tisdag 6 oktober 2015

The Thing from another world

Innan John Carpenters film The Thing (och den hemska remaken av The Thing) så fanns en annan film som berättade i stort sett samma berättelse.
Detta är för att både The Thing och dagens film är baserade på en kort skräcknovell som hette Who goes there?

Handling
 En grupp från det amerikanska flygvapnet blir skickade från Anchorage, Alaska till en vetenskaplig forskningsbas på nordpolen.
Forskarna där påstår att de har har sett ett plan krascha. Och att deras kompass och övrig navigationsutrustning fungerar inte. Men det finns några konstiga detaljer med ett plan. För det första så är det planet som har stört radiovågorna, vilket skulle vara möjligt om planet bestod av 20 000 ton stål. Vilket betyder att det inte kan vara ett plan, utan en meteor. Men det har rört sig i en del konstiga rörelser förrän det kraschade. Upp, ner, sidor..... Det visar sig senare vara ett UFO.
När flygteamet anländer till kraschplatsen så finner de en människoliknande varelse som ligger frusen i isen i närheten av UFOt. De tar hem honom för att undersöka honom....
Och ja, shit happens.

Om filmen
 Stämningen i filmen är väldigt väl gjord. Det känns väldigt klaustrofobiskt när vi befinner oss i en forskningsstation på nordpolen. Och det dröjer väldigt länge innan vi ser utomjordingen. Konceptet om hur den fungerar och hur den är tänkt att överleva på vår planet med vår unika atmosfär är oerhört intressant. Det finns en diskussion där utomjordingen jämförs med en grönsak. Den har inte utvecklats som oss utan har snarare utvecklats som en hyperintelligent växt från en annan planet. Låter korkat? Tänk på alla växter som kan svälja flugor och andra djur. Tänk också på rankor som alltid tycks hitta något att hänga fast i medan den växer.
Växtlivets intelligens är inget nytt.
Jag älskar denna tanke för det öppnar för en massa idéer. Tänk om t.ex utomjordingens sporer har spridits i vinden? Och blåst söderut mot nordamerika? Tänk  om växterna kan manipulera människor, på samma sätt som en del köttätande växter kan locka till sig flugor?
Och tänk på hur den förökar sig: Med frön. Som inte nödvändigtvis behöver befruktas. Med andra ord: På en timme kan utomjordingen ha spillt sin säd över marken och redan gett upphov för tusentals utomjordiska monster!

Filmen är gjord i svartvitt. Den släpptes 1951 och tjänade in nästan två miljoner dollar! Filmens styrka är likadan som många andra svartvita skräckfilmer: Atmosfären känns väldigt tjock vilket gör att den är underbar för en skräckfilm.

Ett tema som diskuteras i filmen är hur vetenskapsmännen ska förhålla sig till utomjordingen. När varelsen är lös så vill typerna från flygvapnet skjuta den medan vetenskapsmännen vill rädda den och kommunicera med den.

Jag skulle vilja citera John Landis när jag tänker på denna film: "Filmerna från förr var bra skrivna, de hade bra skådespelare men de hade hemska monster!" Jag kan hålla med om detta. Monstereffekter på 50-talet var inte de bästa. Creature from the Black Lagoon t.ex har en dykare i en monsterdräkt. Det var sådana filmer som The thing from Another World som inspirerade John Carpenter att göra The Thing år 1981. Han ville göra berättelsen Who goes there ordentligt, med ett riktigt skrämmande monster.
Monstret i denna film är, till min stora besvikelse inte en växt. Det är en snubbe i någon konstig dräkt.... Se bilden.
Mina damer och herrar....
"The Thing from Another World".
Betyg
 För vad det är så är det en rolig film. Visst, den är ganska billig, har en enkel premiss och ganska tunna karaktärer. Men den var spännande, jag ger den det!
Den får 6 av 10 från mig!
Se den om du vill se en klassisk svartvit sci-fi skräckfilm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar