lördag 2 april 2016

The Clan of the Cave Bear

 Jag var till biblioteket i Åbo och lånade en film. Och nu tänker jag recensera den.
The Clan of the Cave Bear var ursprungligen en bok av författaren Jean M. Auel. Den ingår i serien om "Earth's Children" och har klassats som historisk fiktion, eftersom den handlar i stort sett om mötet mellan Cro-magnon människorna och Neandertalarna. Inte helt olikt Robert E. Howards verk Spear and Fang.
Filmen kom ut 1986.

Handling
 Filmen handlar om flickan Ayla. Hon är en Cro-magnon-människa vars bosättning förstörs i en jordbävning. Hon blir upplockad av en stam neandertalare som håller på att resa söderut för att fly vintern. I deras ögon är hon en av "De andra" eftersom hon är blond och blåögd medan neandertalarna inte är det. Kvinnan Iza och mannen Creb tar hand om henne tillsammans med deras egna son Broud.
Många år senare har Broud börjat ogilla Ayla. Broud siktar på posten som  hövding och känner sig hotad av Ayla, som är en av "de andra" och därför besitter andra förmågor.

Om filmen
Musiken är gjord av Alan Silversti, som också är mannen bakom Forrest Gump, Who framed Roger Rabbit, Back to the Future-trilogin, och Alan har gjort ett bra jobb med denna film.
Det fanns planer på att göra en uppföljare vilket inte blev av. Vilket jag tycker är synd, för det skulle ha varit intressant att följa intrigen längre.

Det intressanta med filmen är att väldigt lite av dialogen består av hela meningar. Ofta är det bara gester och något enstaka enstavelse-ord, som namn, som används. Huruvida det är historiskt korrekt eller inte kan man fråga sig, men whatever, nu talar vi om Hollywood. Jag tycker det är intressant när man tänker på hur mycket en skådespelare blir beroende av gester och ansiktsuttryck för att förmedla känslor.
Samma är det i allmänhet om kulturen som dessa människor levde kring, deras jaktkultur, totemdyrkan och allt annat, den känns inte äkta, som att "detta är vad korkade obildade västerlänningar tror att neandertalarna pysslade med". Men för det första vet vi ändå bara så mycket om deras kultur och för det andra, so what, det är Hollywood.
Annars så får vi höra mycket, det finns en del voice-over som någon person läser upp.

Vi får se mycket natur i filmen, vilket jag älskar. Det finns en scen som jag reagerade lite negativt på: När Ayla blir gravid. Det sker tekniskt sett genom våldtäckt.
Jag tyckte filmen är spännande. Intrigen får en del omvändningar vilket är spännande och trovärdiga, när vi har lärt känna karaktärerna och kulturen där de lever.

Betyg
Jag tror jag måste läsa boken någon dag. Det är en lite annorlunda film. Den känns inte daterad till 80-talet (även om många av frisyrerna känns igen). Jag måste poängtera ut att filmen inte är en fantasyfilm, utan helt en "historisk" film.
Jag ger filmen 8 av 10. Den finns att låna vid Åbo Stadsbibliotek.


2 kommentarer:

  1. Åh, jag tyckte så mycket om böckerna... Undrar om jag också skulle gilla filmen. Oftast vill jag inte se filmatiseringar av böcker jag tyckt om, "boken var bättre" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man läser kommentarerna på IMDB så säger de att man inte borde se filmen om man har läst boken, just för att "boken var bättre". Men jag skulle ändå rekommendera den, förvänta dig bara inte att filmen ska vara bättre än boken :D

      Radera