onsdag 17 juni 2015

Garth Marenghis Darkplace

Denhär serien är helt enkelt underbart dålig! Det är det bästa uttrycket jag kan komma på som beskriver detta fenomen.
 Garth Marenghi's Darkplace sändes mellan Januari och Mars 2004 på brittisk tv och då på ganska udda tider. Tanken med Darkplace är att den ska parodera dramaserier från 90-talet samtidigt som de paroderar självutnämnda "skräckmästare" från 80-talet, som Stephen King, Dean Koontz, Ramsey Campbell och många fler.

Handling
 Det finns egentligen två handlingar i Darkplace. Det ena är en slags meta-handling, att Garth Marenghis Darkplace skulle ha varit en riktig tv-serie från 90-talet. Den skulle ha varit skriven och producerad av skräckförfattaren Garth Marenghi, som också spelar huvudrollen. Han skulle också ha tagit med sin förläggare Thonton Reed. Nu som då i serien får vi därför se intervjuer med Garth Marenghi och Dean Learner som berättar om hur det var att jobba på serien, olika problem de hade med gänget.

Intrigen i själva serien Darkplace handlar om ett sjukhus som heter Darkplace Hospital. Där jobbar doktor Rick Dagless (spelad av Garth Marenghi), krigsveteran från Falklandskriget och alltid beväpnad med en revolver. Hans chef är Dean Learner (spelad av Thonton Reed) som är den arge svarte chefen som skriker åt sina anställda.
Andra anställda är Dr Lucien Sanchez (spelad av Todd Rivers), Ricks vän, den extremt snygge doktorn som alltid har fått sina repliker dubbade. Och så förstås Dr. Liz Asher (spelad av Madeleine Wool) som är en blond smått korkad kvinna. Detta är för att Garth Marenghi hatar kvinnor.
Darkplace-sjukhuset hemsöks ofta av olika monster och hemska saker. I ett avsnitt har vattnet blivit grönt och förvandlar alla som jobbar på Darkplace till apliknande varelser. I ett annat avsnitt har en karaktär blivit galen och använder sina psykiska förmågor till att döda folk.

Om serien
Jag brukar säga att när man ser på Darkplace så ska man inte förvänta sig en sammanhängande story som är vettig. Serien är med flit gjord dålig, det betyder att editeringen är dålig, allting är klippt konstigt, skådespelandet är dålig och intrigen är konstig.
Och vid allt som är heligt, det är underbart!

Serien blev inte så stor, helt enkelt för att den är så konstig. Jag tror att majoriteten av tv-tittarna inte förstod skämten bakom Darkplace. Det är synd att den inte kom igång då Youtube hade blivit stort, för i så fall kunde Darkplace ha blivit stor på nätet.

Min favoritkaraktär i allt detta galenskap är Dean Learners karaktär Thonton Reed. Tanken är att han ska vara "The Chief" från stereotypiska polisserier, som skriker åt sina underhuggare och som är arg på allt och alla. Men saken är att Thonton Reed är inte en bra skådespelare. Faktum är att han extremt dålig. Han spelar inte ut sina repliker, han läser upp dem. Här är ett exempel på Thonton Reeds dåliga skådespel:
Betyg
Garth Marenghis Darkplace är en serie som kräver en viss försmak. Jag förstår att vanliga Matti Meikäläinen inte skulle uppskatta det här kaoset, utan går hellre till Game of Thrones. Men jag råkar älska roligt dåliga tv-serier och filmer så jag älskar Darkplace! Det som är synd är att den fick bara en säsong innan det lades ner.
Jag rekommenderar att du kollar serien! Den är otroligt bra, trots att man inte skulle tro det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar