lördag 20 juni 2015

Battlefield Earth


Jag har hört en massa dåligt om den här filmen. Folk har hatat den av en massa orsaker och den har flera gånger dykt upp på flera "värsta film"-listor. På The Golden Raspberry Awards år 2000 så vann den hela 7 Razzies!
Men är den på riktigt så dålig? Låt oss ta en titt!

Handling
I nådens år 3000 har världen blivit förstörd efter en invasion av utomjordingar från planeten Psychlo. De sista spillrorna av mänskligheten har antingen spritt sig över planeten och lever i små grupper eller så är de förslavade av psychloserna.
Vår huvudkaraktär Jonnie Goodboy Tyler lever ett nomadliv bland människorna. Han beger sig ut på ett utforskningsuppdrag för att leta reda på "gudarna" som sägs ha befolkat världen en gång i tiden. Han blir tillfångatagen av psychloserna.

Samtidigt finns psychlosen Terl (spelad av John Travolta). Han är säkerhetschef för den psychlotiska verksamheten på jorden. De gräver efter guld. Men problemt är att psychloserna kan inte andas vår atmosfär. Dessutom vill inte Terl vara chef över en sån skräpig planet som jorden. Så han tänker ut en väldigt genialisk plan: Han ska tillfångata en människa och göra den till förman över gruvverksamheten på jorden.
Jonnie blir hans försökskanin och lär sig därför en hel del om Psychlos historia, språket och hur man hanterar teknologin. Sen släpper Terl loss honom på jorden så att han ska kunna hitta guld.
Men Jonnie gör raka motsatsen och startar en revolution istället. Han lär människorna hur de använder laservapen och hur de ska slåss tillbaka mot Psychlo!

Om filmen
Den baserar sig på boken Battlefield Earth av L Ron Hubbard. Jag håller för tillfället att läsa den, så ni kan vänta en längre recension av den senare. Men än så länge kan jag säga såhär mycket: Riktigt såhär enkelt är det inte i boken.

Filmen är oftast filmad i en sned vinkel. Det är som att regissören upptäckte att allting ser djupare ut om man filmar karaktärerna snett nedifrån eller snett uppifrån och bestämde sig för att mjölka det som sjutton.
Effekterna är billiga. Visste ni om att psychloserna ser ut som rymd-rastafarier i platåskor?

En av de grejerna som jag tycker håller upp filmen otroligt mycket är John Travolta. Han tar fokuset i varje scen och han kan konsten att "tala stort". Antingen väser han sina repliker mellan tänderna eller så står han och säger allting brett och stort som om han höll på att citera Shakespeare. Om inte han var med i filmen så skulle den vara tråkig för resten av karaktärerna är platta. Jonnie Goodboy är vår stereotypiske hjälte, Ker (Terls andra hand) är en stereotypisk sidekick osv. T.o.m Terl själv är vår stereotypiske onde skurk.

Den var dessutom ganska lång. På två timmar så är den väldigt lång vilket tyvärr gör att filmen förlorar poäng. Det känns som att filmen kunde korta av några onödiga scener.
Men jag har hört att Syfy-kanalen planerar att göra en miniserie baserad på boken. Det tror jag att kan lyckas, med tanke på att de gjorde ett bra jobb med Dune och Children of Dune.

Betyg
Jag älskade denna film, trots alla brister! Helt oskojat! Det är inte världens bästa film, men dålig var den inte. Inte lika dålig som Dune eller 100 Girls.
Det är ett löjligt löjligt science fiction-äventyr som försöker vara Star Wars utan att lyckas! Det har löjliga karaktärer, löjlig intrig och man kan bara skratta åt den!
Denna film är en ölfilm, helt klart!
Jag ger den 6 av 10 stjärnor! Se den om ni vill få er ett gott skratt. Men lämna all logik vid dörren för om du förväntar dig ett bra sci-fi äventyr så lär du bli besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar