torsdag 30 oktober 2014

The Screaming Skull (1958)

Gamla, svartvita skräckfilmer.... Hur kan man inte älska dem?

1958 kom det ut en film som försvann snabbt, på basen av dåliga recensioner. Den filmades på Hunting Hatford-gården Copyrighten förnyades inte och denna film är nu i public domain.

Handling
En kista finns reserverad just för dig!
Filmen börjar med att varna tittarna för att filmens klimax kommer att vara så överraskande att man kan dö av att se den. Samtidigt så försäkrar berättaren om att ifall man dör av att se den så kommer de som filmade saken att stå för begravningen.

Det nygifta paret Jenni och Erik har nyss flyttat tillsammans i Eriks gamla hem. Den förmögna Jenni är Eriks andra fru då hans förra fru Marion halkade på kanten till en pool och drunknande. På gården träffar de också en del andra individer som arbetade för Eriks förmögna familj.
Jenni får höra från trädgårdsmästaren att Marions spöke hemsöker gården. Efter flera dagar börjar hon höra konstiga ljud runt i huset och hitta dödskallar överallt. Det att Jenni ser flera porträtt av Marion i huset hjälper inte heller eftersom Marion liknar Jennis döda mamma.
Eric föreslår att de tar ut alla tavlor och bränner dem. Detta gör de och i askan dyker det upp en dödskalle. Jenni blir naturligtvis jätterädd, men Eric förnekar att dödskallen existerar vilket får henne att tro att hon håller på att bli galen. Hon svimmar och Eric gömmer undan skallen. Samtidigit visar det sig att det var han som orsakade alla konstiga ljud och gömde skallarna runt i huset så att Jenni skulle bli galen.

Eric planerar att mörda henne den natten och tänker få det att se ut som ett självmord. Men Marions riktiga spöke dyker upp och jagar honom ut i trädgården så att han ramlar ner i samma pool där Marion drunknade.
Byprästen tröstar Jenni och berättar att man har hittat liket efter Eric. Han berättar också att man är osäker på om Marions död fakitskt var en olycka....
Gaah! Ett spöke!
Vilket mysterium...!!


Om filmen
Denna film filmades på väldigt låg budget. Skådespelarna fick betalt tusen dollar per dag. Enligt Webber, som spelade Jenni, så hade skådespelarna blivit utlovade att få mera pengar då filmen hade kommit ut och blivit en hit. Men eftersom filmen bombade så hände det inte.
På tal om Webber, för att alls få henne att bli intresserad av projektet så lurade regissören henne att allting var en omarbetning av Alfred Hitchcocks klassiker Rebecca. Han tog med en kopia av det falska manuset till hennes hus.
Jag vet inte vilket som är roligare, själva filmen eller bakom-scenerna info?

Han har nu i efterhand sagt att han försökte ignorera manuset till Screaming Skull så långt han kunde och bara fixa så att filmen var klar i tid så att han kunde sen flytta vidare till nästa projekt.

Själv tänker jag att filmen inte nödvändigtvis är så dålig som kritikerna påstår. Dens största svaghet är att den bygger upp väldigt mycket till en väldigt halvassig klimax. Jag har sett andra filmer som försöker med att lura oss att tro att det inte finns spöken, bara för att visa sen att det fanns på riktigt spöken. När jag fick reda på att Eric hade egentligen gjort alla ljud och planterat ut dödskallarna så visste jag exakt vad som skulle hända.
Filmen har en helt okej atmosfär. Den är inte banbrytande, jag kommer inte att få mardrömmar av den.

Skulle jag rekommendera filmen? Jag antar det, om du kan se den och uppskatta dess "cheesyness" och försöka att inte få handlingen att verka vettig.
Den får tre av tio skrikande dödskallar från mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar