söndag 24 april 2016

Mina favorit TV-serier (just nu)

Jag har hållit på en tid att försöka skriva ihop en lista över mina 10 favoritfilmer och jag har märkt en sak: Det är sjukt svårt att göra det! När man har sett så mycket filmer som jag (på bloggen allena har jag sammanlagt 97 inlägg / halvfärdiga inlägg med taggen "film", samt 27 filmer med taggen "B-film") så blir det så gott som en omöjlig uppgift.
Men TV-serier däremot... Den listan är betydligt kortare, så den kan jag prata om utan att skapa ett inlägg som är hundra A4-sidor långt. Jag kan lova er en sak redan nu: Jag kommer inte att tala om Futurama, Simpsons eller South Park. Det är tre av mina favoritserier, jo, men det känns som en självklar sak att sätta på min lista. Jag kommer inte heller att tala om Friends, Family Guy eller The Big Bang Theory, för jag är inte så förtjust i någondera av de serierna.
Så here we go, utan någon särskild ordning kommer några av mina favoritserier:
1) My name is Earl
Jag började först nyligen kolla denna serie, men det tog inte länge för mig att fastna i den. My Name is Earl handlar om Earl Hickey, en småtjuv som har gjort en massa dåliga saker i sitt liv. Och han har haft otur med en massa saker i sitt liv och hans liv är värdelöst. Men så råkar han ut för en olycka och blir satt på sjukhus. Där ser han på TV ett program där en snubbe berättar om karma, hur det påverar så att om man gör gott så får man gott. (trots att det egentligen inte är exakt så karma fungerar, men vi låter det vara).
Earl bestämmer sig för att rätta till sitt liv, så han skriver en lista på alla dumma saker han har gjort i sitt liv, som "struntade i att betala skatter", "Stal öl från golfklubben" och "mobbade den och den ungen i skolan". Så är det på den vägen, Earl spårar upp alla typer han har gjort illa och försöker ställa saker till rätta.
Med sig har han sin smått korkade lillebror som vill hjälpa honom. På många äventyr har han också med sig sin exfru och hennes nya make (som också är Earls vän).

Seriens styrka ligger i karaktärerna. De är väldigt välskrivna och man kan inte låta bli att heja på Earl. I en berättelse är det väldigt viktigt att publiken vill följa med huvudkaraktärerna. I Earls fall så är han en skurk först när vi träffar honom. Men allt efter att tiden går så ser vi honom försöka göra gott, även om det inte alltid lyckas som han hade tänkt. Men det är det att han försöker som gör honom till en karaktär jag åtminstone hejar på.
Jag vill se honom lyckas, jag vill att han ska ställa saker till rätta. Det är en rolig serie, men också väldigt mysig.
2) The X-files
Denna serie började jag se på för några år sedan. Premissen är FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully. De jobbar bara på "konstiga" fall, som hamnar under kategorin X. Dessa fall involverar monster av konstiga slag, människor med knepiga förmågor osv.
Sedermera finns det också en gigantisk huvudintrig som involverar en skuggregering och så vidare.
Om du inte har sett serien eller inte känner till den, shame on you!


3) Xena: Warrior Princess OCH Hercules: The Legendary Journeys
Jag satte båda serierna här eftersom de båda utspelar sig i samma universum och är väldigt lika varandra till stämningen. Men jag måste ändå poängtera ut att i min bok vinner Xena med en fotlängd. Varför? Igen för att handlingen i Xena handlar om att göra bot och bättring, vilket jag tycker är fascinerande.
Xena är en f.d krigshärskarinna. Hon har lett en armé som har dödat och bränt en massa nationer i ett försök att skapa ett imperium. Men efter några händelser, där hon blir visad nåd av en annan kvinna, så bestämmer sig Xena för att göra gott. "one penny at a time", som Quentin Tarantino uttryckte det i en intervju där Xena diskuterades. Trots att hon innerst inne vet att hon kommer aldrig att vara aldrig helt utradera sina hemska brott.
Samtidigt får vi också en del intressanta fiender, som t.ex Callisto. Det är en annan kvinna som vill ha Xenas blod. Varför? För att Xenas armé brände hennes by och mördade hennes familj när hon var en liten flicka. Sedermera möter vi också intressanta karaktärer som Joxer the Mighty och Autolycus (Spelade av Bruce Campbell! *squee!*)

Hercules: The Legendary Journeys handlar helt enkelt om Herkules som springer omkring i världen och gör gott. Inget fel i det, för ja... En hjältehistoria är alltid trevlig och jag skulle gärna se mera Hercules någon dag.

4) Hornblower
Som en hobbyhistoriker så är jag också väldigt intresserad av de napolitanska krigen. Jag är också smått intresserad av sjöfart. Skulle dagarna vara 48 timmar långa och jag skulle leva i 300 år så skulle jag garanterat ha studerat sjöfart.
Hornblower är baserad på böckerna av C.S Forrester och handlar om den unge Horatio Hornblower. Han börjar sin karriär som kadett i den brittiska flottan strax innan kung Ludwig av Frankrike avrättas och fransmännen börjar kriga mot britterna.
Allt eftersom serien fortlöper så avancerar Hornblower, från kadett till kommendörkapten. Det är en väldigt spännande serie som samtidigt är väldigt välgjord med bra kostymer och skeppsmodeller.
Jag rekommenderar denna serie väldigt varmt! Den är LUGNT en av mina favoritserier!

5) How the West was Won
En gammal tv-serie, men en väldigt välgjord sådan! Speciellt om man är en hobbyhistoriker som jag. Jag såg serien tillsammans med familjen när jag var liten så för mig har den också nostalgivärde.
Serien handlar om familjen Macahan som bor i Bull Run just när det amerikanska inbördeskriget bryter ut. Mamman i familjen är orolig för att sönerna ska bli dragna iväg i kriget. Så när hennes svåger kommer på besök lyckas hon övertala hela familjen att packa ihop allt och bege sig iväg västerut mot Oregon.
Vad som följer är en lång vandring, där hela familjen får problem med tjuvar, mördare, indianer, före detta sheriffer, en av pojkarna som blir tvångsvärvad i inbördeskriget osv.
Jag tycker det är en mysig serie!

6) Dune (Sci-fi Channeln)
Jag har konstaterat detta förr till folk: Det enda sättet att göra en filmatisering av Dune är att man gör det till en TV-serie. För böckerna har så mycket info och så mycket att det skulle vara omöjligt att få ner det till en och en halv timme.
Innan Sci-fi Channel blev och heta Syfy Channel så fixade de fram en miniserie i tre avsnitt på 1 ½ timma som återberättar handlingen och lyckas faktiskt ge svar på en massa frågor. Och jag älskar denna miniserie just därför.

7) Star Trek Voyager
Kära Star Trek-fans! Ni har påstått att denna serie är den värsta i hela Star Trek-serien. Vet ni vad? Ni är förbannat bortskämda! Denna serie introducerade mig till Star Trek, så därför finns den på denna lista. Och visst har den problem, jag tänker inte påstå att serien botar cancer.
Premissen är att rymdfederationens skepp Voyager försvinner i ett maskhål och landar i Delta-kvadranten som är outforskad. Så börjar en resa tillbaka till Federationen som kommer och ta en maaassa år.
Ett fel med denna serie som jag kan skriva under är att den hade för många kockar, så att säga. Om vi kollar på t.ex kaptenen Kathryn Janeway, hon skiftade i ton så mycket. I vissa avsnitt är hon som en extramamma för besättningen, i andra avsnitt är hon en action-hjältinna, i andra avsnitt är hon ett love-interest.
Sen har serien också problem att det har inga story arcs som pågår i en hel säsong. Det är mycket vanligare med "monster-of-the-week"formatet.  En säsong skulle t.ex ha kunnat handla om hur Voyager blir utan mat och vatten och hur de ska lösa det.
Men jag älskar ändå serien! Förutom att den introducerade mig till Star Trek så gillar jag miljöerna och de olika karaktärerna, trots att den har problem.

2 kommentarer:

  1. Åh, The Macahans såg jag för nåt år sen, suverän serie verkligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ÄNTLIGEN hittat hela serien på Discshop! :) Den negativa sidan är att den kostar kring 50 euro.... Får ge den som en tidig födelsedagspresent till mig själv. :D

      Radera