fredag 23 januari 2015

Blodhavet

Jag brukar nu som då säga att man ska tänka på mina spel som filmer eller avsnitt ur en episodisk tv-serie. Jag har alltid känt att det är lättare att spelleda om man gör på det viset.
Därför har jag valt att skriva om en av mina spelsessioner, som om det skulle ha varit en film.
Så låtsas nu helt enkelt att det är en filmrecension jag skriver. :D


 Blodhavet är en film som kom ut 1993. Den regisserades av John Andersson och var ett tappert försök av Mad Monkeys att göra en revolutionerande skräckfilm. Deras plan var i stort sett "Tänk om vi sätter en massa zombier på en sverigefärja!" Idén var helt okej och resultatet blev ganska lyckat även om det blev en B-film i dess renaste bemärkelse.

Handling
M/S Afrodite är påväg från Helsingfors till Stockholm. Vi stiftar bekantskap med vaktchefen och två medelålders tanter som befinner sig ombord. Plötsligt blir det en massa problem på bildäck. Vaktchefen och två av hans hejdukar och de två tanterna går ner dit för att undersöka. Vad de finner där är otroligt skrämmande: Från baksidan av en långtradare har en rad slemmiga zombier börjat kräla ut.Vakterna får panik och lyckas slå ner några styckan med pamperna innan det kommer flera. Vaktchefen och hans två kvinnor flyr ner ett däck. Där får de reda på att de hade inte stängt dörren till bildäck och att zombier håller på att svämma över hela färjan.

Våra vänner inser att de måste ta sig upp till bryggan för att kalla på hjälp. Men det visar sig med tiden att någon redan har ringt på hjälp. Hjälpen anländer i form av ett ryskt slagskepp och fyra ryska transporthelikoptrar, som innehåller soldater som är beväpnade till tänderna. Så våra vänner måste slåss mot ryska soldater och zombier för att överleva.
I slutändan så struntar ryssarna i allt och bestämmer sig för att istället sänka Afrodite med några kanonskott från sitt skepp. Lyckligtvis klarar våra vänner sig genom att fly i en livbåt. Vaktchefen klarar sig inte länge dessvärre, eftersom han hade blivit biten av en zombie. Han försöker bita någon av tjejerna, som slår ihjäl honom med en åra innan de slänger honom överbord.

Om filmen
Enligt IMDB så har ingen av skådisarna tidigare spelat i någon större film. Tjejerna var tidigare bekanta inom den svenska porr-scenen och Bengt Larsson som spelade vaktchefen var tydligen regissörens kusin.
Det märks många gånger att filmen inte alls är filmad ombord på en färja, utan att de har byggt en interiör någonstans och filmat i den. Väldigt övertygande interiör, måste jag säga.

Hur gänget lyckas fixa vapen till sig är något som jag tycker är roligt att se. De är t.ex i en bar. Där finns alkoholflaskor. Så vad gör gänget? De river delar av sina klädesplagg och gör hemgjorda molotov cocktails!

Jag ser inte att gänget skulle ha gjort så mycket annat sen dess. De dök upp i en eller annan John Andersson-film, men annars tror jag inte att de har gjort så mycket.
Filmen fick väldigt dåliga recensioner då den visades på bio i Borås, där Mad Monkeys höll till. Det var bara en filmkritiker som gillade den.
Mad Monkeys gick i konkurs 1997 och filmen blev nästan bortglömd. Men den har fått en väldigt stor fanbase genom åren. 2005 började en Blodhavet fanclub samla in namn för att övertyga John och Bengt att ge ut Blodhavet på DVD. De fick ungefär 20 000 namninsamlingar från hela Sverige, Norge och Danmark. John och Bengt gjorde det då möjligt att ge ut Blodhavet på DVD. Den kom ut 2009 och kan köpas från Mad Monkeys hemsida.

Slutbetyg
Blodhavet är inte en bra film. Den är dålig på många ställen. Men det är samtidigt en rolig film att se! Jag rekommenderar att ni ser den om ni får tag i den från något håll!
Den får sju av tio!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar