret inte alls är så stum som Boris gör rollen. Medan Boris Karloffs monster bara grymtar och inte formulerar ord, så är Mary Shelleys monster väldigt väl beläst och pratar väldigt propert. Det är ändå intressant att notera hur Boris roll som monstret ändå fungerar utan problem.

Betyg
Boken var tyvärr väldigt långtråkig. Det finns alldeles för mycket bakgrundsberättelse till vissa detaljer för min smak. Det finns t.ex ett kapitel som reder ut släktet Frankensteins bakgrund, samt ett som reder ut ett släkte hos en bondfamilj som Monstret försöker komma i kontakt med.
Resten av boken är ett långt gnällande. Sida upp och sida ner så är det antingen Viktor som gnäller om hur hans synd plågar honom eller hur han ångrar att han skapade monstret ELLER så är det monstret som bölar om att mänskligheten är så ond mot honom! Sheesh, kan någon ringa whaambulansen?
Denna bok får mig tyvärr att ställa mig själv frågan ifall "en klassiker" är synonymt med "dötrist". För så känns det i detta fall. Jag blev inte särskilt skrämd av boken, inte speciellt imponerad heller. Om något så var boken tråkig.
Jag ångrar inte att jag läste den. Nu har jag gjort det. Men jag skulle hellre säga att ni ska läsa Dracula om ni vill läsa klassisk skräcklitteratur.
Mary Shelleys Frankenstein får 4 av 10 stjärnor från mig.
Idén var intressant, men det är det. Det var allt gnällande som drog ner betyget.
Nu vill jag läsa något roligt! Något som ger mig glädje!

2 kommentarer:

  1. Jag kommer nog inte läsa den :'D

    SvaraRadera
  2. Så totalt ointressant TRÅKIG och trög bok. Känns som att det e någon crybaby ’s känslor som man läser hela boken, ingen action ingenting! Totalt värdelös.

    SvaraRadera