lördag 23 juni 2018

Några dåliga dokumentärer

Jag har yrat runt lite i den akademiska världen, så jag antar att jag vet åtminstone NÅGOT om hur man presenterar en analys och hur man skriver en avhandling. Jag vet inte hur man filmar dokumentärer, men jag föreställer mig att många av dem bör följa ungefär samma mönster: inledning, avhandling, avslutning.
Börja med att presentera en fråga avhandlingen tänker behandla.
Behandla de fakta som finns tillgänglig och analysera allting kritiskt.
Avsluta din avhandling med att berätta vad resultatet av din behandling är.

Trots detta finns det en del dokumentärer som inte alls följer detta mönster och det i sig är inte alltid fel. En dokumentär t.ex om J.D Salingers liv kan bara se ut på ett visst sätt, intervjuer med släktingar och vänner, historiker osv och försöka skapa en kronologisk bild av karlns liv.
Men en avhandling om Catcher in the Ryes inverkan på den amerikanska litteraturvärlden bör se helt annorlunda ut.

I mitt tycke så är en dålig dokumentär dålig om den
1) Inte har någon klar frågeställning som t.ex "Vem var Jack Uppskäraren?" eller "Inverkan som vårt kapitalistiska system har på samhället".
2) Inte intervjuar några personer som faktiskt vet något. Och nej, det räknas inte att det under en typ stå "Douchey McDoucheface, Professor". Professor I VAD? Vid vilket universitet? Vad har denna professor publicerat som handlar om ämnet som är relevant?
3) Använder högst tvivelaktiga källor.
4) Håller sig inte till ämnet.

Med det ur världen tänker jag kort presentera några dåliga dokumentärer för de bryter mot en eller flera av dessa regler.

Aliens on the moon: The Truth Exposed
Ja, visste ni om det? Det finns utomjordingar på månen! Hur vet vi det? En professor säger det, och en annan snubbe som har jobbat på NASA!
De visar i dokumentären bilder från månen som när man zoomar in dem RIKTIGT ordentligt (så att bilden är suddig!) så ser vi något som ser ut som en cylinder, vilket bara kan betyda en sak: Ett utomjordiskt kärnkraftverk! Flera suddiga bilder visar också vad som ser ut som pansarvagnsspår, broar, rörledningar och så vidare! Och luftvärnskanoner! Utomjordiska luftvärnskanoner finns på månen! Därför har inte någon åkt till månen flera gånger och därför har alla astronauter och alla som jobbade med månlandningarna tvingade av CIA att knipa käft!
Och vet ni vad det i sin tur betyder?! Det pågår ett gigantiskt intergalaktiskt rymdkrig mellan utomjordingarna på vår måne och andra utomjordingar! Det stämmer bra överens med det att folk har sett flera UFOn under 1900-talet än tidigare!
Kära nån... Jag behövde lägga mig ner efter att ha sett denna dokumentär. Den får pluspoäng för att den är fantasirik.... Och tusen minuspoäng för den bryter emot precis alla regler.

Den enda intressanta intervjun är med Edgar Mitchell, en astronaut som gick på månen. Han påstår att det finns utomjordingar där. Men han påstår också att det var utomjordingar som förhindrade att tredje världskriget bröt ut.
DMT: The Spirit Molecule
För er som inte vet, så DMT står för Dimetyltryptamin, och är en av världens starkaste hallucinogena droger. Med andra ord; om du tar det så börjar du se en massa konstigt skit.
Enligt denna dokumentär så finns DMT-molekyler i allting levande. Och det betyder att DMT är en portal till rymden. Det är inte hallucinationer du upplever om du tar DMT och ser konstiga utomjordiska former, din själ har på riktigt lämnat din kropp och flugit genom rymden till en annan galax och där träffat utomjordingar.
Det bekräftas av "professorer", shamaner och andra DMT-volontärer.

Huruvida DMT och andra psykotropiska droger skulle kunna använda terapeutiskt är ett ämne jag vet väldigt lite om, men denna dokumentär lyckas inte riktigt övertyga mig om att DMT skulle t.ex kunna bota depression.
Dokumentären börjar intressant, genom att berätta om DMT, lite om dess historia och så vidare. Men sen börjar vi komma in på just experter som påstår att de flög genom rymden och träffade Lord Rama.
Nevermind att DMT är en väldigt tung hallucinogen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar