tisdag 4 februari 2014

Freedom Force VS The Third Reich

Europa ligger i lågor! Frihetens människor håller på att bli övertrampade av diktaturens armékängor! Kan ingen göra något för frihet och rättvisa?!
Det är dags att kalla in.... FREEDOM FORCE!

FOR TRUTH, JUSTICE AND THE AMERICAN WAY!
"Freedom Force vs The 3rd Reich" är ett spel som kom ut 2005. Det är uppföljaren till spelet Freedom Force som kom ut några år tidigare. Du spelar rollen som ett gäng superhjältar i äkta "Golden age superhero"-anda. De är väldigt ensidiga och jag kan se vilka superhjältar de har tagit inspiration av. Minuteman (personen i mitten i bilden ovan) är en typisk pastish på Captain America och tidiga Superman. "Right makes might!" Tombstone (längst till höger) påminner mig väldigt mycket om 90-talets "mörka och allvarliga" superhjältar som Spawn, men det är kanske för att han är mörk. Han skulle också kunna vara en "Silver Age"-superhjälte, som tror på rättvisa och kämpar mot orättvisa för att han själv är ovanlig.
Mentor (nästlängst till höger) påminner på många sätt om Magneto från X-men serien. Han är gruppens mentor och slåss med mentala krafter.

Inför varje uppdrag kan du välja högst 4 hjältar, alla har olika krafter. En del superhjältar är specialiserade på rå styrka, andra kan skjuta iväg elektriska stötar, andra använder mentala krafter till att hypnotisera fiender osv. Du får ett visst antal poäng efter uppdrag och med tiden kommer du att få möjlighet att låsa upp nya förmågor med dessa poäng. Din ena karaktär kan plötsligt flyga t.ex.
Spelkontrollerna är väldigt enkla, vilket jag anser att är en lättnad med tanke på hur komplicerat det skulle kunna vara. Du kan pausa spelet vilket ögonblick som helst och dela ut order till dina hjältar, utan att det på så sätt blir ett enda stressfylld soppa där alla springer runt som yra höns. Du ser allting hända snett uppifrån och kontrollerar allt med musen. På så vis påminner Freedom Force Vs 3rd Reich om ett strategispel med rollspelsinslag.

Intrigmässigt gillar jag hur det börjar. Superskurken Blitzkrieg har behärskat förmågan att resa i tid och har åkt tillbaka till andra världskriget för att ändra tidsförloppet. Freedom Force måste därför åka tillbaka i tiden till Tredje Riket för att där samarbeta med nya superhjältar, som den amerikanske uppfinnaren Sky King, den tuffe britten Black Jack och den fagra mön från Frankrike Tricolour. Det låter som en välidgt enkel intrig som skulle kunna vara väldigt rolig att spela på.
Problemen börjar komma efter att Freedom Force har besegrat Blitzkrieg. Det visar sig då att hjältinnan Alchemiss lyckas hitta en källa kraft som gör henne galen och förvandlar henne till den onda Enthropy. Så din grupp måste slåss mot henne. Och de gör det flera gånger vid olika tillfällen i tiden. Samtidigt som tidsförloppet har blivit förstört så har vissa superskurkar börjat komma tillbaka i fel tid, så Freedom Force måste slåss mot dem också.
I denna del av spelet satt jag och tänkte "Okej, nu kommer slutstriden!.... Okej, inte då, men NU kommer slutstriden....? Nähä.... Men NU kommer väl slutstriden?". Historien blev en enda soppa och det handlade inte längre om att slåss mot nazister.
Hela berättelsen slutar med en cliffhanger. Och då den gjorde det var jag beredd på att igen få slåss mot någon superskurk som egentligen har gömt sig någonstans. Men då slutade det på riktigt.

Vad kan jag säga om detta spel?
Det var roligt att spela! Det går att spela på flera olika sätt än bara ett. Din hjälte kanske skickar en blixt i ett gäng nazister som skriker "Vor ze Reich!! HALT!!", eller så kanske han plockar upp en bil och kastar den på dem istället. Stämningen i spelet är väldigt lättsamt och glatt. De goda är goda, de onda är onda och alla problem kan lösas med god vilja och två knytnävar. Jag rekommenderar spel till superhjältefans. Speciellt de som gillar de "gamla" superhjältarna innan allting blev mörkt och angstigt.
Det enda jag kan klaga på är berättelsen. Det finns ett uttryck som kallas för KISS-metoden (Keep It Simple Stupid), det kan också skrivas om till "Less is more". Jag hade mycket hellre föredragit om spelet i fråga hade bara handlat om Freedom Force som slåss mot tredje riket. Det står så på förpackningen, det var vad jag ville ha. Som det är nu så är det kanske hälften av spelet där du faktiskt slåss mot nazister. Jag misstänker att de som skapade spelet var rädda för att spelet skulle bli för kort. Men det skulle ha gått att skriva in en längre berättelse utan att röra till allting så mycket.

Jag ger detta spel 3.5 av 5 stjärnor. Jag kommer garanterat att spela det igen. För där det finns orättvisor att bekämpa, där det finns en galning som planerar att förhindra rättvisa att skipas, där det finns förtryckta människor som skriker efter frihet, där ska jag vara! Jag....är....Lille John! *dramatisk musik*

PS.
Här är en Lets Play. :) Enjoy!
Lets play Freedom Force VS The 3rd Reich

1 kommentar:

  1. Jag tycker jättemycket om det här spelet och tycker att det är otroligt synd att "Bronze Age"-fortsättningen aldrig blev gjord. Jag älskar hur de lyckades göra båda Freedom Force-spelen till snälla parodier av en äldre estetik och berättarstil, samtidigt som det funkar som en hyllning till industrins långa historia. På det sättet är det mycket jämförbart med serien "Batman and the Brave and the Bold", som på samma sätt lyckades göra en charmig serie inspirerad mes av Golden och Silver Age.

    Överlag tycker jag om konceptet med att skapa nya superhjältar som referens till existerande figurer, för det ger en viss frihet till att berätta historier som aldrig skulle bli av p.g.a gräl mellan olika bolag. Med hjälp av koncept som Freedom Force kan man på ett helt annat sätt se äventyr där pasticher av Captain America och Batman kan samarbeta tillsammans med Spiderman och Aquaman, även om alla ursprungliga karaktärer tillhör olika ägare. Därför skulle jag vara mycket mer intresserad av fler filmer i stil med "The Incredibles" än nästa identiska film om någon existerande hjälte eller team.

    SvaraRadera