fredag 5 februari 2016

Teletubbies

 Teletubbies är en dystopisk science fiction-serie om en ras utomjordingar som har invaderat jorden och raderat ut hela människorasen. Dessa utomjordingar har senare planterat fyra barn att fortplanta sig för att fylla upp planeten igen.
Serien är intressant med tanke på all tung symbolik som finns i den, men innan vi går in på det tänker jag prata lite om vad serien handlar om:

Handling
Vi befinner oss någon gång i framtiden på vår planet. Hur vet jag att det är vår planet? För att 1) Gravitationen fungerar på samma sätt, 2) det finns kaniner, träd och blommor där 3) Himlen, dvs vår atmosfär, är blå.
Ett leende, för att påminna dem om
hur bra de har det under sitt totalitära
styre.

Våra fyra protagonister är fyra utomjordiska barn som lever i ett kontrollerat kollektiv. De har inga föräldrar, men de får sina order från högtalare som tycks dyka upp från ingenstans! Till och med solen ser ner på dem med en demonisk blick. De är alltså otroligt välövervakade. De får också sin energi från vindkraft via en väderkvarn som står bakom huset.
Väderkvarnen sprutar också ut en slags konstig kosmisk energi som visar dem tidsförlopp från den försvunna tiden, hur hemsk världen såg ut innan de invaderade dem!
Genom hela serien får vi en massa dramatiska händelser som ibland är chockerande att se på! Som när de använder en maskin som producerar ut deras enda matvara, Tubbybröd!

Om serien
Nu kan jag gå in på symboliken för Teletubbies är TUNG med symbolik! Hela teletubbyland är förstås en symbol för kommunistiska drömmar! Tänk på det, de bor alla i ett kollektiv och får order via högtalare! Det finns inga föräldrar så de får göra vad de vill utan att någon auktoritet styr över dem. Samtidigt är de alla väldigt jämlika, endast färgerna skiljer dem åt.
Samtidigt är allting grönt där och den enda kraftkällan vi får se är vindkraft som fås av en väderkvarn. Så jag osar en stark kommunistisk-liberal anda. Hela serien är rödgrön propaganda!

Samtidigt är serien också tung med sexuell symbolik. Vi kan börja i den enkla ändan: Teletubbysarna har inga synliga könsorgan. Ändå ser vi att de har antenner på sina huvuden som föreställer cirklar och pinnar, som fruktbarhetssymboler.
Det ock så är landet befolkat till 98 % av kaniner. Varför kaniner? För att kaninerna är en uppenbar symbol för fortplantning! Ni känner kanske till uttrycket att man ska föröka sig "som kaniner"?
Låt oss inte glömma väderkvarnen. Den pulserar ut energi ju snabbare den snurrar vilket naturligtvis är ett uttryck för orgasm!
Så teletubbysarna är egentligen uttryck för undertryckt sexuell frustration som inte får komma till ytan!  De är symboler för människor som vill ha sex, men som av en och annan orsak inte kan ha det, samtidigt som de ständigt bombaderas med sexuella bilder!

Det att de har tv-apparater i magen är också en symbol för människans oförmåga att kunna fantisera själv. Därför behöver vi uttryck utifrån för att kunna drömma. Teletubbysarna har tv-apparater på magen, vi har tv-apparater i fickan!
 

Betyg
Vem som än gjorde denna serie är tydligen en bock med rödgröna propaganda-tankar! Och den är väldigt djup. Jag känner mig väldigt intellektuellt stimulerad då jag ser den!
Den får 10 av 10 i vitsord!

1 kommentar: