söndag 5 juni 2016

Enemy Mine

 
Hur har inte denna film kunnat bli mera känd än vad det är?

Handling
Den utspelar sig i framtiden. Mänskligheten har förenats och håller på att utforska och kolonisera delar av rymden. Men de har stött på en utomjordisk ras som kallas Draker ("Dracs" på engelska). Dessa draker anser att de har rätt till dessa planeter som människorna koloniserar, att det har varit drakernas planeter sen urminnes tider.
Vår huvudperson heter Willis Davidge. Han är en stridspilot som deltar i ett rymdslag ovanför en obefolkad planet. Hans rymdskepp blir nedskjutet och han är den enda överlevande besättningsmedlemmen.
Men han är ändå inte ensam, för det visar sig att en annan draker överlevde en annan krasch. Så nu är de två där helt ensamma på planeten.

Först avskyr de förstås varandra, de käbblar om vem som startade kriget mellan drakerna och människorna. Var det människorna som invaderade drakerna eller var det drakerna som anföll mänskliga kolonier?
Willis och drakern Jarrid börjar så småningom komma överens. Och de får en massa andra problem på sin hals, som att planetens djur vill äta dem, att meteoritregn händer nu som då och att det kommer mänskliga plundrare dit som gräver ut mineraler och har inget emot att använda draker som slavar.

Om filmen
Den är baserad på en story av Barry Longyear och regisserades av Wolfgang Petersen. Jag antar att man kan kalla intrigen för "Robinson Crusoe IN SPACE".
Det finns två saker jag älskar med denna film, för det första är miljöerna otroligt vackra och välgjorda! En del av allting filmades på Kanarieöarna, vilket i sig ser väldigt vacker ut. Men sen har vi också en del scener som utspelar sig i rymden, en del scener som utspelar sig på rymdskepp och på planeten Dracon.
För det andra är drakerna välgjorda. De ser inte snygga ut, de är inga blåa smurfar med kattögon utan de är reptiler. Men trots detta har drakerna en välutvecklad kultur. De är inte heller som människor, då de är hermafroditer och fortplantar sig utan sex. Det känns som att sci-fi faktorn skjuter i höjden tack vare detaljer som dessa!

När filmen kom ut så blev det en box office-bomb. Varför? Berättelsen är inte särskilt komplicerad, man måste inte vara en science fiction-nörd för att uppskatta den. Så varför klarade den inte måttet? Jag satsar mina pengar på att det beror på två orsaker:
Nummer ett: Den kom ut 1985. Två år efter Star Wars: Return of the Jedi. Så jag misstänker att folk trodde de skulle få en ny rymd-action-film med mycket explosioner och utomjordiska strider. Men Enemy Mine har inget snabbt tempo, efter att våra karaktärer har kraschat på planeten så tar en god stund innan något händer och det tar evigheter innan vi får något som liknar rymdstrider.
Filmen hade dessutom marknadsförts som en film med rymdstrider och sånt. Detta beror på att Fox inte visste hur de skulle marknadsföra den. Det är en science fiction-film med väldigt lite fokus på teknologi eller rymdstrider i överlag (allting utspelar sig på en planet bara!). Så folk kommer till biograferna och hoppas få en film med rymdstrider och får istället en hjärtvärmande film om broderskap mellan två utomjordiska raser.

Nummer två: Back to the Future, The Goonies, The Breakfast Club, Rocky IV, 007: A view to a kill, Commando, First blood II, Police Academy 2.... Alla kom ut 1985 och blev stora! Så Enemy Mine hade ganska mycket konkurrens.

Betyg
En stark 8 ½! Om du tänker se en klassisk sci-fi film i sommar så se denna. Jag skulle vilja kalla den för en feel-good film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar