tisdag 27 januari 2015

Flash Gordon

Denna film såg jag på TV när jag var en liten parvel. Jag blev bortblåst av den och tyckte den var episk!
Nu, många år senare, har jag sett den igen och även om den inte är lika episk för mig nu så är den fortfarande en rolig film. Den har bland världens bästa soundtrack, skrivet av ett av världens bästa band Queen! Lyssna bara på temalåten och säg om det inte låter bra!

Handling
Jorden hotas av utomjordingen Ming den Nådlöse. Han har skickat flera olika övernaturliga naturkatastrofer till jorden. Football-stjärnan Flash Gordon, den vackra Dale Ardeen och Dr Hans Zarkov reser mot Mings planet Mongo för att stoppa honom. Kejsaren Ming kidnappar Dale och planerar att gifta sig med henne samtidigt som jorden förstörs.
Flash blir arresterad och ska avrättas. Men han lyckas slå sig fri och måste samla ihop en armé av "hökmän" och andra varelser, för att kunna slå tillbaka mot Ming och rädda jorden!

Om filmen
Den baserar sig på en comic strip som gjordes på 30-talet för att konkurrera med den populära (och liknande) serien Buck Rogers. Denna film är otroligt cheesig. Den är otroligt enkelspårig: Ond rymdkejsare tänker förstöra världen och gifta sig med Hjältens flickvän, så Hjälten måste döda honom och rädda flickvännen och världen. Samtidigt går det inte att undkomma att Flash Gordon-stripparna som filmen baserar sig på var väldigt cheesiga.

Det var ursprungligen tänkt att Star Wars skulle ha varit en filmatisering av Flash Gordon. Men eftersom George Lucas inte fick rättigheterna till att göra Flash Gordon så skrev han om manuset och så kom Star Wars istället.

Filmen fick ett väldigt varmt mottagande då den kom ut 1980. Den håller ganska höga betyg på diverse internetsidor, som Rotten Tomatoes. Den är idag en kultfilm som många människor älskar, inklusive mig själv. Visst finns det dåliga saker att säga om filmen: Specialeffekterna var fortfarande kvar i järnåldern och ibland undrar jag vad Freud skulle ha sagt om alla sexuella innuendon som dyker upp överallt. "Ibland är en cigarr bara en cigarr och ibland är en kvinna i tajta latexkläder som piskas på en bänk bara ett sätt att få tonårspojkarna intresserade"

Huvudrollsinnehavaren Sam J. Jones drog sig undan den vita duken efter några år. Han började istället satsa på att rädda människor på riktigt. Han gick med i amerikanska marinkåren och började specialträna för att bli en livvakt och för att kunna med hjälp av militärstöd kunna rädda gisslan. Tänk er det: Flash Gordon räddar gisslan!
När ISIS har kidnappat några gisslan, så skrattar en av dem ondskefullt att "Ingen kommer att rädda er...!!" och så börjar ni sakta höra basgången..... Innan någon gäll röst sjunger "FLASH!!! AAAH!" från intromusiken och in stormar Sam J Jones för att rädda dagen.
Varför nöja sig med att SPELA en 80-tals actionhjälte när man kan vara det i verkliga livet?
Sen gjorde han en cameo i filmen Ted som kom ut 2012. 

Mitt betyg
Filmen är per definition dålig. Effekterna är billiga, berättelsen är banal och dialogerna är konstiga. Men samtidigt älskar jag det faktumet att denna film inte försöker vara något annat. Om vi jämför med David Lynchs Dune som försöker vara en "djup" film, så försöker denna film inte alls vara det. 
Denna film är utan tvekan en ölfilm. Den är inte tänkt att tas på allvar och försöker du på allvar läsa in någon social kommentar i denna film är du helt ute och seglar! 
Den får 6 av 10 exploderande planeter från mig!
Se den, den är värd några hjärtliga skratt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar