torsdag 19 mars 2015

How to marry a finnish girl av Phil Schwarzmann

Nästa punkt i utmaningen är "A funny book" och denna bok fick mig att skratta på flera ställen.

Det är en bok skriven av amerikanen Phil Schwarzmann. Han kom till Finland för många år sen för att vara tillsammans med sin flickvän i Helsingfors. Under hela sin vistelse i Finland har han kommit till lite insikter som han har skrivit en bok om. En komisk bok, måste jag tillägga. Med såna heta tips som "Be prepared to talk about how much you love Finland. Seriously. Everyone will ask what you think of Finland and you have to answer that you love it."

Trots att titeln skulle handla om hur man gifter sig med en finsk tjej så beskriver han också mycket om hur det finska folket är, hur man hittar jobb i Finland och finska traditioner. Allt som en slags guide till utlänningarna.
Jag gillar hans beskrivning av hur finnarna firar nationaldagen: Väldigt allvarligt, väldigt dystert.... Väldigt heligt. Inget vilt festande. Man tänder ljus på gravgården och besöker gamla släktingar, sen tittar man på självständighetsbalen och hånar kändisarnas förklädnader samtidigt som man dricker glögg.
Jag tycker att dethär är komiskt för det är sant. Det känns ibland som att finska självständighetsdagen finns till endast för att påminna oss om KRIGET, att kriget var hemskt och det som farfar upplevde var hemskt. Ingen pratar om det som hände efteråt utan alla fokuserar bara på kriget.
I ett annat kapitel försöker han guida vilket de olika politiska partierna som finns i Finland man borde rösta på. Han beskriver Gröna Partiet som "Are you young, idealistic and fanatical about Mother Earth? Then come share a joint with these hippies. Peace!"
Han beskriver Vänsterpartiet som "But what about all the good things the Soviet Union did?"
och SFP som "Is swedish your mother tounge? 'Nuff said, this party is yours! Amazing how everyone who speaks the same language is expected to share the same political beliefs!"

Det finns också ett kapitel där han beskriver Finlandssvenska i överlag. "While most are bilingual, you will find a few hillbillies who only learned swedish and essentially quaraintined themselves off to a very small part of the country". Låter det som något ni känner igen, bästa österbottningar?

Denna bok tycker jag är rolig, men man måste ha en hel del självinsikt om hur man är som finländare för att uppskatta humorn. Många skämten är roliga för att man känner igen dem. I ett kapitel beskriver han hur man blir en kändis i Finland. Ett tips är att man vinner OS i backhoppning för många år sen och sedan super sig full och slår sin fru. Man kan också bli känd genom att se ut exakt som Conan O'brien. Eller genom att skapa ett operativsystem till datorer som INGEN kan använda.

Jag rekommenderar att ni läser den! Sidorna är utformade på ett sånt sätt att det går snabbt att ta sig genom den. Jag kom igenom den på 3 timmar ungefär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar