tisdag 10 februari 2015

Är du en slösare är du nazist! Eller "The Spirit of '43"

Året är 1943. Invasionen av Europa är i full gång. De amerikanska fabrikerna håller på dag och natt med att tillverka vapen och kanonskott att sänka nazisterna med. Det kostar oerhört mycket, men det är ett maskineri som inte får stanna. Folk måste betala skatt för att kunna driva fabrikerna. De behöver påminna allmänheten om att det är skatterna som driver fabrikerna, det är skatterna som betalar för allt krigsmaterial, det är skatterna som vinner kriget!
Hur får man detta meddelande fram till den amerikanska befolkningen?
Genom att ha Kalle Anka att berätta det förstås!

Handling
Hemma i USA har Kalle Anka arbetat och tjänat in lite pengar. Han funderar vad han ska göra med det. Han möter två olika personligheter: Den ene ankan är en skotsk anka som bär kilt och frågar Kalle om han inte tänker spara sina pengar till att betala skatterna med. Kalle är helt säker på det, tills han möter på nästa personlighet: en skum typ i en kostym som vill få Kalle att använda pengarna på en nattklubb istället. Den skotske ankan påminner Kalle om att hans skattdagar kommer att komma, och då är det bäst han betalar. (På den tiden så betalade arbetarna skatt skilt var tredje månad, medan idag dras skatten direkt av lönen).

Dessa två ankor börjar slutligen ha dragkamp om Kalle, vilket slutar med att de kraschar åt varsitt håll och visar sin sanna natur: Väggen bakom den skotske ankan brister och visar den amerikanska flaggan. Dörrarna till natklubben dit den kostymklädde ankan kraschar föreställer en swastika. Med denna insikt så väljer Kalle att sätta sina pengar på skatt istället.

En berättarröst fortsätter med att berätta varför det är viktigt att betala skatter. Ett ganska långt tal om hur skatterna kommer att hålla demokratin vid liv och hur skatterna kommer att krossa axelmakterna. Hur fabrikerna tillverkar en massa olika vapen att användas i kriget. Därför är skatterna så höga och därför är det viktigt att skatterna betalas!

Om filmen
Det jag tycker är så komiskt med denna film är hur svartvit syn berättaren har på världen. Han säger sådana rader som "Everytime you spend a dollar on something you don't need, is a dollar spent to help the axis!"
 YIPES! Jag skäms så mycket för att jag åt ute häromdagen!
"What will you do? Spend for the axis or save for taxes?"
Med andra ord: Om du inte betalar dina skatter är du en hemsk gudlös nazist!
"Taxes will bury the axis!"
Det är DÄRFÖR kriget blev vunnet! För att folk betalade skatt! Medan nazisterna INTE gjorde det!

Jag hade inte lika roligt åt denna film som In der Fuehrers face. Det känns knepigt att ett sånt allvarligt tema som skatterna och kriget ska tacklas av Kalle Anka. Men på den tiden ansågs inte Kalle Anka heller vara något uteslutande för barn. Det räcker med att ni kollar en samling gamla kalle anka serier från den tiden så märker ni så småningom att det finns en rad skämt som man inte i dagens läge skulle våga visa åt barn.

Se den för all del! Den är en ganska rolig utdaterad propaganda-film!
Samtidigt är det en del av filmhistoria. Jag anser att sånt är intressant att ta en närmare titt på, hur man propagerade för olika saker förr i tiden. Den är i public domain, vilket betyder att den finns här nere att se lagligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar