söndag 17 juni 2018

Några dokumentärer

Fortfarande ser jag gärna på dokumentärer som kan ha intressanta teman! Och på Netflix finns det onekligen en massa dokumentärer, men många av dem är rent ut sagt skräp.
Som exempel kan jag nämna en dokumentär om utomjordingar på månen, "Aliens on the Moon". Att det skulle alltså finnas utomjordingar på månen, som NASA vet om att finns där men det är så hysch-hysch om det, och det är därför NASA inte har återvänt till månen efter 70-talet. Ignorera det faktumet att deras budget blev strypt....
Vad för bevis presenteras det i den dokumentären? Suddiga bilder som "ser ut" som byggnader och "forskare" (säg inte i vad, om det är astrologi eller konstvetenskap) som säger att det "kan" finnas utomjordingar på månen.
Eller varför inte "The Propaganda Game", som handlar om hur västvärlden totalt har missförstått allt som händer i Nordkorea, det är ju ett underbart land. Det visar ju en film som gjordes av en filmskapare som blev inbjuden till att bo på lyxhotell där, få guidade turer och filma allt det vackra med Nordkorea. Inget skumt där, nej! Frågan i den dokumentären är väl "vad är sanning?" Också känd som en "Whataboutism". "What about allt det bra med Nordkorea??"
Kanske jag någon dag borde skriva ett inlägg om bullshit-dokumentärer?
1. American Anarchist
Ibland ser jag en dokumentär om en person för att jag vill helt enkelt ha svar på frågan "vad tusan tänkte personen?"
Min första dokumentär handlar om författaren bakom den ökända boken The Anarchist Cookbook, William Powell. Kortfattat så är det en manual för hur du bygger bomber och vapen hemma med hjälp av sådant du kan hitta i ditt hem. Boken har varit kopplad flera gånger till hemska terrordåd och bombningar runt i världen.
Så ni kan förstå varför jag frågar mig "Vad tänkte herr Powell?" Vad trodde han skulle hända då han skrev och publicerade den? VARFÖR i hela fridens namn skrev han och publicerade den?!

Dokumentären i fråga är mest Powell som pratar till en kameraman och en person som intervjuar honom, men han har intressanta saker att säga. Som exempel kan jag nämna helt kort varför han gjorde det.
Delvis så var han ung och arg.
Delvis så var det politiska klimatet i USA på 70-talet som det var, Powell trodde helt enkelt att USA snart skulle vara antingen en fascistisk polisstat eller ha ett fullskaligt inbördeskrig mellan Svarta Pantrarna, kommunisterna och så vidare...
Så hans tanke var att han skulle utrusta de vanliga matti meikäläinen med vad som krävdes för att slå tillbaka.
Och visst hade Powell senare ångrat att han skrev den och försökte stoppa den från att säljas vidare, men vid det skedet hade han redan sålt rättigheterna så han kunde inte stoppa det. Han tog sedan dess avstånd från boken så långt han kunde, i hopp om att den skulle dö en tyst död.

2. How the Beatles changed the world
Jag gillar The Beatles. De var och är en samling bra musiker. Men den s.k "Beatlemanian" har alltid intresserat mig nästan mera! För det är intressant att ta reda på vad Beatles gjorde på den tiden som ingen annan hade gjort som gick så bra. Kända musiker fanns redan på den tiden, också sådan musik som vuxna inte nödvändigtvis lyssnade på. Elvis till exempel hade varit igång en lång tid före The Beatles.
Dokumentären tar därför inte bara upp vad The Beatles gjorde, utan den tar också upp vad annat som hände i världen och i synnerhet i England som bidrog till deras framgång.
Det plus pojkarnas egna input blandade ihop en perfekt cocktail.

3. Hip-Hop Evolution
En dokumentär-serie, men en intressant sådan. I stort sett handlar det om hur hip-hop musiken växte fram ur Bronx från dess funkiga rötter, hur det utvecklades och spreds och är idag en miljondollar-industri. Det finns intervjuer med en massa gamla artister som fanns med då det startades och det finns också intervjuer med en del artister som ännu är aktiva idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar