torsdag 19 februari 2015

Them!


Under kalla kriget levde många människor i rädsla för bomben. Man hade redan föreställt sig alla möjliga skrämmande scenarion som skulle kunna hända ifall en atombomb exploderade över Amerika.Detta var också en tid då man delvis älskade vetenskapliga framsteg, men också frågade sig om det var bra att man experimenterade med naturen. Det gjordes en del science fiction-filmer som handlade om vetenskapliga experiment som gick dåligt under denna era, som The Fly, Tarantula och för att inte tala om Godzilla.

Dagens film är en riktig klassiker bland science fiction-filmer. Den har paroderats ett antal gånger och refereras fortfarande till science fiction. När man pratar om 50-tals science fiction så brukar denna film från 1954 komma upp.
Filmen heter Them!

Handling
 I New Mexico-öknen hittar poliskonstapel Ben Peterson och hans partner en ensam flicka som går längsmed vägkanten. Hon är i chocktillstånd och vägrar prata. Något har skrämt livet ur den stackars filckan...
Inte så långt från platsen där de hittade henne finns en husvagn som är övergiven och det finns tecken på strid. Polisen hittar också lik på platsen som är täckta med någon konstig syra. Så småningom visar det sig att gigantiska myror har anfallit husvagnen och dödat invånarna! Och det är bara början.... Efter en tid börjar myrorna anfalla lokalbefolkningen. FBI och armén kopplas in på fallet för att hitta myrornas bo. Samtidigt pratar en forskare om en teori kring varifrån myrorna kom. 1945 så provsprängde man atombomber ute i New Mexico-öknen. Radioaktiviteten kan helt enkelt ha muterat myrorna så de blir gigantiska.
De lyckas leta reda på boet och förstör det men gör också en hemsk upptäckt: Två drottningmyror har redan kläckts och har försvunnit för att etablera nya kolonier! Hoppas inte de har hunnit kläcka flera drottningar.....

Om filmen
Det jag gillar med denna film är hur länge den bygger upp. Den är en och en halv timme lång och vi ser myrorna först en 27 minuter in i filmen. Före det hör vi bara konstiga ljud och vi vet att något är hemskt när flickan slutligen vaknar ur sin chock och skriker gällt "THEM! THEM! THEM!"

Myrorna är tyvärr inte speciellt bra gjorda. De är mekaniska och det syns. Vid min familjs villa finns en myrstack. Jag brukade ibland studera dem när jag var liten och myror rör sig helt enkelt inte så stelt och mekaniskt som de gör i filmen. Men man kan inte få allt.

Vetenskapen i denna science fiction film är förstås löjlig. På riktigt, gigantiska myror? Men samtidigt har denna film en väldigt lättsam stämning. Atombomben är dålig, myrorna äter upp människorna och amerikanska armén kan lösa alla problem, bara man kavlar upp ärmarna och sätter igång!
Min favoritkaraktär i filmen är Harold Medford. Han är den gamla professorn som kläcker teorin om myrornas ursprung. Han är ganska ivrig, men samtidigt bekymrad. Han är klipsk samtidigt som han är ganska tankspridd ibland. Tyvärr så är han den enda karaktären som har några karaktärsdrag att prata om, resten än mer eller mindre platta. Sergeant Peterson är en typisk amerikansk alfaman och professorns dotter är en typisk smart men "kvinna i nöd".

Betyg
Det som håller upp denna film är helt enkelt stämningen. Det finns inga onda karaktärer på det sättet och alla problem kan lösas med att amerikanska armén dundrar in och spränger lite!
Fast när det kommer till "sci-fi monsterfilmer" från denna era så är fortfarande Tarantula min favorit. Monstret är bättre gjord och karaktärerna är mera välutvecklade. Dessutom blev inte Tarantula tråkig. Them! kan dra ut lite på vissa ställen.
Denna film får 4 av 10 mosade myror. Jag rekommenderar att ni ser den om ni vill se en halv milstolpe inom science fiction-film.
Men för att få en bättre filmupplevelse så skulle jag rekommendera Tarantula.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar