söndag 28 februari 2016

The Room

 Okej, nu åker silkesvantarna av.
Sagan är över.
Den tiden då jag bara recenserade smått korkade b-filmer är över. (För stunden)
Nu kommer jag inom den närmaste framtiden att åsaka mig själv smärta! Genom att recensera några av de filmer som har klassats "De sämsta".
Och jag tänker börja med en av de stora tjurarna.
Mina vänner, vi kan inte hålla detta hemligt längre!
Kan ni stå ut med att läsa om styggelsen som heter The Room?! *dramatisk musik*

Handling
Johnny är en bankman i San Francisco. Han bor tillsammans med sin fästmö Lisa. Hon har slutat älska honom och är därför intresserad av Johnnys bästa vän Mark. Mark har dåligt samvete av det. Lisa sprider lögner, som att Johnny skulle ha varit full en kväll och slagit henne. Men ingen tror på henne eftersom Johnny är ju såååå underbar. Och folk förstår inte varför hon inte skulle vilja ha Johnny!

Johnny, vår hjälte.
OCH en massa subplots som aldrig pratas om eller är relevant för handlingen:
 • Lisas mamma har bröstcancer.
 • Pojken Danny använder knark och är skyldig en langare pengar.
 • Ett par vi inte vet något om har sex i Johnny & Lisas lägenhet för någon orsak.
 • Johnny vill få en befodran på jobbet, som han inte får. 
 • Danny är kär i Lisa.
 • Vem är typen som en gång gick in då Lisa och Johnny hade sex? 
 • Mark använder också knark och blir våldsam mot en av Johnnys vänner.
 • Lisa, hans fästmö.
 • Gänget "spelar" amerikansk fotboll i kostymer. Varför har de kostymer? Är det något speciellt på gång? Är det Johnnys svensexa? Eller bröllop?
 Allt detta är saker som nämns i en eller två scener, men sen påverkar det inte handlingen på något sätt. Dannys knarkproblem t.ex dyker bara upp i en scen. Efter det pratas det aldrig mera om igen, som att någon helt enkelt hade glömt att Danny knarkade!

Om filmen
 Tommy Wiseau heter mannen bakom The room. Han skrev manuset, han regisserade, han producerad och han innehar huvudrollen. Han lyckades också slänga ut en maaaassa pengar på hela projektet. Folk har funderat om The Room egentligen bara var en gigantisk pengatvätt. Att Tommy skulle ha haft kontakter till maffian och på den vägen fått pengar som måste tvättas genom The Room.
Oh hi Mark! Johnnys bästa vän
(och författaren till The Disaster Artist)
 Detta tror jag inte på av några orsaker: En pengatvättnings-komplott måste vara dolt. Skulle The room vara en sån komplott skulle det vara en extremt dåligt dold komplott. För det andra så är inte Tommy Wiseau precis en introvert. Enligt boken The Disaster Artist (boken om The Room) hade han flera lyxbilar som han gärna körde omkring med. Ni tror inte myndigheterna skulle vilja undersöka en konstig man som kör runt i lyxbilar och äger några lägenheter? Speciellt om han inte skulle ha något jobb som ger sådana pengar?

Så varifrån kom pengarna? I The Disaster Artist så berättas det att Tommy helt enkelt var fastighetsmäklare. Och han var franskspråkig. Trots att Tommys dialekt är ganska tydlig så kan jag ändå föreställa mig att han under några år sålde fastigheter värt några miljoner. Låt inte skenet bedra, han kanske har en tydlig dialekt och är en hemsk filmregissör, men han är ändå inte korkad. En korkad människa skulle inte kunna göra ett sådant kreativt projekt som en film.


Fotboll.... I kostymer!
Manuset skrevs också om många gånger och många scener filmades om med nya skådespelare. Eftersom de flesta som käbblade med Tommy så fick sparken helt enkelt. Enligt The Disaster Artist så skrevs The Room inte särskilt länge efter att Tommy skulle ha haft ett förhållande som kraschade. Fast boken nämner inget om vad för slags förhållande det rör sig om. Men man kan utgå från att boken talar sanning eftersom hela The Room handlar egentligen om hur underbar Johnny är och hur alla älskar honom, förutom hans otacksamma, naiva, ljugande hora till fästmö! Som inte förstår hur hon skadar Johnnys känslor, hur hon har rätt att byta partner hur hon vill!

Antalet sex scener i filmen: åtminstone 5 ½ stycken! Johnny och Lisa = 2, Mark och Lisa =2 ½ (de blev avbrutna mitt i den tredje), random par som har sex i deras lägenhet = 1.

Det finns en massa berättelser som svärmar kring The Room. Som t.ex varför filmen heter The Room. En version är att det ursprungligen var ett manus till en pjäs som skulle utspela sig i ett rum, men Tommy ändrade sen inte om titeln. En annan version är .....Eeeh.... Låt mig citera Tommy: "Ett rum är ett ställe dit du kan gå och vara dig själv. Därför heter inte filmen a room, det är THE room."
Självklart, eller hur?

Betyg
The Room är extremt svår att betygsätta. Den är dålig jo. Men samtidigt är The Room mera ett fenomen än en riktig film. Därför skulle det vara oklokt att helt enkelt säga "3 av 10!" och vet ni vad? Jag hade roligt när jag såg The Room! Den är hysteriskt rolig i sin dålighet. Jag skulle rekommendera att ni ser den, om inte annat så för att uppleva den!

4 kommentarer:

 1. The Room är alldeles underbar att se på tillsammans med kompisar - så länge alla är beredda på att det är en filmkväll med "konstiga" filmer det handlar om. :D Jag såg den före Birdemic och efter Resan till Melonia. Fina tider! Rekommenderar också att se på Nostalgia Critics review av filmen. Han har också fått en pratstund med Marks skådis i en serie han kallar Shut up and talk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag faktiskt sett. :) Och han har också fått en pratstund (via telefon dock) med Tommy Wiseau själv! Denna intervju finns att se på Youtube :D
   Jag blev förvånad när jag såg The Room, för jag hade förväntat mig att få en film där jag kollar på klockan var femte minut, som jag gjorde med Attack of the Killer Tomatoes.

   Birdemic finns på min lista över filmer att se. :D

   Radera
 2. Alltså jag bara måste se den här! :D Har bara sett på roliga klipp med absurda scener och repliker, men det har aldrig blivit av att se hela filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det rekommenderar jag varmt :D Den kan som sagt bäst beskrivas som ett fenomen än som en riktig film.

   Radera