måndag 3 augusti 2015

Räddaren i nöden av J.D SalingerA banned book
Denhär boken har varit förbjuden i USA i evigheter. Jag kan säga redan här att det är inte för att språket skulle vara extremt fult eller att det skulle förekomma perversa handlingar eller något sådant. Den har varit förbjuden för att den har kopplats till skjutningen av John Lennon och mordförsöket på den amerikanska presidenten Ronald Reagan.

Handling
Holden Caufiled är en sjuttonårig pojke som ska bli relegerad från sin skola när höstterminen tar slut. Han har några dagar på sig innan jullovet börjar och han förväntas vara hemma, vilket ger honom gott om tid att ta en taxi och ströva runt i New York. Han försöker hitta någon mening med livet, han försöker få sig ett ligg osv.
Resten av boken är bara Holden som gnäller om allt.

Om boken
Holden Caufield gillade jag inte alls. Han har fungerat som symbol för tonårsrevolt, men jag avskyr honom. Han är en narcissist, en gnällspik och ful i munnen. Hade jag varit hans pappa så hade jag
  1. Tvättat hans mun med tvål eller på något annat sätt få honom att vårda språket.
  2. Skicka honom till armén för då skulle han PÅ RIKTIGT ha något att gnälla om. 
Holden är en stereotypisk vit överklassamerikan som har allting bra. Rika föräldrar och inga drogproblem. Han är bara så extremt bitter på allt, inget är roligt, alla är korkade, allt är dumt.... Det är tydligen bara han själv som han inte hatar. T.o.m en av hans vänner frågar honom i kapitel 17: "Du står ju inte ut med nånting!" och när Holden blir arg frågar hon "säg något som du gillar?".
Sida upp och sida ner så klagar han på något. Ett rum han bor i är för fult, en person han träffar är så korkad, han gillar inte den här filmen osv...
Men här i ligger också nyckeln till att njuta av boken: Läs den ur den här synvinkeln: "Den handlar om en narcissistisk loser som inte kan göra något rätt".  Då blir det genast en rolig bok för man skrattar åt Holdens tappra försök att vara intelligent och djuptänkande, vilket resulterar i att han berättar om hur han fick på käften av en hallick för att han hade betalat fem dollar för lite för en prostituerad.

Språkmässigt så är hela boken berättad ur första person-perspektiv. Det är en hel rad svordomar, men den del beskrivningar tyckte jag var roliga. Holden ojar sig över att någon hade skrivit F-ordet på Tutankhamens kista i museet. Han tänker sig att när han har dött så kommer någon att ha gjort detsamma på hans gravsten.

Betyg
Javars, det var inte den värsta boken jag har läst. Det var inte den bästa. Läs den om ni har lust, men den är på riktigt ett enda långt gnällande från sida 1 till sida 250.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar