söndag 8 februari 2015

DÄRFÖR kan de inte flyga till Mordor!

I slutet av den sista Sagan om Ringen-filmen får vi se hur Gandalf flyger på ett par örnar in vid Mount Doom för att plocka upp Frodo och Sam. Denna lilla scen har fått en del människor att fundera och har lett till en ganska uttjatad fråga:
"Varför kunde inte Frodo och Sam flyga till Mordor på dessa örnar och släppa ner ringen där? Varför gick de hela vägen och blev tillfångatagna en massa gånger då de istället kunde ha flugit till Mordor på örnarna?"

Det finns flera svar som folk har kommit med, bland annat denna långa utdragna version om att Gandalf faktiskt försökte signalera till gänget om att använda örnarna när hans sista ord i Khazad-Dum var "Fly you fools!".
Det finns också svaret om att örnarna helst inte tar order. Så det är inte bara att nakkitera en örn och säga "Jadu, nu ska vi till Mordor, hopi hopi". Örnarna är, lång historia kort, en slags änglagestalter som finns till för att tjäna Manwë Sulimo, kungen av Valarerna själv. (en gudom, om det gör saken lättare) Så örnarna kan inte flyga över Mordor såvida inte deras mästare befaller dem att göra det. Varför räddar de då Gandalf hela tiden? För att han är en manifestation av Maia Olorin, som har blivit ditskickad för att hjälpa de dödliga i deras kamp mot Sauron. Klart de inte kan låta honom sitta inlåst i Isengård! Och när han sen dör, varför skulle Manwë låta honom vara död, då han kan återuppväcka honom?

Men jag tycker själv att svaret alltid har legat i det öppna, klart som dagsljus, och är förvånad över att ingen verkar tänka på det:

Mitt svar

När sällskapet lämnar Vattnadal så är de medvetna om att varje väg vaktas, t.o.m några av fåglarna kan vara spioner åt Sauron. Detta är en av orsakerna till att de inte rider på hästrygg till Mordor: Förr eller senare skulle någon märka nio stycken ryttare av olika raser vara påväg mot Mordor.
Ni tror inte att upptäcka några gigantiska örnar som flyger mot Mordor?

Vad finns på murarna till Mordor? Bågskyttar.
Vad finns på Gorgoroths slätter? Tiotusentals bågskyttar.
Vad svävar i luften ovanför Mordor? Ringvåldnader.
Vad finns i de Två Tornen som letar efter ringen? Sauron och Saruman som säkert inte skulle kunna ha något emot att skicka en blixt i en gigantisk örn som flyger ovanför Mordor.
Lång historia kort: De skulle se örnarna komma flygande på miltals avstånd, ha all tid i världen att snabbt planera en motattack och när örnarna väl flyger in över Mordor så skulle det bli som i amerikansk fotboll: Allihopa ger sig på örnen med ringen och då den har krashat i marken tillsammans med Frodo (som antagligen har blivit en hobbit-nåldyna vid det skedet) så har Sauron fått ringen inom några minuter.

För att örn-planen ska fungera så måste Sauron och precis varenda kotte i Mordor vara blinda. Visst kan örnarna rädda Frodo och Sam efter att Sauron och hans hejdukar har fallit.

Och det är bara del ett av min lilla utläggning....

Låt oss säg att Sauroman (Get it? Sauron+Saruman=Sauroman) är blind och ingen orch eller ringvåldnad ser en gigantisk örn flyga in över Mordor: Hur ska de få ringen in i Mount Doom? För de kan inte flyga över och släppa ner den. (faktum är att jag misstänker att örnen skulle kvävas av gaserna som Mount Doom spyr ut om de försökte med den planen.)
Ringen måste förstöras i the Crack of Doom, vilket ligger i sin tur i ändan av en tunnel långt inne i Mount Doom. Föreställ er en örn som först flyger till Mordor och sen klämmer in sig dit. UTAN att någon ännu har märkt något.
Men örnen kunde kanske ha Frodo på ryggen istället för att själv försöka klämma sig dit in? Jovisst, men det förhindrar också hur örnen skulle kunna flyga. Tänk t.ex om en nazgul flyger på örnen där Frodo sitter: Hur väjer den undan utan att Frodo trillar av? Det är inte precis som att örnarna har handtag. Den kan inte heller flyga hur högt som helst, så att inte Frodo fryser ihjäl eller blir utan luft.
Och igen, om örnen har landat på Mount Doom så har vakterna högst antagligen sett den och vi är igen på punkt ett.

Summa sumarum
Planen funkar endast om
1) Precis alla i Mordor är blinda.
2) Örnarna är villiga att flyga med dem som om de vore packåsnor. 

"Men deras originalplan fungerade ju inte, de blev tillfångatagna en massa gånger jö..."
Ja, inte var A-planen felfri. Men jag föredrar att tänka på den planen som det bästa ur en dålig situation. Tanken bakom den planen var att Sällskapet skulle smyga in till Mordor och kasta ringen i klyftan osedd. Ett djärvt drag, som var full av risker och saker ingen kunde förutse.
Den planen iallafall hade en större chans att lyckas än att flyga dit med örnar och hoppas att man överlever. (Varför inte lika gärna vinka mot Sauron och ropa "Ho-hooo! Sauron, här e vi!!").

Slutligen finns också argumentet hur bra berättelsen skulle ha varit. Logik och sånt åt sidan nu: Hur bra skulle Sagan om Ringen varit om de hade flugit med örnarna över Mordor och flygbombat Mount Doom med ringen? Tråkig, högst antagligen. Varför slösa sin tid på att se eller läsa något tråkigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar