måndag 19 mars 2018

Writers of the Future-böckerna

Det är ingen vits att jag nekar det eller dansar kring elden: Jag älskar science fiction och fantasy-antologier. Jag har ett flertal i min samling.
"The mammoth book of Golden Age Science Fiction", "The Mammoth book of the new Space Opera", "Mammoth book of Nebula Awards SF" (den rekommenderar jag!), "Sorcerers Tales" m.m. 
Novellsamlingar av författare som Harlan Ellison och Ray Bradbury.

Men det finns en bokserie här som jag har kommit att älska mera. Och det är Writers of the Future-antologierna.
Vad är Writers of the Future-antologierna?

Till att börja med så är det en skrivtävling i USA för okända och opublicerade författare inom science fiction och/eller fantasy. Den startades på 80-talet av L. Ron Hubbard, ja, tyvärr så är det killen bakom Scientolgirörelsen. Därför suckar mitt hjärta när jag tänker på att den karln skulle ha kunnat på riktigt gå till historien som en författare och inte för det där andra.
Det finns några regler man måste följa om man skickar in ett manuskript dit, t.ex att det måste vara på engelska, max 17 000 ord, man får förstås inte plagiera något och det inkluderar att en karaktär läser upp en dikt. Tävlingen avgörs var fjärde månad i året, ungefär och man får bara skicka in ett manuskript per kvarttal och så vidare.
(Det ordnas också en systertävling som heter Illustrators of the Future, om någon av mina läsare är mera konstnärliga av sig.)

Efter det filtreras en del noveller ut av en del kända författare inom fältet som Kevin J. Anderson, Orson Scott Card, Tim Powers, Brian Herbert, Larry Niven osv. Och priset är förstås en penningsumma, men det är också att författare kan hjälpa den unge författaren att hitta någon som vill publicera deras verk.
Om man vinner Arvid Mörne-tävlingen, vad får man då? En summa pengar och ett grattis?

Nå, låt oss då gå över till antologierna, som består av de vinnande bidragen och några till som förtjänar att komma med! Det betyder att i dessa antologier finns det science fiction och fantasy-författare som är nya och helt okända. Jag älskar den tanken! Och de flesta av historierna är väldigt bra, tycker jag!

T.ex Garden of Tuan Zi handlar om en dystopisk framtid där en motståndsrörelse försöker plantera ett träd som ska rädda världen från stora företag som håller på att förstöra den.
Twelve Seconds: I framtiden kan man med hjälp av avancerad teknologi ta reda på vad det var folk såg under de sista tolv sekunderna av deras liv. Och det är alltid en gloria, ett litet ljussken som dyker upp under den sista sekunden. Kan det vara en glimt av himlen? Eller en kemisk balans? I vilket fall som helst så börjar det dyka upp en del fall där personerna inte såg något ljus. Vad betyder det?
Planetary Scouts handlar om en del rymdforskare som reser till outforskade planeter och hämtar in prov på växtlighet och djurliv.

Tänker jag själv skicka in ett bidrag dit...?
Springer det runt vargar i Österbotten? ;)
Visst, det kommer att vara en utmaning på grund av min bristande engelska, men det värsta som kan hända är väl att jag får ett brev från domarna där de kollektivt skriver
"Vi skrattade så hjärtligt åt ditt bidrag innan vi vek pappersplan av allting och kastade ut det genom fönstret! Åh, så roligt vi hade det, vi tänkte att det finns ingen chans i världen att du kan delta, faktum är att vi tänker stämma dig och ta din dator och låta den demoleras med en dynamitgubbe! Bara så att du inte kan skriva en rad till, njäh njäh!! Ha en bra dag, pappskalle!"
Nä, men ni förstår vad jag menar, värsta som kan hända är att jag inte kommer vidare.
Men tills jag får det uträttat så har jag åtminstone tre samlingar av denna antologi att njuta av.

2 kommentarer:

  1. Spännande att du tänker skicka in något! Jag önskar dig lycka till! Jag har aldrig hört om writers of the future förr men det låter spännande. Var får man tag på Writers of the future böckerna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De finns att köpa ett antal på adlibris. Det är där jag har hittat mina. :)

      Radera