lördag 13 februari 2016

Ash vs Evil DeadHell yeah!
Den här serien väntade jag på länge. När jag hörde om remaken av Evil Dead så var det något i denhär stilen jag hade i tankarna. Gissa hur fel jag hade.

Handlingen
Ash Williams är nu en gubbe i femtioårsåldern. Han lyckades fly från huset i originella Evil Dead-serien och lever nu i en husvagn med ett jobb som lagerarbetare på ett snabbköp. En kväll har han fått hem en kvinna från baren och försöker imponera på henne genom att läsa poesi på ett annat språk. Hög som ett hus och full så plockar han fram Necronomicon Ex-Mortis och läser några rader ur den. Vilket får de döda att vakna igen. Denna gång är de ute efter Ash specifikt för att de vet att han känner till dem och hur man dödar dem.

 Ash tar med sig boken ut på en resa för att få den översatt. Med sig har han två vänner från företaget, Pablo och Kelly.

Om serien
Det har gjorts en säsong och nu håller de på med nästa säsong.
Det som gör serien lyckad är förstås Bruce Campbell som vanligt är Bruce Campbell, men det andra som gör att serien lyckas är Sam Raimis involverande som manusförfattare och regissör! Ett annat stort namn som också finns med i serien är Lucy Lawless. Jag är förvånad att inte Ted Raimi är med, då skulle hela uppsättningen vara fullständig! Men jag misstänker att vi kommer att se honom i säsong 2.
Lucy Lawless sa i en intervju att hemligheten med att göra Evil Dead-serien är att endast Bruce får vara rolig. Alla andra karaktärer får reagera trovärdigt på allt det hemska, med skräck, men Ash är den enda som får spotta ur sig one-liners.

Det är också bra då serien bygge vidare på Evil Dead-mytologin på ett trovärdigt sätt utan att införa några element som kör över allting eller förstör något. Karaktären Ash har utvecklats trovärdigt, han är som en krigshärjad veteran. Han vill först inte åta sig uppdraget att slåss mot demoner, men han måste ju då ingen annan gör det. Han vill inte heller ta med sig sina vänner, för alla hans vänner har en tendens att dö på sådana uppdrag. Samtidigt lider han av "survivors guilt".

Det som drar ner betyger är tjejen som spelar Kelly för hon kan inte spela rädd eller arg! Hon låter bara irriterad. Då hon skriker "What the hell is wrong with you?!" så låter det mera som att hon är irriterad. Samma då hon ska vara trängd i ett hörn och ropa "What is going on?!" Det låter som att hon är irriterad för att någon störde henne och hon utbrister "What is going on?"


Serien var ursprungligen tänkt att vara en film, men eftersom Sam och gänget hade skrivit så mycket nytt så tänkte de att det var bättre att göra en serie istället.
Dock så ignoreras den tredje filmen, Army of Darkness i denna serie. Helt enkelt för att gänget inte kunde få rättigheterna till den då de gjorde serien. Så därför jobbar t.ex inte Ash på S-mart utan bara i någon random butik.

Betyg
Det känns som att det görs två sorters serier idag: Komedier (många dåliga), drama (många dåliga) och nihilistiska serier (alla dåliga). Så det känns fräscht att få en serie där vi har en hjälte som slåss mot det onda!
Sen hjälper det att det är gjord av Sam Raimi och hans vänner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar