måndag 16 mars 2015

Golden apples of the Sun av Ray Bradbury


Dagens utmaning var "A book of short stories".
Ray Bradbury är antagligen en av mina favoritförfattare. Han kan konsten att skriva oerhört brett, vilket han visar i novellsamlingen Golden Apples of the Sun.
Ray Bradbury är en författare som fick sin start under pulp-eran, vilket betyder att han skrev en massa korta noveller till olika tidningar som Amazing Stories och Weird Tales. Denna erfarenhet har garanterat influerat honom eftersom han förmår skriva så brett som det krävs av en författare som försöker tjäna pengar på att skriva till olika tidningar.
I denna Pulptidning från 1953 återfinns
hans berättelse "Golden Apples
of the Sun"

Han har ofta kallats för en science fiction-författare eftersom hans kändaste bok Fahrenheit 451 är en science fiction-berättelse, men det tycker jag är väldigt missvisande. Visst har han sci-fi berättelser, men han har också berättelser som är annorlunda som t.ex Something Wicked this way comes.

Några berättelser

Att läsa denna novellsamling är som att ha en dyr konfektask. Det finns 22 bitar i den äldre upplagan (som jag har läst) och alla har olika smaker.
Berättelsen April Witch handlar om en häxa som har blivit förälskad i en man. Men hon vågar inte närma honom för hennes krafter kan försvinna om hon parar sig med honom.Så hon besitter en ung kvinna och kontrollerar henne att inleda ett förhållande med mannen.
Berättelsen Fog Horn handlar om en fyrvaktare. En natt lockas ett havsmonster från dinosaurietiden av ljudet från mistluren. Den tror att den äntligen efter miljontals år har funnit en hona av samma art. Den kommer upp på land för att försöka ha sex med fyren, men den brister.
Berättelsen The Wilderness handlar om två systrar som gör sig redo för att resa till Mars, där den ena systerns fästman har byggt ett hus. Båda systrarna tar en titt på jorden en sista gång innan de reser iväg och minns med vemod allt som de lämnar bakom sig.
Berättelsen The sound of Thunder handlar om ett företag som tar hobbyjägare tillbaka i tiden så att de ska få känna glädjen av att skjuta en dinosaurie. Men utan att förstöra tidsförloppet!
Berättelsen The Murderer handlar om en man som vårdas på ett psykiatriskt sjukhus. Han hade ett bra jobb och en fru som han trivdes med. Tills han en dag får nog av all förbannad elektronik som finns överallt! Överallt finns bärbara radioapparater, tv-skärmar och annat. Man kan hela tiden nås på en ficktelefon! Så han blir galen, köper en pistol och skjuter sönder precis alla elektriska apparater i sitt hus innan han går vidare till nästa hus!
Berättelsen Golden Apples of the Sun handlar om en rymdexpedition till solen. Syftet med expeditionen är att ta med sig en bit av solen tillbaka till jorden. Kraften skulle kunna användas till en miljon saker!
Och många fler!

Om boken
Språket är väldigt enkelt, men effektfullt! Ray Bradbury kunde verkligen konsten med "less is more". Han förstod att vi behöver inte tusen sidor backstory för att komma till poängen i en berättelse.
Det märks att Ray "tar ut svängarna" när han skriver. Han är en man av min sort, han skriver det han älskar för att han älskar att skriva det han skriver om. Han uttrycker det själv på dethär sättet: "I don’t understand writers who have to work at it. I like to play. I’m interested in having fun with ideas, throwing them up in the air like confetti and then running under them." Han har helt enkelt roligt med sin idé och det går inte att säga hur långt han går i sin lekfullhet då han skriver.

Jag rekommenderar varmt denna bok! Inte bara till science fiction-fans, utan i största allmänhet!
Boken får 8.5 av 10 från min sida! Jag kommer att läsa mera Ray Bradbury under denna utmaning. Då kommer jag att berätta mera om honom och citera honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar