söndag 28 september 2014

Dune (1984)


Denna film är så dålig att jag antagligen har fått cancer av den! Jag tror jag vågar säga att dethär är en av de värsta filmerna jag någonsin har sett (och med tanke på hur många filmer jag har sett, så säger det en hel del). Jag ser hellre alla American Pie-filmer (också spinoff-serien och några dåliga amerikanska tonårskomedier till) än denna film.
Så vad för film är det som har fått mig att känna så? Låt oss diskutera den, för om jag lider så ska jag minsann få er att lida också!

Det är David Lynchs Dune från 1984. Den är baserad på Frank Herberts klassiska Science Fiction-roman, som är ett mästerverk. Jag har läst den och den är bland mina favoritböcker. Så därför tycker jag det är synd att denna film är helt enkelt en enda röra av saker som knappt förklaras och som i många fall inte alls överensstämmer med boken.

Jag såg filmen första gången 2006. Jag kände till Dune och visste att det handlade om en framtid där en slags "adlig familj", Atreides-familjen, håller på att gräva efter en krydda på en sandplanet samtidigt som de strider mot en rivaliserande familj, Harkonnen-familjen. Jag hade inte då läst boken och filmen lämnade mig med tiotusentals frågor som inte blir förklarade.
Vad är grejen med kryddorna? Varför är den viktig? Vad är Kwizatz Haderach? Så Harkonnen-familjen har tidigare haft kontroll över planeten, men nu har Atredies-familjen kontroll över planeten för att kejsaren säger att de ska ha det?
Handlingen
Jag antar att jag går händelserna i förväg och ska prata om handligen. Var beredd på ett antal "Det förklaras i boken".
Paul Atreides är huvudpersonen. Han är son till greve Leto Atreides. De ska resa till från sim hemplanet Caladan till Dune för att övervaka kryddproduktionen. Det är en viktig livsnerv för det intergalaktiska imperiet för det kan utvidga sinnet och få "Navigatörer" böja rymden. I boken förklaras vad sjutton den sista meningen betyder.
När familjen Atreides är på Dune så blir familjen utsatt för ett anfall av familjen Harkonnen och det kejserliga imperiet. De förklarar orsaken till detta anfall i boken, men inte i filmen.
Pauls pappa dör, men Paul själv flyr tillsammans med hans mamma ute i öknen. Där träffar de planetens urinvånare, Fremenerna. De känns igen för de har klarblåa ögon, vilket förklaras i boken.
Paul träffar Chani där, som han blir tillsammans med på mindre än 10 minuter i filmen för att han har haft drömmar om henne. I boken hade han visserligen drömmar om henne, men det var ändå en lång process för dem att träffas och bli förälskade, de hann få ett barn innan boken tog slut.
I vilket fall som helst, han börjar träna fremenerna i en speciell stridskonst med speciella vapen som han har fått lära sig. Tydligen ska man uttala vissa ord så att ett vapen ska avfyra en slags laser. Som "Suuuuuuck IT!!" eller "Paaaaaaaapp DIIN!!!".
Paul inser i ett skede att hans framtidsvisioner är borta (jag ser inga framtidsvisioner, så jag skulle inte klaga). Han bestämmer sig för att dricka Livets Vatten (vilket förklaras i boken exakt vad det är). Det är giftigt och endast fremenernas heliga moder (en slags präst) och en legend om "fremenernas Messias" kan dricka det och överleva. Paul dricker det och överlever och det visar sig att han är deras messias som ska rädda dem. Det förklaras i boken.
Under ett år så håller Paul och hans gäng på att ta tillbaka Dune. Kejsaren slår sig tillsammans med Vladimir Harkonnen för att döda Paul och fremenerna. En gigantisk strid utbryter, Vladimir dör och Paul har en enmansstrid mot Vladmiris brorson, den sadistiske Feud-Rautha. Paul dödar honom och får det att regna på Dune av någon magisk orsak. Han kan i boken få fram vatten, men regn?
Jag antar att min poäng med hela handlingen är DE FÖRKLARAR DET I BOKEN, FRÅGA INTE MIG!!
SLUT!

För sjutton! Hela manuset ser ut som om den var skriven av en tolvåring som satt med sina kompisar.
"JA! Och så skulle det vara coolt om han var deras messias!"
"JAA! Och SEN skulle det vara jättecoolt om han faktiskt hamnar i en enmansstrid!!"
"JAAAAA!!! Och sen skulle det vara coolt om han fick till det med tjejen!!!!!!!!!"
 Filmen har en sammanhängande intrig, men den är så klumpigt presenterat. Jag tror jag kan säga utan att överdriva att en skolpjäs som sattes ihop i mitt lågstadium var bättre än det!

Estetiskt sett så är filmen jätteful! Alla färger ligger hela tiden i grått och miljöerna ser hemska ut. Oberoende var någon befinner sig så är alla färger i grått. Enda undantaget är väl när Paul ska rida på en gigantisk sandmask (glömde jag säga att det finns såna? Det förklaras i boken!), då är allting plötsligt orange. Miljöerna är deprimerande och mörka. Dune-boken beskriver inte allting som jättemörkt och jag tror inte att Frank Herbert skulle ha föreställt sig detta. Karln var jättefascinerad av muslimsk kultur och historia, så jag tror att han skulle ha föreställt sig saker att se mera färgstarkt ut. Jag skyller allt på David Lynch.

Specialeffekterna
Specialeffekterna är billiga. Det som gjorde andra rymdoperor att lyckas på den tiden var att de förstod att om det ser dåligt ut så ska de inte alls använda dem. Här envisas filmen med att klämma in specialeffekter som ser dåliga ut.
Ta en titt på denna trailer och säg sedan om du känner dig bortblåst av allting

Blä!
Och på tal om en annan sak: filmen har kallats "homofobiskt". Se detta klipp och säg sedan att det inte bara känns som en onödig scen utan också som en direkt kränkande scen? Vi får se baronen först få behandling för ett antal blåsor och sår han har i ansiktet, vilket påminner om AIDS och vi får se honom tortera och mörda en ung pojke på ett väldigt perverst sätt för sitt eget pedofil-behov. Han är i allmänhet en gammal fet sjuk man. I boken så är baronen en listig gammal man som lägger ut planer utan att vara speciellt pervers. Här är han en fet, sjuk pedofil!
Aaah, mina ögon!!
Ni som läser min blogg och är homosexuella: Jag är hemskt ledsen att ni måste stå ut med dethär!
Filmen i allmänhet varierar mellan förvirring och helt enkelt sjuka scener som den ovan.

Stjärnor!
Jag är förvånad över hur David Lynch kunde producera en film som suger så mycket som denna, med tanke på vilka stjärnor han hade till sitt förfogande: Sir Patrickt Stewart och Sting i rollerna som Gurney Halleck (familjen Atreides vapendragare) och Feyd-Rautha (baronens brorson som dör i slutet).
Bandet Toto har gjort musiken till filmen och det är faktiskt ett helt okej soundtrack. Det är det enda som får något positivt från denna stinkfest.

Min slutdom
Denna film är dålig. Den är hemsk på alla sätt förutom soundtracket. Det är inte ens en sån film som är så dålig att den blir rolig. Du kan inte se den tillsammans med några kompisar och öl (ni skulle väl behöva tillräckligt med alkohol för att fälla en tjur om ni ska ha roligt åt detta) Om du någon gång blir erbjuden att se denna film, låt bli. Se hellre Date Movie.
Den är inte bara dålig för folk som inte har läst boken, den är ett gigantiskt förräderi för oss som faktiskt har läst boken och tyckte om den!
Mitt vitsord för denna blir det lägsta jag någonsin har gett en film!
Den får en av tio i betyg!

Nu, jag är igenom den. Men ondskan kan inte besegras! Den finns kvar där ute och väntar på att fånga in science fiction-fans. Den blir släppt på nytt i nya utgåvor. Och det finns pretentiösa filmfans som påstår att denna film är bra, bara som ett försök att få dig att se den.
Om det finns någon bland mina läsare som är galen nog att försöka se denna film, så har jag bara en sak att säga:
Ta dig i akt.
Ta dig i akt....!

1 kommentar:

  1. Helt otroligt hur man kan tycka att Lynch's vision av Dune är dålig rakt igenom. Stämningen, produktionen, skådisarna KICKAR ARSCHELET ur "Children of Dune" och andra adaptioner. End of sentence.

    SvaraRadera