söndag 3 april 2016

The Return of Godzilla

 Först kom Godzilla, sedan kom en rad uppföljare och så kom dagens film, The Return of Godzilla.
Detta är tekniskt sett inte "Godzilla 2". Nej nej, detta har bara en annan regissör och var tänkt att reboota serien. Därför kallas denna Godzilla serie helt enkelt för "Heisei"-serien ELLER "Versus"-serien, vilket jag kommer antagligen att diskutera ytterligare längre fram.

Den kom ut 1984 i Japan. Igen består uppsättningen av en japansk cast & crew, men vi har också en del ryssar och amerikaner med i projektet.
Detta är dock inte första gången jag ser The Return of Godzilla. Jag såg den 2010 eller något sådant hemma hos en kompis. Vi var ett gäng som hade tillräckligt med sprit för att sänka en häst och The Return of Godzilla.

Handling
En vulkan exploderar på ön Daikoku. Vår huvudperson är en reporter som heter Goro Maki. Han är ute och seglar när han träffar på en fiskebåt som bara har en överlevande kvar ombord. Denne person berättar för honom att han såg "ett stort hemskt monster" resa sig upp ur havet. Detta är Godzilla som har vaknat till liv igen. (Eller tekniskt sett kunde detta bara vara en ny Godzilla, eftersom den gamle dog i ettan och där föreslås det att Godzilla kan inte vara den enda av sin art...)
Maki vill skriva en artikel om Godzillas återkomst, men regeringen vill tysta ner det för att undvika panik.
Samtidigt så har Godzilla anfallit en sovjetisk ubåt som patrullerade Stilla Havet, vilket leder till en diplomatisk kris. Ryssarna tror nämligen att det inte var ett monster från havet, de tror att det var amerikaner!


Om filmen
Det intressanta är att vi får se ett annat monster. I början av filmen får vi se gigantiska vattenloppor som anfaller en besättning på en båt. Tyvärr är dessa de enda annorlunda monster vi ser.
Jag gillar dräkten de använde, men det finns ett fel med den som gör Godzilla till en hysteriskt rolig Godzilla: Den kan inte vrida på ögonen! Vilket betyder att oberoende vad den gör så tittar den åt samma håll! Till och med när den inte tittar rakt på ett håll så ser den åt samma håll!

I denna film får vi se en annan aspekt av Godzilla: Tydligen äter den av energi! Den anfaller kraftverk för att suga i sig all atomisk energi som finns där. Vilket betyder att du inte kan avfyra en atombomb mot den! För den kommer bara att suga i sig all energi och bli starkare!
Sen finns det en till sak med denna film som också fanns i den gamla Godzilla: En professor som inte vill döda Godzilla utan studera det.

Denna film känns större. Helt enkelt för att i denna film har vi inte bara japanska stridsvagnar som försöker döda Godzilla. Vi har också ryssar och amerikaner. Vi får också se en slags farkost som ska försvara Tokyo mot Godzilla.

Betyg
Jag ger den 7 av 10. Den var helt okej, helt sevärd. Jag skulle rekommendera den till folk som inte alls är bekanta med Godzilla, men vill inte heller se den gamla svartvita filmen från 1954.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar