tisdag 11 augusti 2015

Tales of the Unexpected

År 1954 hade amerikanska myndigheter fått nog av ungdomsvåldet som härjade i USA. De började leta efter potentiella syndabockar som kunde förklara varför ungdomar plötsligt har blivit så våldsamma.
Ett offer för denna häxjakt var serietidningar. Batman är ju våldsam, han slår skurkar på käften! Wonder Woman slår också folk på käften! Hemska tid, det lär ju ungdomar att inte uppföra sig som folk!

Detta ledde till skapandet av en rad regler som serieföretagen måste följa. Denna lista med regler kallas för Comics Code Authority. I den listan fanns ett antal regler, t.ex:
  • Brottslingar får inte presenteras på ett sådant sätt att man kan sympatisera med dem, lagens män får inte porträtteras som skumma eller inspirera människor till att imitera brottslingar.
  • I alla situationer måste det goda segra över det onda, som i sin tur blir bestraffad för sina gärningar.
  • Inget splatterliknande våld
  • Ingen serie får ha orden "Horror" eller "Terror" i titeln. Samtidigt får inte serierna ha berättelser som handlar om vampyrer, spöken, zombier eller annat övernaturligt.
och så vidare. Den blev omskriven med tiden och slutligen togs den helt ur bruk år 2011. Jag tycker att det inte blev så mycket bättre av att listan togs bort, för nu känns det som att många serier klämmer in så mycket våld, våldtäckt, blod och annat bara för att de kan. (Jag ser på dig, Neonomicon och Happy!)

Till saken: Då detta regelverk togs i kraft så behövde DC comics hitta på nya berättelser. Naturligtvis gick det inte längre att göra skräckserier under den eran. Men Science Fiction var fullt tillåtet! Och så föddes Tales of the Unexpected. Serien är tecknad i svartvit och man ser tydligt att den är gjord på 50 och 60-talet till att döma av deras kläder och allmän "americanism" (ni vet, alla är snyggt klädda, hårt arbetande  amerikanska medborgare!)

Handling.
För att göra en lång historia kort så är Unexpected en antologiserie med korta, smått konstiga, science fiction-berättelser på 5-15 sidor per berättelse. Dessa berättelser kunde handla t.ex om en man som upptäcker att han kan andas eld som ett resultat efter ett labbexperiment ("The man who ate fire"). En annan handlar om en man som uppfinner en maskin för att få kontakt med utomjordingar. En tredje handlar om en pojke som hittar en drakbebis som han förvarar i familjens källare. På omslaget (se ovan) så har man i framtiden börjat ordna guidade visningar på "månen" (egentligen ett set som inte är verkligt), komplett med "månmonster" (som också är falska). Men så blir monstret plötsligt levande.
Som science fiction-berättelser är dessa ganska konstiga. En drake i en källare? Månmonster?

Men de är samtidigt väldigt underhållande och går bra att döda några minuter med. Den gick mellan 1956 och 1968.
Serien slutade inte 1968, utan den bytte namn bara till "The Unexpected" och fortsatte till 1982 då den slutligen dog.

Betyg
Berättelserna är smått konstiga, men ändå underhållande. Jag rekommenderar dessa serier till folk som bara vill bli ha en rolig berättelse några minuter åt gången. Jag ångrar inte att jag köpte denna serie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar