torsdag 29 januari 2015

Le Voyage dans la Lune (eller "A trip to The Moon")


Nu pratar vi gamla filmer här. Det slår mig fortfarande som osannolikt att denna stumfilm är 113 år gammal. Den kom ut 1902 och handlar helt enkelt om människans första resa till månen. Den kom ut före första världskriget. Den kom ut fjorton år efter att sydstaterna hade förlorat amerikanska inbördeskriget. Frank L Baum publicerade Trollkarlen från Oz två år före denna film. Fyra år före denna film hade H.G Wells publicerat War of the Worlds.
Ganska fascinerande att tänka att ingen av dessa människor lever mera idag, det de såg då och hur de såg på film som ett medium.

Handling
Ett sällskap har byggt en rymdkanon och skickar iväg en expedition mot månen. Denna expedition består av sex män som skjuts upp i en kapsel mot månen. De landar och kliver ut och blir överväldigade av månens skönhet. De vinkar glatt till jorden och går omkring och utforskar landskapet. Utan rymddräkter förstås (sheesh, det är 1902, vem behöver sånt trams?). När de går för att lägga sig så utbryter en snöstorm på månen, vilket får sällskapet att ta skydd inne i en grotta som leder ner under månens yta. Där växer det gigantiska svampar. Dessvärre lever där också en art insektliknande utomjordingar som exploderar om man slår dem över huvudet med ett paraply.
Dessa utomjordingar tar sällskapet till fånga och för dem till sin kejsare.
Där slår sällskapet sig fri med hjälp av knytnävar och paraplyer och flyr ut ur grottan med en armé utomjordingar i hälarna.
Sällskapet måste fly tillbaka till jorden om de tänker överleva! Men hur gör de detta? De har ju ingen rymdkanon med sig! Hur ska de göra?
De knuffar naturligtvis kapseln över kanten så den ramlar från månen ner till jorden! Vet ni INGET om rymdfärder?
De kommer till jorden oskadd, för ingen blir ju skadad av att trilla ner ända från månen. Med sig har de dessutom en utomjording som följde med dem.
Sällskapet får en välkomstparad och medaljer för sin insats.
SLUT

Om filmen
Kanonen redo att avfyras...
Filmen är fransk och regisserades av Georges Méliès som också spelar en av personerna som är med på expeditionen. Melies nämnde Jules vernes böcker Från jorden till månen och Runt månen som inspirationskälla--Regissören använde sig av skådespelare från teaterlivet i Paris till denna film. Man märker att alla gester är övertydliga och alla miner är övertydliga. Detta beror på att stumfilmer inte kunde förmedla känslor genom rod så därför fick skådespelarna förlita sig på just gestero ch ansiktsuttryck. Det är känd som det tidigaste exemplet på science fiction-film trots att den var delvis tänkt att vara en parodi på vetenskapliga äventyrsberättelser som fanns på den tiden. Jag antar att man kan kalla den film för ett homage till Jules Verne. Ett kärleksbrev men samtidigt en hel del ärlighet om hur absurda hans berättelser egentligen är..

Borde man se filmen?
Jag tycker det. Det är en sann klassiker inom sci-fi genren som man bör känna till. Den räknas dessutom till Public Domain, vilket betyder att den finns överallt på internet att se gratis och lagligt. Den är bara tolv minuter lång. Det finns också en handfärgad version som dök upp på 90-talet och blev restaurerad och släpptes 2011.
Ha så kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar