tisdag 23 februari 2016

The Toxic Avenger - En Recension

The Toxic Avenger är en djup film som handlar om klasskillnader och sexuell identitet.

Handling
I staden Tromaville finner vi den unge mannen Melvin Ferd. Han har haft extrem otur med livet, han är inte vacker, han är inte stark, han bor ännu hos sin mamma och hjälper henne att betala hyran. Han jobbar som städare på gymmet, men han avskyr sitt jobb. Han blir ständigt retad av ungdomarna som gymmar där. En dag bestämmer de sig för att spela ett grymt spratt på honom: De ska klä ut honom i en rosa ballerina- klänning och lura honom till att kyssa en gris i ett mörkt rum.
Det får honom att försöka begå självmord genom att hoppa ut genom ett fönster. Men han råkar i misstag landa i en tunna med radioaktivt ämne och blir The Toxic Avenger! Redo att slåss för rätt och rätta fel!

Symbolik
Låt oss inte glömma att filmen är gjord av Lloyd Kaufman och Troma Entertainment. Det filmföretaget är kända för underground-konstnärliga filmer som Class of Nuke 'em High och Combat Shock! Finns det en man på denna planet som kan hantera djup symbolik och djupa teman så är det Kaufman.

Melvin är en uppenbar symbol för arbetarklassen som blir nedtryckt av överklassen. Han blir ständigt nedtryckta av de rika, vackra människorna som ägnar sig åt billiga nöjen som att lyfta skrot köra över människor och ta bilder av de döda! Inte helt olikt som regeringen har ägnat sig åt billiga nöjen på de fattigas bekostnad sen Tsartiden!

Sedermera så är förstås också Melvin en tydlig symbol för undertryckta homosexuella känslor! Eftersom Melvin blir Toxic Avenger först när han har fått på sig sin rosa klänning. Det är först då han blir sitt sanna jag och då slåss mot omvärlden som tidigare försökte tvinga honom i ramen som en heterosexuell städare! Dags att hämnas!
Och under hans försök att slåss mot skurkar så finns en kastreringsscen involverad, där Avenger kastrerar en skurk. Denna scen är naturligtvis också en symbol för undantryckt manlighet. Jag tror att Lloyd Kaufman har börjat på en feministisk anti-manlig agenda, i stil med Valerie Solanas åsikt om män som borde avrättas. Kanske han har fördjupat sig i hennes texter som inspiration till denna film?

Betyg
Djup intrig, vacker symbolik och ifrågasättandet av heteronormer: Filmen får 10 av 10! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar