tisdag 10 mars 2015

Beowulf

Utmaningen nu var "en bok som är äldre än 100 år". Eftersom jag har läst ganska mycket som var skrivet under 1800-talet och det tidiga 1900-talet så var en sån utmaning enkel. Så jag trissade upp det en aning och valde en bok som är lite äldre.
Jag hittade denna vid Suomalainen Kirjakauppa för 3:50. Ett bra kap, enligt min ringa åsikt.

Handling (Förenklad)
"I en tid för jättelänge sen" så plågas kung Hrotgars folk av trollet Grendel. Trollet har dödat flera av Hrotgars män. Geatarnas kung, som är vän med Hrotgar, skickar sin son Beowulf med 12 krigare till Hrotgar för att döda Grendel.
Beowulf har också fått reda på att inga vapen biter på Grendel, så han tänker inte använda vapen mot trollet. När sällskapet sover smyger Grendel in och börjar äta de sovande männen. Beowulf vaknar och går i närstrid med Grendel, vilket resulterar i att Beowulf river armen av monstret. Grendel flyr.
Beowulf och hans män prisas, det regnar gåvor över dem och det dikteras sånger om Beowulf.

Men festen slutar i skräck när Grendels mor dyker upp för att utkräva hämnd. Men utan resultat, eftersom Beowulf inte befinner sig i hallen mera i det skedet.
Nästa dag ger sig Beowulf och hans vänner iväg mot "vattnet" för att förstöra Grendels mor. Men eftersom Beowufs sällskap består av fegisar så är Beowulf den enda som vågar gå ner i vattnet. I trollboet finner Beowulf Grendels mor och liket av Grendel själv. Beowulf segrar efter att ha hittat ett förtrollat svärd, som smälter efter att han har huggit Grendels mor med det.
Beowulf prisas igen och får en massa gåvor. Efter festen så beger sig sällskapet hem.

Vi hoppar sedan framåt en tid, nu har Beowulf blivit kung av Geatarna. Men hans land hemsöks av en stor eldsprutande drake. Beowulf samlar ihop ett gäng krigare för att döda draken. Den första striden med draken blir oavgjort och draken drar sig tillbaka till sin håla. Beowulf frågar vilka krigare som är modiga nog att följa honom. Endast en man, Wiglaf, har modet. De går in och en strid utbryter vilket resulterar i att Beowulf slutligen hugger av draken på mitten. Men samtidigt har Beowulf fått såna grova sår att han själv dör.
Hans krigare och folk sörjer sin kungs bortgång. Beowulfs kropp läggs i en gravhög tillsammans med drakens skatter.

Om boken
Det är osäkert exakt när Beowulf skrevs ner, men forskarna är överens om att det rör sig om någonstans mellan åren 700-1000 e.kr. Och det är bara en av många saker man är osäker på om eposet, t.ex om geatarna skulle vara götar, om eposet har alltid varit en helhet eller om det är flera små berättelser som har blivit sammanfogade till en helhet.

Beowulf var äkta?

Dessutom har man funderat kring om Beowulf var en riktig kung (eller "hövding" skulle jag säga) som blev utsatt för mytologisering. Alltså att det skulle ha varit en äkta kung som levde för evigheter sen, som var vädigt omtyckt, så omtyckt att man med tiden började berätta mera överdrivna sagoversioner av vad han råkade ut för. De som har varit i armén kan tänka på det som en version av "mulliradion", någon har hört något som de berättar vidare, som deras vänner berättar vidare.... med annorlunda detaljer. Så om Beowulf var en riktig kung som gjorde ett handelståg till Danmark och där hamnade i problem med lokalbefolkningen så kommer det om några hundra år att pratas om hur Beowulf for till Danmark för att slåss mot ett troll.

Tolkien specialiserade bland annat på Beowulf. Han var professor i litteratur trots allt. Jag har sett en bok som är en avhandling skriven av Tolkien om Beowulf. Det roliga är att man ser några små likheter mellan Beowulf och Tolkiens verk. Lite som att Tolkien hade velat skriva Beowulf-fanfic, om jag får drista mig till det.

Eposet är ursprungligen skrivet på gammal-engelska, jag har en modern engelsk översättning. Helt enkelt för att jag inte skulle kunna läsa följande rad:

HWÆT, WE GAR-DEna in geardagum,
þeodcyninga þrym gefrunon,
hu ða æþelingas ellen fremedon!
oft Scyld Scefing sceaþena þreatum,
monegum mægþum meodosetla ofteah,
egsode eorlas, syððanærest wearð
feasceaft funden; he þæs frofre gebad,
weox under wolcnum weorðmyndum þah,
oð þæt him æghwylc ymbsittendra
ofer hronrade hyran scolde, 


Kanske det låter bättre om ni hör det läsas upp på youtube?

Slutsats

Beowulf var krånglig att läsa. Meningarna är lite konstigt uppbyggda för en som inte annars läser så jättemycket urgammal litteratur. Men jag kan ge er ett tips om ni tänker läsa Beowulf (även om det är på modern engelska): Läs det högt för er själva. För då låter allting vettigare i era öron. I texten jag läste var det väldigt lite punkter men en massa commatecken. Dessutom är jag säker på att eposet ursprungligen berättades högt innan det skrevs ner så att läsa det högt för dig själv eller för någon annan är att göra exakt det eposet var till för.
Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar