måndag 9 april 2018

Cobra Kai, om jag skrev det.

Yep. Det ska komma en uppföljare till Karate Kid. Som faktiskt handlar om Daniel LaRusso och Johnny Lawrence från ettan. Bara att denna gång är de båda inte tonåringar längre, utan numera är Daniel en bilförsäljare och Johnny är.... Arbetslös? Jag vet inte riktigt vad det är han gör.

Vad jag kan utröna från trailern så handlar detta alltså om hur Johnny öppnar en ny Cobra Kai-dojo (som den från ettan) och börjar lära ut karate åt en ny generation kids. Och Daniel tar också en ny lärjunge för att lära denne karate.
Idén låter jättebra, tänker jag! Jag tänker SÅ HÅRT se den! Det är just detta som gamla wrestling-stories kan handla om!

Jag har inte alls sett serien, men jag ska berätta lite vad jag önskar att skulle finnas med i Cobra Kai-serien:

Svar på denna fråga: Varför vill Johnny öppna en Cobra Kai-studio? Senaste gång vi såg Johnny så var det i Karate Kid 2, där han höll på att bli bokstavligen strypt av sin före detta mästare efter att ha kommit tvåa i matchen som Daniel vann.
Jag kan förstå om Johnny vill öppna en ny dojo, för att han vill känna sig lycklig, som han gjorde på den tiden. Men varför en Cobra Kai-dojo? Varför skulle han vilja fortsätta sin mästares arv, efter att han försökte strypa honom? Varför inte istället öppna en egen dojo?

Att Daniel skulle få stryk! Helt oskojat, tänk om följande scenario skulle utspela sig: Daniel har nu blivit en sliskig bilförsäljare. Han flinar stolt och ser på sina gamla tävlingspokaler som han vann då han var ung. Han är styv i korken, han har gått från lärorna som Myagi lärde honom, om balans! Så blir han utmanad, han tar en lärjunge som han lär så gott han kan med sitt bristande kunskap om balans! Lärjungen går i matchen och får stryk. Det får Daniel att bryta ihop, han kanske snäser av sin elev.... Och vid den tidpunkten inser Daniel att han är miltals från det som Myagi lärde honom en gång. Och efter det kommer en del avsnitt som handlar om Daniel som återuppbygger sitt liv. Kanske han t.o.m återknyter kontakten med Ali, tjejen från ettan?

Att Johnny skulle lära ut dåliga visdomar som kommer att hemsöka honom.
"Slå snabbt, slå hårt, ingen nåd!"/ "Nåd är endast för de svaga, vi tränar inte för att vara nådiga, de som utmanar oss är fienden och förtjänar ingen nåd". Det lärde de ut i den gamla Cobra Kai-dojon. Tänk om Johnny, trogen sin gamla lära, lär ut detta åt en lovande elev. Johnny och den unge människan kommer väldigt bra överens, Johnny blir som en fadersfigur åt den unge människan. Och elevens föräldrar gillar Johnny och det han gör. Det är ju bra att deras unge ägnar sig åt sport och dessutom en sport som kräver disciplin! Allting går bra....
Tills ynglingen slår halvt (eller kanske till och med helt) ihjäl en person vid en kö till en bar, skrikandes "Ingen nåd!". Det blir rättssak av det och pojken kanske åker i fängelse några år. Vilket får också Johnny att omvärdera sitt liv och tänka helt enkelt "vad har jag gjort...?"

Chozen dyker upp för att mörda Daniel! Ja, Chozen från Karate Kid 2 skulle vara en kuslig fiende. Medan Johnny bara vill förnedra Daniel och ta i från honom hans titel, så Chozen vill på riktigt döda Daniel. Medan Cobra Kai-typerna bara vrålar "ingen nåd", så Chozen har hittills hotat, hotat med kniv, försökt slå ihjäl Daniel, trashat ett hus.... Och Chozen har inte heller något kvar att leva för, det försvann i slutet av tvåan. Tänk om han kommer tillbaka, efter att ha hatat Daniel i 34 år, och vill döda honom?

Terry Silver. Terry i trean var en god vän och stridskamrat med John Kreese, ägaren till Cobra Kai. De båda krigade tillsammans i Vietnam och försökte i trean förstöra för Daniel och Myagi. Tänk om Terry denna gång ser rött av att hans väns misslyckade elev tar sig fräckheten att öppna en Cobra Kai-studio! Det är som att skända minnet av en god vän! Detta måste stoppas till varje pris!
Så Johnny har en till fiende. Och Terry var i trean en framgångsrik affärsman, vilket gör honom ännu farligare.

Daniel och Johnny måste slåss tillsammans mot någon ny fiende. Jag älskar tanken att Johnny, som efter att ha besegrat Daniel och omvärderat sitt liv, får en ny fiende på halsen. Och han behöver hjälp från mannen som besegrade honom en gång i tiden förr: Daniel. De två lägger sina olikheter åt sidan för att tillsammans kunna besegra vad som än ligger framför dem!

Åtminstone så skulle serien se ut om jag skrev den. Men sällan har vi sån tur. :P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar