söndag 29 mars 2015

Red Mars av Kim Stanley Robinson


A book based on its cover. 
Jag har alltid varit fascinerad av Mars och tanken på att terraforma och kolonisera Mars. Så därför föreföll det sig naturligt att jag skulle välja denna bok när jag fick se dethär omslaget.

Tänk om man kunde kolonisera Mars?
Det är frågan som driver denna bok. Kort och gott handlar den om befolkningen av Mars under 2020-talet. Mänskligheten har byggt Ares, det största rymdskeppet som har existerat. Det är på väg mot Mars i syfte att kolonisera och försöka terraforma Mars genom att skapa en atmosfär. De använder planen om satelliterna, vilket nämns i korthet i länken.
Samtidigt blir det en massa problem, förutom i den vetenskapliga delen: Om vi sätter hundra människor från olika nationaliteter och vetenskapliga synfält i ett rymdskepp på väg mot en obeboelig planet i nio månader så blir det problematiskt. Föreställ dig att du skulle bli tvungen att jobba med någon du inte alls tål och ni kan inte komma överens. Tänk dig sen att du sitter på ett rymdskepp med denne påväg till Mars. Föreställ dig sen att då ni har landat på Mars så ska du ännu arbeta med personen i några år. Hur länge? Ingen vet.
Samtidigt finns det människor som anser att Mars inte får förändras. Mars har redan nu ett unikt ekologiskt system som inte får förändras. Dessutom finns det också grupper som vill sälja en massa råmaterial som finns på Mars till jordiska företag.
 

Om boken
Den är 578 sidor lång och det känns tyvärr för långt. När jag först fick tag i boken var jag fascinerad av de första tvåhundra sidorna som handlade om resan till Mars och etableringen av den första kolonin. Efter det hoppar vi framåt tio år och Mars har plötsligt tusentals invånare. Plötsligt handlar det inte om att terraforma Mars längre, utan det handlar om varför Mars invånare måste lyda under Jordens lagar och hur t.ex amerikanska marsianer ska förhålla sig till japanska marsianer.

 Det finns många intressanta karaktärer som har sina egna orsaker till att komma till Mars. En del har kommit för att de vill fly från något på jorden (dåliga förhållanden t.ex), en del andra har kommit helt för vetenskapliga orsaker och en tredje del har kommit för att de vill vara med i historiens vingslag.

Man kan tycka att boken är tungläst för Kim använder ett väldigt detaljrikt språk. Han är vad som kan kallas för en "hård science fiction"-författare. Allt som händer i denna bok ska ha en någorlunda korrekt vetenskaplig förklaring. Det gjorde att boken tog lite länge att läsa för alla detaljer kändes viktiga.
Denna bok är den första i en trilogi om koloniseringen och terraformeringen av Mars. Den andra heter Green Mars och den sista heter Blue Mars. Jag läser kanske de andra någon gång, men inte nu.

Betyg
Denna bok är inte för alla.
Science Fiction-fans? Definitivt!
Folk som inte annars läser science fiction? Inte om du är helt obekant med science fiction. Denna bok är antagligen för tung för att var en första kontakt med äkta science fiction.
För folk som inte läser alls? Glöm det!

Jag ger boken fem av tio. Den var väldigt långrandig och det kändes som om handlingen tappade bort sig själv i mitten. Men en del av förklaringarna var intressanta och jag kan inte låta bli att fascineras av tanken på att människan skulle kolonisera Mars. Redan att skicka en människa dit är något jag hoppas få se i min livstid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar