måndag 10 augusti 2015

The Tomorrow Man

Åh, 90-tals cheese....
 Den här filmen bandade jag på kasett från tv:n när jag var liten. Som många andra gånger i mitt liv så kände jag för science fiction och den här kom på.
Det svåra med filmen är om det korrekta vore att kalla det för en film. Den är bara en timme och tio minuter lång och lämnar fortfarande många frågor obesvarade efter slutet. Det får mig att hysa en stark misstanke om att Tomorrow Man skulle ursprungligen ha varit en TV-serie och det jag såg var pilotavsnittet.

Handling
Vi börjar filmen någon gång långt i framtiden. Världen håller på att gå under. Människorasen har blivit utrotade och kvar finns endast robotar. Tiden håller på att rinna ut för robotarna likaså, det finns bara en utväg för dem: de måste skicka tillbaka en robot till vår tid (alltså 90-talet) för att förhindra världens förstörelse. Denna robot är kapabel att byta skepnad. Robotarna hade redan skickat en annan robot före som verkar ha misslyckats med sitt uppdrag.
 Men det finns en hake: roboten är halvfärdig. Den kommer inte att fungera ordentligt så den får ett extra uppdrag: Leta reda på Jonathan Driscoll, denne kan hjälpa honom att hålla igång sina primära funktioner.

Jonathan är en postman och uppfinnare. Han har utvecklat och tagit patent på flera teorier om hur robotik. Men hans teorier har blivit förkastade! Han anses vara en galenpanna och hans fru har lämnat honom. Han har också gett upp all hopp om att bli en person av betydelse.
Det han inte vet är att hans teorier ignoreras i denna tidsepok, men i framtiden kommer han att hyllas som en pionjär för artificiell intelligens. Hans teorier kommer att vara av största betydelse för att utveckla robotar. Så roboten måste ha tag i honom. Och tillsammans ska de rädda världen genom att ändra på framtiden.

Om filmen
Väldigt inspirerat av Terminator, ser vi. Men det finns en gigantisk skillnad mellan Terminator och denna film: Det är inte ett kärnvapenkrig eller ett krig mellan robotar och människor som förstör världen. Det är en asteroid som kommer att krascha i jorden och förstör atmosfären vilket dödar alla människor. Så i det stora hela är denna film väldigt optimistisk till framtiden vilket är ovanligt i en film som handlar om framtiden.
Dessutom är denna robot inte oförstörbar. Den tar ordentligt med skada av att bli skjuten med en pistol.

Fienden i denna film är en snubbe som arbetar för regeringen. Han är den som plockade isär den förra roboten och tog ut ett microchip ur kraniet på den. Regeringskillen inser att på chipet finns information om världshistoria som inte ännu har hänt. Krig som inte ännu har inträffat, naturkatastrofer som kan undvikas.... Kostymsnubben vill ha tag i den nuvarande roboten för att få den att berätta om framtiden.

Man kan tycka att karaktärerna är platta för de är så extremt lätta att ta till sig. De goda är väldigt goda och de onda är extremt onda.
Karaktärerna i filmen citerar Shakespeare här och där. Jonathan älskar Shakespeare och under diskussionerna med roboten sägs sådana saker som "Vi kan inte alla vara herrar" (från "Othello") och "Visa män anses ofta dåraktiga" (från "King Lear" tror jag?).

Betyg 
Filmen är ett billigt 90-tals sci-fi äventyr. Det är synd att det inte blev en tv-serie för det skulle kännas skönt att se en filmserie som inte frossar i ångest eller misantropi. Billig lördagsunderhållning skulle jag kalla det! (inte mitt uttryck, utan Martins)
Jag ger filmen 7 av 10! Den är helt enkelt så rolig för vad det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar