lördag 14 februari 2015

El Santo vs Las Mujeres Vampiro

 Handling
I nådens år 1963 vaknar vampyrkvinnorna i Mexiko. De har blivit befallna av sin herre, den Mörke, att leta reda på en kvinna. De ska göra henne till överhuvud för Vampyrkvinnornas mörka orden så att den gamla ledaren kan åka till Helvetet för att vara tillsammans med Satan.
En professor blir orolig för sin dotter. Han har gjort en upptäckt i en gammal textrulle. Vampyrkvinnorna kommer efter tvåhundra år att leta reda på avkomman till hans anfader och kidnappa dennes dotter. När hon blir 21 år så blir hon invigd i Vampyrkvinnornas orden.
Professorn kontaktar sin vän den mexikanska luchadoren och folkhjälten El Santo. El Santo tar på sig uppdraget att skydda professorns dotter mot vampyrkvinnorna. Men trots detta blir hon kidnappad efter många om och men och förd till vampyrkvinnornas näste.
Så vår orädde hjälte måste ta sig dit och stoppa den mörka ritualen från att äga rum.
Men han blir tillfångatagen och fastbunden. Vampyrkvinnorna tänker ta reda på vem han är genom att ta av honom masken!
Men då lyser solljuset in genom fönstret och dödar Santos kidnappare. Han tar en fackla och springer ner till källaren där han får reda på att vampyrkvinnorna försöker gömma sig i sina kistor. Han öppnar dem och sätter eld på kvinnorna.
Han för dottern tillbaka till professorn innan han ger sig av. Dottern frågar vem Santo är och pappan ger världens cheesigaste tal:
"Det är hans hemlighet. Det tror jag inte vi kommer att få reda på. Men en sak lovar jag dig min kära: i denna tidsålder då det finns människor som försöker förstöra oss så är El Santo ett exempel på män som slåss mot ondska och tjänar rättvisa!"

Lucha-vad?
Några korta ord om vad en luchador är för något. Det är en maskerade brottare inom Lucha Libre ("Fribrottning"). Det är ungefär samma som amerikansk fake-wrestling, bara att brottarnas anonymitet spelar en större roll i den mexikanska ringen. Om t.ex en luchador förlorar sin mask så är det lika illa som om luchadoren skulle ha dött för karaktären är inte längre anonym. Därför är det en så stor grej när vampyrkvinnorna vill ta av honom masken.
Luchadores är väldigt kända i Mexiko, de är som superhjältar. Så därför är det inte konstigt att de fick filmer i slutet av 50 och så gott som hela 60-talet.
Jag har sett två luchadores slåss i finsk wrestling. Det var en intressant syn.

Tankar om filmen
Den är väldigt fascinerande, för den har alla element för att vara en typisk skräckfilm. Vampyrkvinnorna t.ex skulle ha varit väldigt lätta att göra "tounge-in-cheek". Det skulle vara jättelätt att göra dem till sexiga lättklädda kvinnor som inte alls är skrämmande. Men denna film gör dom ganska skrämmande på några plan. Skulle man klippa bort El Santo och bara göra filmen att heta "Vampyrkvinnorna" så skulle det kaaanske kunna vara en intressant skräckfilm.
är inte gjorda att vara automatiskt heta, utan de är ganska kusliga och hemskt fula ända tills de dricker blod från människor.

Jag gillar hur de hanterar karaktären El Santo. Det är lite som en mexikansk superhjälte. Och varför inte? Han har redan en mask och en mantel och han var väldigt populär bland barnen i Mexiko.
Varför gjorde inte amerikanerna likadant? Hur coolt skulle det inte ha varit om t.ex Hulk Hogan skulle ha fått en egen film där han faktiskt spelar brottaren Hulk Hogan som ska rädda världen? Det finns filmer där Hogan spelar, jo, men inte som Hulk Hogan utan han har alltid varit någon annan karaktär.
Eller varför inte en "origin story" till Ultimate Warrior eller The Undertaker?

Filmen har väldigt lite El Santo vilket jag tyckte var en besvikelse. Jag hade förväntat mig att El Santo en halvtimme inne i filmen söka reda på vampyrkvinnornas näste och leverera en massa smärta. En timme in i filmen har El Santo slagits i ringen mot en annan brottare två gånger och haft några diskussioner. Vad är detta, ett teparty? Filmen blir riktigt bra i den sista kvarten då El Santo äntligen kommer till vampyrkvinnornas näste. Det var det jag trodde skulle hända tidigare!

Betyg
Den får 4 av 10. Den är en ölfilm, men farligt nära till att inte vara det. Det som drar ner betyget är hur lite El Santo som finns i denna film. Tänk er att ni skulle se en Batman-film som har väldigt lite Batman, där han endast dyker upp i slutet av filmen. Jag kan rekommendera den om du vill se något störtlöjligt.
Jag såg en dubbad version för originalet går på spanska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar