torsdag 25 juni 2015

Förbannelsen av David Case

A book with a one-word title

Denna bok hittade jag i ett bokdivari i Jakobstad. Jag fick den för 50 cent och den var värt exakt det. Denna bok ingick i en serie som hette "Ryslig Midnattsläsning", vilket gav ut ett flertal korta skräckberättelser på 70-talet.
Om jag ska beskriva berättelsen kort så vore beskrivningen "Gotisk skräck skriven av en 1970-talssnubbe".

Handling
Vår huvudperson, doktor Pope, är en psykolog som har rest till Fengriffen-huset ute på landsbygden. Han har blivit ditkallat på begäran av Lord Fengriffen. Hans fru har börjat visa symptom på galenskap tror hans grevskap. Men Pope lär märka att det vilar en förbannelse över huset....

Om boken
Man borde göra en checklista över alla gotiska element som finns här: En kuslig herrgård ute på landsbygden, en familj med en hemlighet, det ockulta, en gravgård, många ställen där det regnar.
 Det som förstörde denna bok väldigt mycket är det faktumet att 80 % av allting är backstory. Av alla 150-något sidor så är kanske 120 intervjuer med olika karaktärer där de berättar om vad som har hänt. Dessutom sicksackar David med berättelsen. Plötsligt kommer det fram att fru Fengriffen hade lekt med demoner, före det vet vi att det vilar en förbannelse över huset, före det vet vi att något spöke tycks hemsöka huset.
Bestäm dig, David!

Betyg
Boken är inte värd din tid. Jag var inte särskilt intresserad av karaktärerna eller deras öde. Många kapitel slutar med "och så berättade (karaktären)...." Varför i hela friden skriver han det när man lär märka det själv. Den var inte särskilt kuslig heller. Och här är en fråga som boken inte alls besvarade: Hur tusan gick förbannelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar