måndag 20 oktober 2014

Horror Express (1972)


Alla borde se flera Christopher Lee-filmer än Sagan om Ringen, de nya Star Wars-filmerna och Dracula. Här har jag en perfekt film för er: Horror Express
Denna film såg jag för många år sedan då den gick på TV4 eller något sånt. Den innehåller några Lovecraftiska element. Jag kan se likheter mellan denna film och Shadow out of Time. En del andra recensenter har bebeskrivit den som "Ifall John Carpenters The Thing utspelade sig på ett tåg på 1920-talet." 

Handling

Professor Harold Saxton (spelad av Christopher Lee) befinner sig på en expedition i Manchuriet. Där hittar han de förfrusna fossilerna av en människoliknande varelse som han tror kan vara den saknade länken i mänsklighetens evolution. Han tänker låta delarna transporteras via den transsibirska hjärnvägen till Moskva och sen därifrån till England. Innan tåget kan lämna stationen i Shanghai så hittas en tjuv död på perrongen. Hans ögon är kritvita, hans pupiller har försvunnit. Han försökte titta in i den låsta lådan som innehöll fossilerna och dog. 
På tåget har en munk vid namn Pudjardov(spelas av Argento de Mendoza), som är en greve Petrovs personliga andlige vägledare, börjat påstå att det "stinker av Helvetet".
Senare försvinner en konduktör, som hade fått betalt av den nyfikne doktor Wells (spelad av Peter Cushing) för att titta vad som fanns i Saxtons låda. Konduktören hittas i lådan och inget monster finns kvar. 
Det visar sig längre fram att "fossilen" som var uppe och gick var antagligen i högsta grad död. Det innehöll bara en utomjordisk energi, en slags utomjordisk ande om det hjälper. Den kom till jorden för miljontals år sen från en annan galax och blev kvar. Den levde i de mest primitiva förhistoriska varelserna innan den slutligen frös ner på tundran i Manchuriet. Varelsen har en förmåga som har hjälpt den överleva: Den kan, i avsaknad av bättre ord, suga ut information ur en människa och döda dem i processen samtidigt. Och när den konfronteras och "dödas" så hoppar den ut från en människa till en annan.

Om filmen
Filmen spelades in i Madrid mellan 1971 och 1972. Den hade en väldigt låg budget, bara 300.000 dollar och lyxen med att ha tre välkända skådisar i huvudrollerna. Lee och Cushings medverkan i filmen gör att hela filmen känns som om den skulle vara gjord av Hammer Films, som på den tiden hade hostat ut sjukt många skräckfilmer som idag räknas som klassiker (Plague of the Zombies, The Devil Rides out, The Curse of Frankenstein, Dracula, The Mummy, The Quartermass Xperiment och många till). Det var nära att Peter Cushing skulle ha backat ifrån projektet, hans fru hade dött strax före filmningen, men han fick stöd från sin gamle vän och arbetskamrat Christopher Lee att orka filma allt. 

Filmen är billig. Men till skillnad från många andra billiga filmer så är denna film bra. Det är som om regissören Eugenio Martin visste att filmen hade låg budget och måste därför använda sig av de få resurser de hade till sitt förfogande. Resultatet blir förvånansvärt bra. Stämningen känns väldigt mörk och har en stark stank av "mysigt skrämmande." Det mesta filmades på ett set som hade tidigare använts i en annan spansk film, Pancho Villa, och scenerna som utspelar sig på tågstationen filmades i Madrids 1880-tals tågmuseum.

Till filmens nackdel så är en del av vetenskapen helt tagen från science fiction. Visste ni t.ex om att ifall man tar ögonvätska från en död varelse och sätter det under ett mikroskop så ser man en bild av det sista som varelsen såg då den var i livet? Och att orsaken till att vår hjärna är rynkig är för att alla minnen vi samlar på oss lagras i hjärnan vilket orsakar skrynklorna?
Sedan förstår jag inte heller munken Pudjardovs agerande. När han får reda på vad varelsen på tåget är, och att det kan röra sig fritt mellan olika kroppar så är han övertygad om att varelsen är Satan och erbjuder att tjäna det. Han använder flera gånger för "Satan" och "min herre" i samma mening. Han går från att vara en ortodox ödmjuk munk till att vara djävulsdyrkare på väldigt kort tid. Hur gick det till? 

En stor del av filmens styrka för mig ligger i monstret. Vi får först se monstret som en gorilla-liknande gestalt, men vi ser det bara delvis för den dyker upp bara i mörker. Efter det får vi reda på att varelsen är egentligen en formlös fara, vilket gör det ännu mera ostoppbart. När de först skjuter gorilla-monstret så hoppar det över till människan som sköt honom. Efter det känner man igen monstret för att dess ögon börjar lysa röda i mörkret då det mördar folk. Stirrar man in i ögonen så sugs ut all information man har haft i sitt huvud och man dör i processen.
Så visst, filmen är väldigt billig på många punkter, men för mig känns den inte billig. Inte om man jämför med andra filmer som går på låg budget, som t.ex Evil Dead eller Hobo with a Shotgun. Den lyckas ha en bra handling, trots sina brister, man bryr sig om karaktärerna och miljöerna är välgjorda. 

Jag rekommenderar denna film starkt. Speciellt om man vill se Christopher Lee utanför Dracula eller Sagan om Ringen-filmerna.

Och det bästa av allt? Denna film är i "Public Domain", vilket betyder att den finns att se gratis och lagligt på youtube. Här är länken. Enjoy!

2 kommentarer:

 1. Jag såg den filmen på 80-talet! Grym film! Vill se en remake, kanske Lee ännu kan vara med!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte riktigt med. Min erfarenhet av remakes är att de inte är bra helt enkelt.
   Det man däremot skulle kunna göra skulle vara att göra en ny liknande film. Horror Express påminner mycket om en typisk "Artefact of Doom"-film när man tänker på det, så formuläret kan inte vara så svårt att upprepa, om någon vill göra en liknande film. (En "artefact of Doom" hittas, ska transporteras någonstans, hemska saker händer). Det skulle gå att sätta den på Orient Expressen, Transsibirska järnvägen, en båt, ett flyg... Vad som helst :)
   Det skulle vara nice att ha med Christopher Lee. :) Han må va gammal, men damnit, den gubben är fortfarande i god form!

   Radera