fredag 5 juni 2015

Apollo 18


Apollo 18 var en besvikelse.
Jag tycker det är konstigt, för premissen är jättebra! Det borde inte vara så jättesvårt att inte klanta till det, men på något sätt lyckades filmmakarna.
Jag kan lika gärna spoila delar av handlingen, för tro mig, det är ingen vits att ni ser den här filmen.

Handling
 Lite verklig historia först: På 70-talet försökte amerikanerna skicka en raket till månen som hette Apollo 18. Det var den sista gången amerikanerna försökte landa på månen och projektet blev avbrutet. Filmens premiss är på vad som egentligen hände...

Våra två protagonister är astronauter som åker till månen i en raket. De landar där i en kapsel och börjar leta efter stenar att ta med hem. Av någon orsak har de också med sig en massa kameror som de filmar allting. T.o.m en kamera som fångar in rörelser.
Så småningom hittar astronauterna en sovjetisk rymdkapsel inte långt från sin egen. Piloten ligger också några meter från kapseln, död. Det visar sig att sovjet hade skickat upp en rymdsond till månen före amerikanerna, men deras pilot dog. Detta visste tydligen amerikanerna också om, men de höll allting hemligt.

Våra astronauter börjar samla in stenar att ta med tillbaka till jorden, men då de ska sova på natten får en ett konstigt sår. Han blir galen och yrar om att "De kallar på mig". Slutligen blir han galen och tänker begå självmord ELLER döda den andre astronauten, han har svårt att bestämma sig.
Samtidigt får våra astronauter höra att de ska bli lämnade kvar på månen. De får panik och deras syre börjar ta slut. Så de beslutar sig för att åka hem i den sovjetiska kapseln.
Den sjuke astronauten hoppar ner i en mörk krater där vi äntligen får se vad för slags monster det är som har förföljt astronauterna och skadat den ene:
Sten-krabbmonster! Jag önskar att jag kunde skoja, det är stenar med ben som på något sätt är farliga.

Den andre astronauten tar sig till den sovjetiska kapseln och skjuter upp den för att docka med rymdskeppet som har legat i omloppsbana. Men då visar det sig att det finns krabbmonster i kapseln! Den siste astronauten dör och sovjet-kapseln kraschar i rymdskeppet och alla dör.

Tankar

 Den är filmad enligt "found footage"-stilen, det vill säga att det ska föreställa vara borttappade videobandspel som någon nu har hittat. En fråga: Hur tusan skulle några videoband kunna överleva det som just hände? I Blair Witch Project påstås det att det vi ser är riktiga bilder, som hittades i en kamera i skogen.
Dessutom är bilden suddig och otydlig. Jag skulle vilja påstå att filmen är "Shot on Shiteo", för under 60 % av filmen är bilden dålig.

Jag förstår inte heller varför Sovjet höll ett rymdprogram hemligt. De tävlade med amerikanerna om att komma till månen, så då de var där, varför skickade de inte en bild samt ett meddelande "PWND, BITCH!" till amerikanerna?
I övrigt, varför allt detta hemlighetsmakeri? Varför skulle amerikanska staten INTE vara intresserade av utomjordiskt liv? Som tycks kunna andas i vakuum?
Jag kan ge svaret: För att i filmvärlden är naturligtvis alla större regeringar automatiskt onda

......Krabbmonster. Det stora hemska monstret som vi har väntat på i en och en halv timme för att se är små krabbmonster som krälar omkring på månens yta. Hade jag skrivit manuset till filmen hade jag tagit mera inspiration från t.ex Lovecraft. Visa att i kratern finns en ingång till en stad med konstiga byggnader och teckningar som visar att jordiskt liv egentligen kom från månen. Men inget tycks leva... Ända tills våra astronauter öppnar en portal till en krypta där ett gigantiskt tentakelmonster plötsligt vaknar och dödar den ene, eller så blir den galen. Den andre försöker fly och får upp kapseln i rymden, men den missar rymdraketen. Och det sista vi ser är astronauten som sitter i fosterställning i rymdkapseln och skrattar hysteriskt och gråter om vartannat.

Betyg
Filmen var tråkig. Vi vet inget om huvudkaraktärerna, vi vet inget om deras bakgrund och vi kunde inte bry oss mindre. I rymden kan ingen höra dig stöna!
Filmen får 2 av 10, för en intressant premiss.Undvik den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar