söndag 18 mars 2018

King of the Hill

Tänk att jag inte har pratat om denna serie tidigare? Vad felas mig?
King of the Hill, ja. Det var en serie som gick på 90-talet. Den var tecknad av Mike Judge, samma typ som gjorde Beavis and Butthead och det märks. Vissa av karaktärer från King of the Hill påminner väldigt mycket om karaktärer från Beavis and Butthead. (T.ex Hank Hill påminner om Tom Anderson).

Handling
King of the Hill handlar om texasbon Hank Hill. Han bor i Arlene, Texas tillsammans med sin fru Peggy, deras son Bobby och Peggys brorsdotter Luanne.
Hans vänkrets består av Dale Gribble, en insektutrotare som är väldigt paranoid (tror t.ex att regeringen ser och hör allt man gör),
Bill Fontaine, en frisör åt armen som sörjer sin frus bortgång och som annars har blivit delad en dålig hand i livets kortspel,
Boomhauer, en kvinnotjusare som har en tendens att prata som ett maskingevär.
Och en massa andra karaktärer. Serien handlar om deras hijinks.

Om serien
Den gick i 13 säsonger, från 1997 till 2010.
Mike började jobba på serien under Beavis and Butthead. Han ville göra en sitcom som skulle vara mera verklighetstrogen, men ändå lika rolig. Han drog inspiration från sin egna uppväxt i Texas och tog därifrån inspiration till flera karaktärer. Och jag måste ge serien poäng: karaktärerna är välskrivna och intressanta att följa med.

Det komiska från serien i mitt tycke kommer från en ganska oväntad plats. Ni vet hur det är vanligt i en del familje-sitcoms att det finns en farsa som är korkad (Simpsons, Family Guy, Married...with children, Home Improvement osv.) och hela omvärlden tycks reagera på det?
Här är det precis tvärtom!
Hank Hill är en stolt Texasbo, som älskar sitt jobb (han säljer Propangas och propantillhörigheter). Han går till samma frisyr och får en ordentlig klippning som han har fått i hela sitt liv. Han går i kyrkan på söndagarna, som en ordentlig karl. Han vill helt enkelt ha ett så normalt liv som möjligt, där alla sköter sig och är ordentliga.
Men det är alla andra i hans omgivning som är "tokiga"! Hans son har alltid "fel" intressen, som bakning och dans.
Hans frus brorsdotter är inte lössläppt, men hon är "ledig" när det kommer till att klä sig bekvämt och sådant.
Dale får konstiga idéer om att regeringen kontrollerar folk med hjälp av chem-trails.
Bill är en desperat man som kan få för sig att hitta en fru från Ryssland.
Boomhauer är väl nästan mest normal, men inte ens han passar in. Hans metod att fånga kvinnor är att han går till en skoaffär och frågar alla kvinnor en efter en om de vill komma hem med honom. Det funkar väl med en på tusen.
"Varför kan inte alla bara vara normala?"

Serien har också en del allvarliga avsnitt som överraskar en. Det bästa exemplet jag kommer och tänka på är Bill. Som jag skrev tidigare så sörjer han att hans fru lämnade honom för evigheter sen. För det mesta spelas hans sorg för komedis skull, men det finns ett avsnitt som helt enkelt tar det på allvar. I det avsnittet får han för sig att han ska ta livet av sig. Och det görs inget skämt av det, det är inget roligt med det.
Och värre blir det: I samma avsnitt visar det sig att Bill är så förkrossad av sin frus bortgång att han slutligen klär ut sig till henne och låtsas vara henne. För att han är så hjälplös utan henne. Igen, detta är inte roligt, det finns inget komiskt med denna stackars mans förfall!
Som tur är slutar avsnittet med att Bill "kommer tillbaka".
Och varför vill ingen sätta Bill i terapi? För att hans vänner tänker att "han är ju inte tokig" så de vill ta hand om honom istället.

Betyg
Jag rekommenderar King of the Hill varmt. Det är en rolig tv-serie med starka karaktärer som är välskrivna, där komedin kommer ur själva karaktärerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar