fredag 2 oktober 2015

The Fly

 Jag älskar bibliotek.
Vid Åbo stadsbibliotek kan man låna filmer. Och deras filmhylla har en massa intressanta filmer. Bland andra science fiction-klassikern The Fly från 1958.

Handling
Forskaren Andre Delambre hittas död i en press. Hans bror Francois försöker lösa mordet. Och han får slutligen ett erkännande av Francois fru Helene. Hon berättar allt vad som hände stackars Andre....
Forskaren Andre Delambre har kommit på hur man teleporterar föremål. Han har lyckats teleportera askfat och andra föremål från punkt A till punkt B. Men han har inte ännu testat på en människa....
En morgon har han låst in sig i sitt arbetsrum. Han vill inte träffa någon och när hans fru kommer in med middag till honom så håller han sitt ansikte skyddat. Han berättar i ett brev han har skrivit att han försökte teleportera sig själv, men att en fluga kom med i teleportenrn. DDet har deformerat honom och gjort honom till en människo-flug-hybrid. Han har en klo på den ena handen och hans huvud är helt som en flugas.
Hans stackars fru försöker hjälpa honom. Hon försöker fånga flugan som flög in tillsammans med honom i maskinen. Hon försöker också stötta Andre som påstår att hans tankeförmåga förvärras ju längre tiden går.

Om filmen
Den är ganska sorglig. Jag tyckte på riktigt synd om flug-Andre och hans fru. De kämpade båda emot odds som båda vet att inte kommer att lyckas. Jag gillar det faktumet att Andre inte blev till ett 100 % monster. Han försöker fortfarande kommunicera med Helene med de få medel han kan. Slutet är bara sorgligt, men lyckas ändå undvika misärporr-träsket.
Berättelsen känns väldigt Lovecraftisk. Speciellt flugmänniskans öde och fru Delambres öde.
Jag skulle våga påstå att en av filmens styrkor är att det används väldigt lite musik. Jämför man med idag så finns det väldigt många scener som är helt tysta. De bidrar till den kusliga stämningen.

Filmen fick två uppföljare, Return of the Fly och Curse of the Fly. Den har också blivit omgjord på 80-talet av David Cronnenberg med Jeff Goldblum i huvudrollen.

Betyg
De gör inte filmer som denna längre. Den har en väldigt enkel premiss (som för visso kunde kortas ner några minuter) och trovärdiga karaktärer som reagerar på ett trovärdigt sätt. Det är en skräckhistoria men samtidigt finns frågan hur långt du skulle gå för personen du älskar. När prästen säger "I nöd och lust", "Tills döden skiljer er åt", var du ärlig när du svarade "Ja"?
Jag ger filmen en stark 8:a! Och rekommenderar den till skräckfans och fans av gammal sci-fi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar