måndag 13 oktober 2014

Fire and Ice (1983)

Åh, kära 80-tal. Vilka intressanta fantasyfilmer som kom ut under det årtiondet. Conan the Barbarian, Highlander, Excalibur, The Barbarians och Heavy Metal bara för att nämna några. Det var en tid då det var helt okej att drömma om stora världar, en tid då hjältarna fick vara hjältar (jämfört med idag då en hjälte måste vara en tragisk osympatisk gestalt som angstar då han inte är upptagen med att rädda världen).
En del av dessa filmer var bra av flera orsaker: I fallet Highlander och Conan the Barbarian så lyckades berättelsen vara gripande och spännande.  I en del andra filmer, som The Barbarians och Heavy Metal så är allting så överdrivet och så klichéartat att man slutar bry sig i om berättelsen är vettig eller inte: Man bara njuter av det man ser

Så är fallet med den tecknade filmen Fire and Ice från 1983. Jag hittade den i en realåda vid Fazers Musik i Jakobstad för många år sen. Jag hade tidigare det året hyrt Conan the Barbarian och blivit intresserad av sword-and-sorcery genren. Jag såg filmen och jag kan summera mina tankar om denna film på följande sätt: Det är inte den bästa fantasyfilmen som finns, men det är långt ifrån den sämsta!

Handlingen
I en tid hundratusentals år före vår tid ("I ett land för länge länge sen") har den onda drottningen Juliana och hennes son Nekron med magi skickat ut glaciärer, samtidigt som deras armé troll anfaller byarna mot det varma landet i söder. Människor tvingas överge byar och fly längre söderut mot ekvatorn. Nekron skickar ett sändebud mot kung Jarol av Firekeep med ett erbjudande om att Firekeep ger upp. Men detta är en fälla, så att Nekrons troll ska kunna kidnappa Jarols dotter, prinsessan Teegra. Drottning Juliana anser att Teegra och Nekron skulle producera en bra tronarvinge.

"Där ondskan regerar!!"
Teegra lyckas fly och träffar på Larn som är den siste människan som överlevde ett anfall. Larn erbjuder sig att eskotera Teegra tillbaka till Firekeep.
Hon blir senare kidnappad av trollen och Larn träffar på den mystiske Darkwolf. De båda reser till slottet Icepeak för att rädda Teegra och stoppa Julianas plan.
Darkwolf slår ihjäl Nekron samtidigt som en lavaflod, släppt loss av kung Jarol smälter all glaciär och förstör Icepeak. Larn och Teegra får varandra och lever lyckliga i alla sina dagar.

Om filmen
Den är regisserad av Ralph Bakshi, vilket var en av orsakerna till att jag ville skaffa denna film. För er som inte vet, så Ralph gjorde en tecknad version av den första Sagan om Ringen-boken, som i sin tur är en av mina favoritfantasyfilmer. Han har också gjort andra fantasyfilmer och konstiga filmer helt enkelt. Jag har sett lite av Cool World och den kan bäst beskrivas som Who framed Roger Rabbit ifall gänget hade varit höga som skyskrapor.

En av mina vänner har beskrivit Fire and Ice som "Ifall en Frank Frazetta-målning blev levande". Det är inte så konstigt, med tanke på att Frank Frazetta själv var inblandad i skapandet av denna film!
Och jag kan inget annat än hålla med. Miljöerna är oerhört exotiska, det är djungel överallt, förutom vid Icepeak där det är glaciärer. Alla karaktärer har så lite kläder på sig som möjligt hela tiden. Männen är stora och muskulösa och kvinnorna är högbystade och fagra. Det finns monster och dinosaurier som våra hjältar måste slåss mot.

Handlingen i filmen är väldigt väldigt stereotypisk. Det är egentligen inget mera än en "prinsessa blir kidnappad av ond trollkarl som ska förstöra hela landet"-berättelse. Men det som gör denna film underbar är två saker:
För det första är animationen oerhört vacker. Den är gjord med en konstnärs noggrannhet och detaljrikedom. Även om man ibland känner sig lite stygg för att man ser en film med halvnakna människor som springer överallt och visar allt förutom skrevet eller bara bröst så känns det som att se en tavla.
För det andra så är berättelsen så underbart "Cheesig". Jag förstår folk som inte skulle gilla denna film för att den är sexistisk eller för att den är "barnslig". (Medan t.ex Disney-filmer inte är det.......) Men ibland är det helt enkelt skönt att inte ha en väldigt komplicerad handling som skulle vara krånglig att följa. Disney-filmerna har förstått det och använder drar därför barn av alla åldrar. Jag antar att man kan säga att denna film drar pojkar i alla åldrar.

Betyg
Vad blir då mitt betyg för denna vackert animerade cheesefest? På minuslaget kan jag säga att handlingen är nästan för enkel och att man kan bli lite obekväm av all animerad naken hud man tvingas se.
På pluslaget så kan jag räkna den otroligt vackra stilen och filmens förmåga att underhålla trots sina brister. The Barbarians t.ex har också en oerhört enkel handling, men till skillnad från denna film så tråkade den ut mig.

Jag ger därför Fire and Ice sex av tio. Detta är bra definition av en ölfilm!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar