måndag 29 februari 2016

Plan 9 from Outer Space

Den första "sämsta filmen" gick helt bra att se på.
Undrar nu om nästa är sämre? Enligt en del listor är den det. Den gjordes av Ed Wood, som har kallats den sämsta filmregissören någonsin. Den kom ut 1959.
Detta är Plan 9 from Outer Space!

Handling
 Ett gäng utomjordingar har förutspått att mänskligheten kommer att utveckla en bomb så kraftig att den kommer att förstöra hela universum. Men hur varnar utomjordingarna mänskligheten? Människorna kommer inte att lyssna på dem! Som tur är har utomjordingarna en väldigt enkel lösning: Starta Plan 9! Den planen går ut på att återuppväcka de nyligen döda.
Vampira!
 När mänskligheten har sett vad utomjordingarna kan göra, då tänker utomjordingarna ge sitt meddelande. Och om inte mänskligheten lyssnar denna gång så kommer hela arten att utrotas!

Mitt i allt detta finner vi våra hjältar: detektiven Daniel Clay och hans gäng samt piloten Jeff Trent. De ska utreda några mord som har hänt vid en gravgård och ramlar in i detta mysterium.

Om filmen:
Oj oj oj.... Det finns så mycket att säga om den rent tekniskt.
Bela Lugosi....
För det första så var Ed Wood och hans vänner utfattiga. Därför användes mycket stock footage, musik och material som han hade filmat tidigare till att göra denna film. Därför finns det t.ex en scen där en bilist försöker köra ifrån bakgården mitt i natten. Han ser över axeln och märker att Bela Lugosi jagar honom i klart dagsljus! Sen är det natt igen.
Helt enkelt för att scenen med Bela hade Ed filmat till ett projekt film som skulle heta Tomb of the Vampire. 

"Kändisarna" som medverkade i denna film var skräcklegenden Bela Lugosi, brottaren Tor Johnson och den före detta TV-personligheten Maila Nurmi (känd som Vampira, hennes fars staty finns att  beskåda i Åbo).
och "Bela Lugosi"
De gav sitt bästa, antar jag?
En fascinerande detalj med hela filmen var att Ed Wood ofta tog bara en tagning. Därför finns det t.ex en scen där en skådespelare st-st-stammar fram sin replik, eller välter omkull en gravsten så man ser att det är styrox.

Det kanske mest fascinerande med filmen är Bela Lugosi. För er som inte vet vem han var, så det var han som spelade Dracula. Vilken Dracula? Den kändaste Dracula från 1930-talet! Men vid denna tid var han en B-kändis som inte fick bättre roller än detta.
Han dog under inspelningen, tragiskt nog.
Tor Johnson!
Så vad gör Ed Wood i denna situation? Han hittar sin flickväns kiropraktör och upptäcker att från näsan uppåt ser han exakt ut som Bela! Lösningen är solklar: I de scener som inte ännu har blivit filmade med Bela Lugosi så låter Ed kiropraktören gå omkring med ena armen framför ansiktet! Då ser han (tydligen) exakt ut som Bela!

Betyg
 En kalkonfilm utan tvekan! Men åtminstone händer det något här. Det stora problemet med många filmer är att de helt enkelt är tråkiga. I Cat-Women of the Moon t.ex så hände väldigt mycket off-screen vilket gjorde att hela filmen kändes halvfärdig. I denna film har vi ändå tappra försök till att göra science fiction-skräck. Visst har denna film en massa fel här och där. Men samtidigt kan jag förlåta det om jag tänker på att denna film gjordes av en man med de verktyg han hade till sitt förfogande.
Skulle denna film vara den sämsta som har gjorts?
Nä. Det är inte den sämsta filmen som gjorts enligt mitt tycke. För att Plan 9 ska få den titeln så skulle den vara tråkig och halvfärdig. Manos: The Hands of Fate var tråkig eftersom den filmen bestod mest av dialoger och halvassiga "skrämmande" scener utan försök att vara skrämmande.
Plan 9 from Outer Space är inte tråkig. Den lyckades underhålla mig i all sin dålighet.

Så vad ska jag ge den för betyg? Jag skulle ge den en femma. Den är inte för alla och jag förstår folk som skulle hata den passionerat. Men för oss filmsnobbar som har dykt över till "den mera obskyra sidan" av filmvärlden så är den väldigt harmlös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar