torsdag 27 november 2014

De 10 värsta julsångerna

Snart är det jul. Det betyder att radion snart kommer att börja spela julsånger. Både gamla och nya. Jag vet inte hur det är med er, men jag känner till ett antal julsånger som man helst undviker. Antingen är texten dålig, eller så är melodin irriterande.
Så nu tänker jag lista några julsånger som jag tänker försöka undvika.


1. Last Christmas - WHAM!
Denna låt är en typisk 80-tals cheesig kärlekssång. Den handlar om en person som fick sitt hjärta krossat på juldagen förra året. Så i år tänker personen ge sitt hjärta till "någon speciell". Jag trodde personen gjorde det förra julen?
Samtidigt så har inte låten något med julen att göra! Man skulle kunna byta ut titeln mot "Last Eastern" eller "Last Midsummer" eller "Last Birthday" och fortfarande skulle låten inte vara annorlunda. Denna låt är ett typiskt exempel på en "cash-grab". En artist bandar en dålig låt, slänger på "Christmas" och så har vi en julsång som aldrig försvinner!

2. Baby its dold outside
Denhär sången skrevs av Frank Lassier 1944. Den har en helt trevlig melodi, men fy sjutton vilken pervers text!
Låten är en duett som handlar om ett par som är på en dejt hemma hos en snubbe. Kvinnan säger att hon måste gå hem, det är sent, det har varit trevligt, men mannen insisterar på att hon stannar eftersom "det är kallt ute". Detta kan inte verka så dåligt kanske, om det inte var för att hela sången fortsätter på samma sätt och blir mer och mer obekväm. Läs dehär raderna från texten:
"The neighbours might think
(Baby its bad out there)
Whats in this drink? 
(No cabs to be had out there)"

.....Date-rape droger....?

I simply must go
(but baby its cold outside)
The answer is no
(But baby, its cold outside)
....
My sister will be suspicious
(Ooh, your lips are delicious)
But maybe just a cigarette more
(Never such a blizzard before)
....
Män, nej betyder NEJ!
3. Juligen - Just D
Hemska tid, var ska jag börja..... Jag förstår att en person hatar julen, men han behöver inte ha oss andra att lida för det! Melodin är hemsk, rappen är hemsk och låttexten är ett enda långt gnäll om varför julen suger. Man önskar att musikern skulle dra ett fräsigt gitarrsolo så skulle kanske något med låten vara intressant, men nä. Det gör den icke. Kanske det är bara bra, vem vet hur Just D skulle hantera ett gitarrsolo....
Blä.


4. I saw mommy kissing santa claus
Idén är det inget fel på. Ett litet barn smyger upp en natt och ser att hens mamma kysser jultomten. Från vårt perspektiv är det oskylidgt, jultomten finns ju inte. Alltså kysser mamman antagligen barnets pappa. Men från barnets perspektiv så fick hen just bekräftat att mamma vänsterprasslar med julgubben. Vem kan klandra henne, han jobbar bara en dag om året och måste vara stenrik om han har råd att ge bort alla julklappar. Dessutom är han gammal, så om hon gifter sig med honom så lär hon få ett stort arv.
"I wish  daddy would have seen mommy kissing santa claus"... Det skulle ha varit en rolig twist, att pappan kommer upp från sängen i kalsonger med ett basebollträ för att jaga ut den skäggiga gubben som prasslar med hans fru.


5. Snart så kommer tomten till oss - Jerry Williams
AAAAAAAAAH!!!! DANSBAND!!!
AAAAAAAH!!!! SVENSK VERSION AV EN ENGELSK SÅNG!!!!! AAAH!!!
DÖDA DET!!! DÖDA DET!!!!


6. Do they know its christmas?
Idén med samla ihop en massa kändisar för att göra en låt för välgörenhet är inte dålig. Det finns trots allt en massa människor som svälter och lider. Men betyder det att man måste älska dåliga låtar för det?
Texten här är konstig, för den målar upp Mordor perfekt, men de försöker måla upp Afrika.
Här sjungs det "There is a world outside your window/ Where the only water that is flowing / is the bitter sting of tears".
Senare sjunger de "Where nothing grows / no rain or river flows".
Låten fortsätter att måla upp hela Afrika som ett hemskt tomt ödelandskap där endast död härjar. Där de enda julklockorna som klämtar är "The chimes of doom"! Jag skulle vilja säga det mera dramatiskt, "The chimes of DOOOOOOM!!!"
Och vadå "nothing grows", hur är det med regnskogen? Där växer det så det knakar!
"No rain or river flows"? Så Nilen räknas int, en av världens längsta floder? Och igen, regnskogen.....
Så vet afrikanerna om att det är jul ? Jo, de har internet och tidningar där också, dessutom är en väldigt stor procent kristna eller muslimer, så de är åtminstone medvetna om att någon sida firar den högtiden.
Denna låt är så sönderspelad att man kan bli tokig. Det är först i samband med detta inlägg som jag fattar att de sjunger "Feeeeed thee woooorld", för jag har alltid trott att det är bara något random "iiiiiiiioooöööööh!!!"
Som jag sa tidigare, det är ingen dålig idé med att få kändisar att banda in en sång för välgörenhet. Men få åtminstone en del fakta på rad. På det sättet är det lättare att ta dem på allvar.


7.  Britney Spears - My only wish
....Det är Britney Spears som har släppt en julsång, behöver jag säga mer? Denhär låten är väldigt stereotypisk, som om någon hade tänkt "Okej, vi gör en julsång.... Hon måste sjunga om snön, jultomten och misteln och ja.... Sätt in lite bjällror i ljudspåret så är det en julsång. Men eftersom det är Britney så måste hon sjunga om att julgubben ska lägga en karl under sin julgran. KLART!" Och vad sjutton är det med hennes vibrato? "Saantaa-a-a-a-a-a-aaa..... I haaa-a-aa-ve beeen so-o goo-ood this y-eea-a-a-arr..."


8. Christmas don't be late - Alvin and the Chipmunks
De var säkert gulliga för länge sen och antagligen ännu då dendär filmen (eller filmer är det väl nu?) kom ut. Men nu så skär det bara i öronen när man hör denna simplistiska sörja av enkla melodier och ännu en "run-of-the-mill" text. Glee hade visst denhär låten i serien. Förståeligt.
Det är roligare att höra en version där Chipmunks har blivit nedstämda så man får en bild ungefär hur de låter i verkligheten. Det låter kusligt. Det finns här!
9. Twelve days of Christmas-versionerna
Denhär julsången hatar jag inte direkt. Den har en trallvänlig melodi. Som upprepas väldigt många gånger. Som fastnar. Och tro mig, då den fastnar så sitter den läääänge! Den måste ha stört folk då den först skrevs. Men nu sitter den kvar till den graden att ingen bryr sig.
Tack vare Internet så finns det olika versioner av denna för andra omständigheter plus 12 days betyder komedi. Det finns en heavy Metal 12 days of christmas, Redneck 12 days of christmas osv.


10. All I want for Christmas is you - Mariah Carey
Det jag tycker är synd med Mariah Carey är att hon har en väldigt bra sångröst, hon kan ta i väldigt ordentligt då hon väl kommer igång. Så varför släpper hon bara billig tuggummi-pop? Det är slöseri med en sån bra röst! Kan hon inte banda in en julsång som har lite mer värdighet än ännu en sång som spelas i varubutikerna?

Om ni ursäktar så ska jag räkna mina pengar som jag har tjänat in på fattiga arbetare! Jul.... BAH! Humbug!

3 kommentarer:

 1. 2. Baby its dold outside måste jag erkänna att är verkligen dålig! Men annars är nog whams låt lite av en tradition! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, exakt. En tradition som borde vara död, men vägrar dö. Den kommer antagligen att spelas ännu om 20 år och jag kommer att vara död på insidan.

   Radera
 2. Nej alla de julsångerna kan nog jag också leva utan, finns nog bättre :)

  SvaraRadera