måndag 12 januari 2015

The Shining av Stephen KingFörst på listan finner vi "en bok som är över 500 sidor lång".

Boken som jag läser har skrivits som en uppföljare till The Shining som heter Doctor Sleep. Men jag kan inte berätta om den om jag inte berättar om The Shining först. Så detta inlägg kommer att vara en liten recension av The Shining så kommer nästa inlägg att handla om Doctor Sleep.

Handling
The Shining handlar om familjen Torrance. Den består av pappa Jack Torrance, mamma Wendy Torrance och lille Danny Torrance. Jack är en nykter alkoholist som nyligen har blivit avskedad från sitt lärarjobb efter att ha misshandlat en elev. Han är livrädd för att sätta sin familjs levebröd på spel, så han söker febrilt efter ett jobb som ska kunna garantera hans familj ekonomisk trygghet. Samtidigt plågas han av dåligt samvete då han en gång i fyllan råkade bryta lille Dannys arm i misstag.
Overlook-hotellet uppe i Colorado-bergen är stängd på vintern. Den vanlige fastighetsskötaren är på semester då och ägarna erbjuder Jack jobbet. Det kommer att bli en lång vinter för Jack och hans familj eftersom Overlook blir totalt isolerat på vintern när snön har fallit. Men Jack är positivt inställt till jobbet. Han hoppas att han ska kunna återknyta de skadade banden han har med sin fru och son. Samtidigt jobbar han på en pjäs som han vill få klart. Dessutom finns det ingen sprit på Overlook över vintern, så Jack kan inte heller dricka hur mycket han än försöker.

Jacks son Danny har ett litet annat problem på halsen. Han besitter en mystisk förmåga som han inte kan förklara. Han kan kommunicera med hjälp av telepati och kan se glimtar in i framtiden och så är han synsk. På hotellet träffar han kocken Dick Hallorann. Han tar Danny åt sidan och berättar att han också har denna förmåga. Dicks farmor kallade denna breda förmåga för "Shining". Han varnar också Danny för att hotellet "skimrar" och att Danny kommer att se hemska saker.

Efter många om och men visar det sig att hotellet försöker komma in i Danny för att använda hans "shining" för att nå ut till omvärlden. Men hotellet lyckas inte med detta så tar det Jack i besittning för att få honom att mörda Wendy och Danny. På det sättet skulle Danny också bli en del av de spöken som hemsöker hotellet och då skulle hotellet också kunna använda Dannys förmåga.
Lyckligtvis slutar allt med att Jack glömmer att lätta på trycket i den gamla värmepannan som finns i hotellets källare då han är för upptagen med att försöka ha livet av Danny.
I ett sista försök till bot och bättring så springer Jack ner till källaren, men ångrar sig och bestämmer sig för att gå under tillsammans med hotellet. Pannan exploderar och hotellet brinner ner.

Om boken
Stephen berättade i en intervju att inspirationen kom från flera håll. Ett var att han och hans familj gjorde en liten bilresa upp till Steniga Bergen i Colorado. De bokade in på ett litet hotell och var de allra sista gästerna innan hotellet skulle stänga för vintern. Stephen minns att han gick omkring i de öde korridorerna, åt med sin familj i den annars övergivna hotellrestaurangen och satt ensam i en bar där en bartender serverade drinkar.
En annan inspirationskälla var Stephens egna känslor för faderskapet. Han var då en "ung pappa" och kom på sig själv med att tänka oerhört hemska saker om sina barn.
Ni som är föräldrar, känner ni igen er i detta? Att ert barn är jättestökiga, de vägrar sluta skrika, de är jobbiga och för ett kort litet ögonblick, om det så bara är en millisekund, så har ni lust att slå till ungen? Jag tvivlar inte på att ni älskar era barn och skulle för allt i världen inte kröka ett hårstrå på deras huvuden. Men dendär lilla sekunden....

Jag älskar karaktären Jack. Han är välskriven och en ganska trovärdig karaktär. Han är väldigt tragisk på många plan och jag har inga problem med att sympatisera med honom. Han är en karaktär som lider av dåligt samvete och försöker gottgöra det. Han kämpar med sin alkoholism, han försöker göra ett bra jobb som vaktmästare, han försöker vara en bra far och make. Det känns hela tiden som att han har oddsen emot sig.... Ända tills hotellets "spöken" erbjuder honom att gå med i deras sällskap och aldrig behöva känna sig ensam mer.

Betyg
Denna bok är en av min favoritböcker som King har skrivit. Den räknas till en riktig King-klassiker och med all rätt. Jag rekommenderar att ni läser denna bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar