söndag 5 oktober 2014

Tänk om Kalle Anka var en nazist? Eller "Der Fuhrer's Face"1943 var det inte länge kvar innan de allierade styrkorna skulle påbörja invasionen av västeuropa. Andra världskriget hade redan pågått i stilla havet mellan USA och japanerna, samt i nordafrika. Vid denna tid sålde amerikanerna krigsobligationer för att hjälpa till att finansiera invasionen och ett sätt att göra reklam för detta var genom att göra propagandafilmer.
Amerikanska armén samarbetade med Disney för att tillverka propagandafilmer som skulle undervisa de yngre och äldre helt enkelt om vilka värden som var goda och vilka som var onda.
En del av dessa filmer (inte bara propaganda-filmer utan också många gamla tecknade filmer från den tiden) är förbjudna att visas på tv, men de finns på nätet. Ett exempel på en propagandafilm från den tiden som är direkt rasistisk är en Popeye the Sailor-film som heter You're a sap, mr Jap, som handlar om hur Popeye slåss mot japanska flottan i stilla havet.
Detta var tyvärr inte en trend som endast existerade under den tiden. Många av Disneys gamla serier har någon form av rasism, olika människoraser som porträtteras okänsligt. Vilket jag inte tycker är okej, men jag väljer att se på det ur en filmhistorisk synvinkel. Fortfarande är det inget jag skulle visa till några barn, men det är intressant att se hur folk porträtterades i gamla filmer.

Men jag tänker tala om en film som jag ärligt talat hade roligt åt, som jag skrattade åt. Den heter Der Fuhrers Face och kom ut i Januari 1943

Handling.
"Heil Hitler!"
Den handlar om att Kalle Anka har en mardröm om att han bor i "Naziland", där alla träd, buskar och moln är formade som swastikor. Han väcks av att hans klocka slår Swastika (finns inga siffor, bara swastikor). Därefter marscherar ett band in i hans lilla hus (bandet består av Himmler, Göring, Goebbels, Mussolini och Hirohito) för att tvinga honom till att jobba i en fabrik där han tillverkar kanonskott.
Han marscheras in under vapenhot för att arbeta 48 timmar om dygnet och varje gång någon säger Heil Hitler, eller han ser en bild av fuhrern på det löpande bandet så måste han släppa allt för att heila bilden. Efter hans arbetspass får han betald semester från nazistpartiet, vilket innebär att han gör några gymnastikövningar framför en gigantisk bild av alperna i några sekunder. Stackars Kalle går sönder när han får reda på att han ska jobba övertid.
Kalle vaknar slutligen iförd en pyjamas som ser ut som den amerikanska flaggan. Han ser sin miniatyr av frihetsgudinnan i fönstret och pussar den och säger lättat att han är glad att vara en medborgare i USA. Slutscenen består av en bild av Hitlers arga ansikte som någon kastar en tomat på. Tomatsåsen formar texten "The End".

Om filmen
Denna film vann Academy Award-priset för bästa animerade film det året som det kom ut. Efter det glömdes den mer eller mindre bort och pratades inte om. Ingen gillade antagligen bilden av Kalle Anka som en nazist.
2003 släpptes den på DVD i en låda som har titeln "Walt Disney Treasures: On the front lines"

Många människor anser säkert att denna film är hemsk. Nazisterna gjorde så mycket hemskt, varför visas det inte? Varför visar inte filmen t.ex hur nazisterna behandlade judarna? Orsaken till detta var att Hitler och hans gäng var bara "fienden" vid detta skede. Det skulle ännu dröja några år innan koncentrationslägren upptäcktes. Hitler var inte ännu per definition ett monster, han var bara en maktgalen ledare, som en slags Napoleon Bonaparte version 2. Det skulle dröja några årtionden ännu innan man började prata om nazisterna som monster. Därför är denna kortfilm mera som en paj i ansiktet på nazismen. Den är inte lika allvarlig som t.ex Education for Death, vilket också är rolig på sina ställen men är i helhet väldigt allvarlig.

Jag tycker att man borde se der fuhrers face. Delvis för att den är rolig, delvis för att den är så överdriven (Swastika-formade moln?), delvis för att den är en del kulturhistoria.
Här är videon på Youtube. Ha så kul!


Såg Hitler denna film själv? Jag vet inte, men man vet att Hitler var ett gigantiskt Disney-fan. Så det är inte omöjligt att föreställa sig. Han såg åtminstone The Great Dictator (två gånger, kan jag tillägga).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar