måndag 17 februari 2014

Can you survive the Zombie Apocalypse?


Ditt liv blev inte precis som du hade förväntat dig. Du skulle bli en rockstjärna som spelar huvudrollen i den nya actionfilmen samtidigt som du regisserar. Istället fick du ett kontorsjobb i mitten av New York. Jobba 8-16 var din lott i livet. Slips och kostym är dina vapen. Gå sedan hem till din ensamma lägenhet, se på TV, ät skräpmat, gå och lägg dig.Vakna nästa dag och gör om allt igen.
Denna dag börjar precis som alla andra. Men vid mitten av dagen så börjar plötsligt zombier invadera din stad! Inte bara New York, utan hela världen håller på att bli översvämmad av dessa varelser som äter de levande!
Vad ska du göra?!

Can you survive the Zombie Apocalypse av Max Brallier är ett s.k Choose your own adventure-spel. Det har också kallats för ett "Single player RPG". Jag hittade det i Science Fiction-bokhandeln i Stockholm och blev förälskad av idén. Jag hade hört om Choose your own adventure-spel, men jag hade aldrig sett ett.
Kapitlen är skrivna i andra-person perspektivet, "Du går in i huset och ser omkring dig" osv. I slutet av varje kapitel finns ett alternativ baserat på situationen.
Jag kan ge ett exempel från boken:
Du har gått ut från din arbetsplats och ser hur panik håller på att sprida sig över New Yorks gator. Tänker du
A) Gå hem till din lägenhet (Gå till sida X)
B) Försöka ta tunnelbanan ut från New York (Gå till sida Y)
C) Ta en taxi (gå till sida Z)

Väljer du B att ta tunnelbanan så bläddrar du till sida 205. Du är på en proppfull plattform av människor som är lika nervösa som du. När tåget kommer så blir det trängsel och det är inte säkert att du kommer att få plats. Väljer du att
A) Helt fräckt knuffa dig in i tåget (Vänd till sida X)
B) Vänta artigt på nästa tåg (vänd till sida Y)
 Och så vidare...

Alla dessa stycken erbjuder olika alternativ med olika lösningar. Den har sammanlagt 50 olika slutscenarion som du kan nå på helt olika sätt. Jag har "spelat" dethär flera gånger och nästan aldrig råkat ut för samma lösning två gånger. En del slut är brutala, en del är lyckliga och en del är rent ut sagt roliga. Du kan bli äten av zombier, du kan råka ut för en olycka, du kanske låser in dig i en frys och fryser ihjäl.... Eller så kan du överleva på en motorcykel med din tonårskärlek, armén kanske räddar dig eller min personliga favorit: Du och din granne låser in er på toppen av ett hustak med en massa öl, chips och TV-spel för att vänta ut allt.
Ett annat slut är speciellt komiskt: Om du väljer att offra en massa småbarn så att du kan fly så står det i boken: "Du låter barnen dö. Vad är fel med dig? Hur kunde du? Ha roligt att leva med dig själv, idiot!".
 
Dethär spelet är väldigt roligt och snabbt att spela, för att inte tala om lätt. Det är bara att plocka upp den, öppna sida 1 och kör igång! Har du en halvtimme att döda så är ett spel som detta ett bra alternativ. Du blir dessutom frestad att försöka på nytt, men gå tillbaka och se vad som skulle hänt om du hade valt alternativ Y istället för Z.

Det som är negativt med detta spel är det som samtliga rollspelare antagligen redan har tänkt på: Det är inte helt fritt att välja vad du vill göra. Tänk om du inte vill ta tunnelbana från New York, ta en taxi eller gå hem? Tänk om du vill gå till polisstationen istället? Något sådant alternativ finns inte.
Det finns Choose your own Adventure-böcker som kräver att du fixar karaktärspapper före. Det finns inte till detta spel så du kan inte spela Sergeant Fist som kan meja ner zombier med ett maskingevär. Detta tycker jag däremot inte är ett problem. Karaktären du spelar, en vanlig kostymsnubbe från Wall Street är det närmaste de flesta av oss skulle vara om en zombie-attack skulle inträffa i Åbo. Jag slår vad om att ingen av de som läser detta har ett maskingevär i skåpet hemma. Spelet blir lättare då du inte måste kolla upp med ett rollpapper om du kan göra vissa alternativ.  "För att gå in i drakens grotta, slå en d10 och lägg till din Perception (har du "Sanningens Svärd" så blir det automatiskt +4)".

Jag rekommenderar detta spel varmt! Det är roligt och engagerande. Det får 5 av 5 döda zombielik från mig! Jag antar att man kunde referera till spelet som en "Gateway drug" till bordsrollspel och LARP.
"Jag blir väl inte en lajvare av dethär?"
"Vad är det, grabben, är du rädd för att ha roligt?
Dethär är inga tunga saker som Dungeons and Dragons
eller Spirit of the Century! Sheesh, vad för nörd tror du jag är?"
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar