söndag 2 augusti 2015

Spellbinder


När jag var liten gick det någon sommar en tv-serie som hette Spellbinder. Jag kommer ihåg den serien med glädje och nostalgi än idag. Den serien lärde mig hur bra man kan maskera science fiction till att se ut som fantasy! Den hade en relativt intressant premiss, men världen i Spellbinder var mera intressant.

Handling
Den australiensiske pojken Paul Reynolds befinner sig på ett vetenskaps-läger med sin skolklass. De tänker observera solförmörkelsen som tänker inträffa när som helst. Men före det tänker Paul och hans vän Alex utsätta några flickor för ett spratt: De har riggat upp en stålkabel mellan två träd och tänker slänga ett "spöke" för att skrämma dem.
Men en portal öppnas och Alex finner sig plötsligt fångad i en parallell värld. En värld där inga nya uppfinningar är tillåtna. Samhället styrs av en elit som kallar sig för "trollkarlar" (spellbinders på engelska). Trollkarlarna påstår att ett barbariskt folk försökte för århundraden sen förstöra världen genom att släcka solen. Men trollkarlarna kan naturligtvis kasta alla möjliga mäktiga formler för att rädda världen! Speciellt när de har på sig sin rustning....Eller kan de?
Paul, som är en modern ung pojke, upptäcker att det som Trollkarlarna egentligen gör är att använda vetenskap. Marodörernas försök att släcka solen som går över på några timmar? En gammal hederlig solförmörkelse. Men deras försök för århundraden sen? Kanske en nukleär vinter?

Paul blir kontaktad av häxan Ashka. Hon har upptäckt att han är konstigt uppmärksam och kan väldigt mycket trots att han inte är en trollkarl själv. Hon får reda på att han vet hur man gör krut. Hon ska hjälpa honom hem till sin värld om han lär henne denna hemlighet...

Om serien
Jag älskar hur Paul använder sig av vetenskap för att lösa en del problem. När Paul hamnar i problem försöker han lösa dem med hjälp av kemi och fysik. Det gör att serien blir fiffigt uttänkt när man vet att Paul inte bara kan gripa tag i ett svärd och "barbera sig" genom hela världen. Samtidigt har Paul en del hjälp från den lokala flickan Rianna. Hon hjälper honom att förstå världen.
Visst finns det mycket science fiction-element i serien! Trollkarlarnas skepp, deras dräkter... Det faktumet att Paul är i en parallell värld. Det är från science fiction.

Vi får också följa med Pauls vänner från vår värld som försöker ta reda på hur de ska få tillbaka Alex. Denna bit tycker jag är mindre intressant men det måste väl finnas med eftersom det visar sig att båda världarna behöver ha en koppartråd som leder elektricitet på ett visst ställe för att öppna portalen.
Tyvärr blir serien mera tråkig halvvägs. Då har Paul kommit till vår värld och Ashka likaså. Vi är med andra ord inte kvar i den intressanta Spellbinder-världen utan vanliga tråkiga Sydney, Australien på 90-talet.

Betyg
Missförstå mig inte nu, Spellbinders var en serie som var riktad till barn och ungdomar och därför får vi inte några "mörka" sex och vålds-scener som i Game of Thrones. Men vet ni vad? Det finns flera värre serier att se än denna! Ha så kul med er misärporr, jag har det bra för egen del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar