måndag 25 april 2016

Receptet på en Dracula-film

För några dagar sedan diskuterade jag med en kompis om hur man skulle göra en bra Dracula-film.
För det känns inte som om det skulle ha funnits en riktigt bra Dracula-film på åratal. De flesta moderna Dracula-filmer lider av en massa problem, som t.ex en lovestory som inte för intrigen framåt, den ligger närmare fantasy än skräck, det ligger mera fokus på Draculas bakgrundsberättelse, det är uppenbart att ingen har läst boken osv...

Så nu tänker jag lista lite vad jag tycker skulle göra en riktigt bra Dracula-film. Liksom föreställ er att jag hade miljontals dollar/euro och kunde göra Dracula-filmen precis som jag ville utan att någon blandar sig i!
  1. Dracula får INTE vara huvudpersonen! Dracula i min version måste vara ett monster. Han är redan huvudskurken så därför kan man inte göra honom till huvudpersonen, till hjälten vi ska heja på. Om vi går enligt boken så skulle precis vem som helst duga! T.o.m Renfield, som sitter på dårhuset och äter insekter skulle vara en intressant huvudperson!
  2. Dracula ska vara så omänsklig som möjligt. Han ska inte röra sig riktigt som en vanlig människa, hans blick måste vara stadigt fäst på en som när en orm stirrar på en fågel. Han är trots allt inte en människa så varför skulle han då bete sig som en? 
  3. Ha inte en "snygg" Dracula. Jag menar inte att han måste vara asful heller, men saken med Dracula är att han inte charmar sina offer till att ge sig till honom utan han tar det han vill ha med våld. Varför skulle han då behöva spelas av någon ung, snygg skådespelare som är allergisk mot skjortor? Twilight did it. ;)
  4. Ge honom inte en snyftig backstory. I boken så är han något som liknar en demon som ingen vet exakt hur han har kommit till. Det tycker jag också bara bidrar till att göra honom kusligare. Om vi ger honom en story om hur han blev ond för att han svor en ed med någon demon/ trollkarl / hans fru dränkte sig och han blev sur då är han inte kuslig längre för då blir han sympatisk. Det går hand i hand med att vi ska göra honom så omänsklig som möjligt.
  5. Dracula måste ha ganska lite skärmtid. Det som gör boken så lyckad är att vi inte ser honom SÅ mycket ändå. Han är mera som en naturkraft som alltid finns någonstans bakom kulisserna. Och därför är han mera kuslig än om han var en kärlekskrank tonårsvampyr.
  6. Scenen ur boken där hans kista fraktas med Demeter till England är mitt favoritstycke. Så därför måste den förstås finnas med! 
  7. Den måste utspela sig under 1800-talet. Och inte någon steampunk-variant av 1800-talet, utan sätt det i det dimmiga London på 1800-talet. Varför tycks folk vara så rädda för att göra det? 
  8. Inga actionhjältar. Detta gäller skräckfilmer i allmänhet: Om en person hamnar i ett slagsmål med ett monster och slungas tvärs över rummet och kraschar i en bokhylla så TROR jag att skadan blir större än att personen grymtar och reser sig upp igen för att fortsätta. Speciellt om det är tänkt att monstret ska vara skrämmande, hur skrämmande blir monstret om man kan bitchslappa det? 
  9. Försök göra den mera som ett skräckmysterium än en actionfilm. Vart försvinner folk runt i London? Och varför hittas en del människor urtappade på blod? Och varför beter sig råttorna och andra kräk så konstigt? Och vem är den mystiske greven som har köpt Carfax Abbey...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar