onsdag 10 januari 2018

Animal Farm av George Orwell


Handling
Ett par söta djur får nog av att leva ett eländigt liv på bondgården. Bland dem kliver en gris, gamle Majoren, upp och proklamerar att alla djur bör få vara i fria, att gården egentligen tillhör dem.
Så alla djur gör revolt och driver bort bonden och hans familj. Dessvärre dör Majoren innan ett nytt system har trätt i kraft.
Allting går bra på gården, det finns gott om mat för alla. Och några tankar som Majoren hade har nu blivit nedskrivna som t.ex "Alla djur är jämlika", "Inga djur ska dricka alkohol", "Inga djur ska sova i sängar", "inga djur ska bära kläder".
Men det finns ingen ledare. Det finns två kandidater: Snöboll och Napoleon. Processen blir kort: Napoleon har tränat ett par hundvalpar till sina personliga vakthundar, och de jagar bort Snöboll från gården. Men fortfarande när allt går dåligt så skyller Napoleon allting på Snöboll, och allting tar sig an mytiska former. Djuren börjar så småningom tro att det var Napoleon som ville ta över farmen och att Snöboll på riktigt förhindrar allting.
Och visst sover Napoleon i sängar! Och dricker whiskey! Har ni inte läst reglerna?
"Inga djur ska sova i sängar som har lakan" och "Alla djur är jämlika, men somliga djur är mera jämlika än andra", "Inga djur ska dricka för mycket alkohol".

All hail Napoleon!

Om boken
Jag läste denna bok i gymnasiet och tro mig: det var skitsvårt att stå framför en klass och försöka förmedla att denna bok faktiskt har en allvarlig sida. Det var kritik mot Sovjet och uppgången av kommunism i Europa.
Om Napoelon är stalin så är Snöboll en motsvarighet till Trotsky.
Slutraderna, att Napoleon dricker whiskey och står på två bakben precis som människorna, tyder på att de kommunistiska ledarna var precis lika värdelösa som de kapitalistiska ledarna de påstod sig stå emot.
Flera karaktärer i boken försöker föra fram sitt missnöje till Napoleon, men blir avrättade. Precis som hur man kunde bli avrättad i Soviet om man förde fram anti-Stalinanska tankar.

Jag tycker det är en intressant läsning, om än något svårförståeligt. När jag läste den som tonåring trodde jag bara det var en konstig historia som antagligen hade någon poäng jag missade. Innan jag läste upp det på nätet och fann allt detta om kommunism.

Betyg
Intressant läsning, som sagt! Läs den om du vill vara lite politisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar