måndag 10 augusti 2015

Skuggornas husDetta, mina vänner, är svensk skräck då det är som bäst! Jag såg denna serie på tv när jag var en liten parvel men fortfarande kommer jag ihåg den, hur spännande jag tyckte det var och hur "myskuslig" den var.

Handling
Skuggornas Hus handlar om klass 7A och deras två lärare. Deras förra klassföreståndare, fröken Wagner, dog för ett år sen. Hon var med eleverna och lekte blindbock bredvid en sjö. Hon trillade i och drunknade.
Eleverna formade en pakt för att inte berätta om vad som hände: att hon föll i och ingen gjorde något. De lät henne drunkna trots att de hade all tid i världen på att dra upp henne.

För att hedra minnet av henne så har klassföreståndarna kommit på en idé: hela klassen och lärarna ska åka på lägerskola till huset Pemba på Gotland. Huset var klassföreståndarens barndomshem. Det sägs att grundaren ligger begravd under huset. Huset luktar väldigt starkt av kryddnejlika, något som ingen kan förklara.... Till först.

Så småningom börjar konstiga saker hända och det blir mer och mer självklart att huset är inte hemsökt: Det är ett ondskefullt hus, ett förhäxat hus.

Om serien
Serien är uppdelad i tre avsnitt som är en timme lång. Styrkan i serien ligger på den kusliga atmosfären. Vi ser aldrig direkt något ondskefullt, men vi hör mycket ljud och ser saker röra på sig. Det vill säga innan slutet.

Den baserar sig på boken 7:A av Bjarne Reuter.
Den historien är svagt baserad på en incident som ägde rum på 60-talet. En skolklass försvann på en resa till Gotland och ingen vet än idag varför. Det finns teorier som gräs.

Betyg
Det som får minuspoäng från min sida är karaktärerna. De är platta som paffskivor med ungefär två karaktärsdrag per person.

Men det är ett mindre problem, för resten av serien är helt enkelt underbar! Den är en "hemsökt hus"-berättelse, som följer de gamla troperna. "Myskuslig" är ordet jag skulle vilja använda för att beskriva serien. Jag blir inte livrädd för den, men det är fortfarande spännande.

Den kanske bästa svenska skräckfilmen/serien jag har sett! 8 av 10 från mitt håll!

2 kommentarer:

 1. Hey
  Ved du hvor man kan købe denne? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta av serien kom jag ihåg från då jag var liten. :) Vi hade det på kasett och jag kollade igenom den flera gånger.
   Annars så finns svenska discshop, antar jag. The internet is your friend. :D

   Radera